Teresa Teng

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Teresa Teng
Teresa Teng
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 鄧麗君
Vereenvoudigd 邓丽君
Hanyu pinyin Dèng Lìjūn
Wade-Giles Teng Li-chün
Zhuyin ㄉㄥˋ ㄌ一ˊ ㄐㄩㄣˉ
Standaardkantonees Tang Laj-Kwan
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Tang Lai-Kwan
Andere benamingen Teresa Deng, Teresa Tang, Deng Lijun

Teresa Teng (29 januari 1953 - 8 mei 1995) (jiaxiang: Hebei, Handan, Daming, Dengtaicun) was een zeer bekende Chinese zangeres uit Taiwan. Ze stond bekend om haar vertolkingen van klassieke Chinese gedichten naar moderne muziek en haar romantische ballades, die tot op de dag van vandaag popular blijven in de Standaardmandarijnsprekende wereld. Teresa Teng zong in het Standaardmandarijn, Standaardkantonees, Minnanyu, Japans, Indonesisch en Engels. Ze stierf in 1995 in Chiang Mai, Thailand aan een ernstige astma-aanval.

Mevrouw Teng werd geboren in het dorp Tianyangcun in Baozhong, Yúnlín (xiàn). Haar familie verhuisde later naar Luzhou district in Taipei (xiàn). Haar vader was een soldaat geweest in het leger van de Guomindang op het Chinese vasteland. Haar ouders waren migranten van het Chinese vasteland, haar vader kwam van Hebei en haar moeder kwam van Shandong.

Populariteit in Azië[bewerken]

Haar muziek is vaak door recentere popsterren vertolkt, zo heeft Faye Wong een compleet album met Teng's liedjes aan haar opgedragen, en heeft David Tao haar klassieker The Moon Represents My Heart (Chinees: 月亮代表我的心; Hanyu Pinyin: Yuè Liàng Dài Biǎo Wǒ De Xīn) voorzien van een modern R&B sausje. Ze werd de Chinese Madonna genoemd. Haar muziek was verbannen op het Chinese vasteland omdat de communistische machthebbers het 'decadent' vonden, desondanks was ze daar enorm populair, onder andere in karaoke bars. Een bekende uitdrukking was daarom ook: "Deng Xiaoping regeert China overdag, Deng Lijun regeert China in de nacht."

Selectie van haar populairste liedjes[bewerken]

Externe links[bewerken]