Terminator Salvation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Terminator 4)
Terminator Salvation
Terminator Salvation
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie McG
Producent John Daly
Derek Gibson
Gale Anne Hurd
Scenario Jonathan Nolan
Paul Haggis
John D. Brancato
Michael Ferris
Hoofdrollen Christian Bale
Sam Worthington
Bryce Dallas Howard
Helena Bonham Carter
Anton Yelchin
Muziek Danny Elfman
Brad Fiedel (themamuziek)
Cinematografie Conrad Buff
Distributie Warner Bros./Sony Pictures International
Première 14 mei 2009 (Hollywood)
Vlag van Nederland 31 mei 2009
Vlag van België 3 juni 2009
Genre Sciencefiction
Speelduur 115 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 200 miljoen
Opbrengst US$ 371 miljoen[1]
Voorloper Terminator 3: Rise of the Machines (2003)
Vervolg Terminator Genisys (2015)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Terminator Salvation is een Amerikaanse sciencefictionfilm die op 14 mei 2009 in première ging in de Verenigde Staten. De productie vormt het begin van een nieuwe Terminator-reeks die een ander hoofdstuk van het verhaal beschrijft dan dat in de eerste trilogie, waarin het personage van Arnold Schwarzenegger centraal stond. Christian Bale speelt ditmaal de rol van John Connor.

Schwarzenegger is in Terminator Salvation niet langer aanwezig. Volgens Harry Sloan van MGM was hij in het contract dat hij voor Terminator 3 afsloot, wel akkoord gegaan om een kleine rol te spelen in Terminator 4. Het door Schwarzenegger tot dusver gestalte gegeven prototype van de T-800 wordt in Salvation vertolkt door de eveneens Oostenrijkse bodybuilder Roland Kickinger.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De film speelt zich af in post-apocalyptisch 2018. John Connor is opgevoed met het idee dat zijn lot het leiden van de opstand tegen Skynet en haar leger van Terminators is. De toekomst die hij voorzag wordt veranderd door de komst van Marcus Wright, een vreemdeling wiens enige herinnering is dat hij in de dodencel zat. Connor moet bepalen of Marcus gezonden is vanuit de toekomst, of gered is vanuit het verleden. Samen trekken ze ten strijde tegen Skynet.[2]

De film kan zowel worden gezien als een vervolg dat zich 14 jaar na Terminator 3: Rise of the Machines afspeelt, als een voorgeschiedenis die de gebeurtenissen toont die uiteindelijk zullen leiden tot de reis terug in de tijd (naar 1984) van Kyle en de T-800, zoals getoond in The Terminator. Volgens regisseur McG staat de film op zichzelf, buiten de originele Terminator-serie.[3]

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Terminator Salvation (soundtrack) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De originele filmmuziek is gecomponeerd door Danny Elfman. In de film hoor je ook de nummers "Rooster" van Alice in Chains" (ook uitgebracht op de soundtrack), "You Could Be Mine" van Guns N' Roses en "The Terminator Theme" van componist Brad Fiedel, oorspronkelijk uit de eerste film.

Ontvangst en opbrengst[bewerken | brontekst bewerken]

Terminator Salvation werd in Amerika redelijk ontvangen met op Metacritic een gemiddelde score van 52 op een maximum van 100, maar op Rotten Tomatoes was slechts 32% van de beoordelingen positief. Op IMDb deed de film het een stuk beter met een gemiddelde van een 7,0.

Het budget van Terminator Salvation was 200 miljoen dollar. In Amerika bracht de film in totaal 125.286.889 dollar op en wereldwijd 371.353.001 dollar, waarmee het budget bijna tweevoudig werd terugverdiend.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]