Terminologia Anatomica

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Terminologia Anatomica is de internationale standaard voor terminologie van de menselijke anatomie, uitgegeven door de Federative Committee on Anatomical Terminology (FCAT) en de International Federation of Associations of Anatomists (IFAA). Het hoofddoel van deze publicaties is dat artsen en wetenschappers over de gehele wereld dezelfde naam voor dezelfde anatomische structuur gebruiken. De Terminologia Anatomica verving in 1998 de Nomina Anatomica.

De lijst met ontleedkundige begrippen is opgesteld in het (Neo-)Latijn en wordt vergezeld door een kolom met equivalente Engelse anatomische begrippen. Het staat ieder land vrij om in de eigen landstaal de Latijnse begrippen te vertalen. Ook bij de laatste versie moet uitgegaan worden van de lijst met de Latijnse en niet van de lijst met Engelse ontleedkundige namen als basis voor de vertaling.

In Nederland worden veel begrippen in hun Latijnse vorm met de daarbij behorende Latijnse grammatica gebruikt, terwijl in Engelstalige kringen een verengelste vorm van de Latijnse benamingen wordt gebruikt.

Externe link[bewerken]