Terni (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Terni
Stad in Italië Vlag van Italië
Wapen van gemeente
Terni (Italië)
Terni
Situering
Regio Umbrië (UMB)
Provincie Terni
Coördinaten 42° 34′ NB, 12° 39′ OL
Algemeen
Oppervlakte 211 km²
Inwoners
(1 januari 2023)
106.370[1]
(493 inw./km²)
Hoogte 130 m
Overig
Postcode 05100
Netnummer 0744
Aangrenzende gemeenten Acquasparta, Arrone, Colli sul Velino, Labro, Montecastrilli, Montefranco, Narni, Rieti, San Gemini, Spoleto, Stroncone
Beschermheilige Valentinus van Terni
ISTAT-code 055032
Portaal  Portaalicoon   Italië

De Italiaanse stad Terni ligt in de Midden-Italiaanse regio Umbrië en is hoofdstad van de gelijknamige provincie. De Latijnse naam van de stad was Interamna Nahars en lag op de Via Flaminia. Van oudsher is Terni de meest geïndustrialiseerde plaats van Umbrië. De stad bevindt zich op een waterrijke vlakte. De rivieren Serra en Tescino waren fundamenteel toen in de 19de eeuw de staalindustrie op gang kwam. Terni heeft een jonger uiterlijk dan de andere steden van Umbrië. Dit is een gevolg van de zware bombardementen die gedurende de Tweede Wereldoorlog een groot deel van het historische centrum vernietigden.

De belangrijkste monumenten in het centrum van Terni zijn de kerken San Francesco, Sant'Alò en Santa Maria Assunta en de resten van een amfitheater uit de eerste eeuw voor Christus.

Iets ten oosten van Terni liggen de enorme kunstmatige watervallen Cascate delle Marmore; deze stromen niet altijd, maar alleen op vaste tijden in het weekend en op feestdagen.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Ternana Calcio is de professionele voetbalploeg van Terni en speelt in het Stadio Libero Liberati. Ternana Calcio was twee seizoenen actief op het hoogste Italiaanse niveau de Serie A.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Terni op Wikimedia Commons.
  1. https://demo.istat.it/?l=it.