Ternoot (tramstation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ternoot)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ternoot
Ternoot Tramhalte (2018).jpg
Plaats Den Haag
Coördinaten 52° 5′ NB, 4° 20′ OL
Opening 30 mei 1976
Sluiting 19 april 2004
Heropening 7 juli 2005
Perrons 2
Perronsporen 2
Tramlijn  2   6 
Vervoerder HTM
Ternoot (tramstation)
Ternoot (tramstation)

Locatie van het station/tramhalte

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Ternoot is een semimetro-station in Den Haag gelegen aan het tramviaduct tussen het Haagse Centraal Station en de wijk Bezuidenhout. Bij oplevering in 1976 was dit de duurste tramhalte van Nederland.

Het tramviaduct liep van de halte Muzenstraat (ongeveer bij de huidige Wijnhaven) tot de kruising met de Laan van Nieuw Oost-Indië en doorkruist het Centraal Station boven de treinsporen. Deze semimetroverbinding is geopend in 1976 ter vervanging van de gelijkvloerse tramroute langs de Fluwelen Burgwal, Herengracht en de Bezuidenhoutseweg. In 2004 is het semimetrotraject aangesloten op de Haagse tramtunnel.

In 2004 is het oorspronkelijke station verbouwd en vlak bij het station uitgebreid met de aftakking voor RandstadRail naar de Netkous. Op een geringe afstand tot de oude locatie is daarna, deels gebruik makend van de oude viaductdelen, een nieuwe halte verschenen. Op 7 juli 2005 werd het nieuwe Ternoot geopend. De halte is geschikt voor RandstadRail.

Tramlijn 2 en 6 stoppen op dit station. Tramlijn 3 heeft dit traject per 8 oktober 2006 verlaten.

De naam Ternoot komt van het voormalige kasteel "Ter Noot". Dit kasteel is in de 16e eeuw gebouwd, maar bestaat thans niet meer.

Galerij[bewerken]

Externe link[bewerken]