Terry Wogan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Terry Wogan
Terry Wogan in 2009 bij Masterchef Live in Londen
Terry Wogan in 2009 bij Masterchef Live in Londen
Volledige naam Michael Terence Wogan
Bijnaam Togmeister
Geboren 3 augustus 1938
Overleden 31 januari 2016
Origine Vlag van Ierland Ierland
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Beroep Televisiepresentator
Bekend van BBC Radio en Televisie
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Sir Michael Terence "Terry" Wogan, KBE, (Limerick (Ierland) 3 augustus 1938 - Taplow (Verenigd Koninkrijk), 31 januari 2016) was een uit Ierland afkomstige radio- en televisiepresentator, die tevens de Britse nationaliteit bezat.

Hij presenteerde bij de BBC in de jaren 80 en 90 een eigen showprogramma Blankety Blank en een talkshow Wogan op televisie, presenteerde tientallen jaren tot december 2009 de Breakfast Show, later Wake Up to Wogan, het immens populaire ochtendprogramma op Radio 2. Tot de 8 miljoen regelmatige luisteraars behoorden Koningin Elizabeth en premier Margaret Thatcher. Van 1971 tot 2008 was hij de commentator voor de BBC van het Eurovisiesongfestival. Sinds 2009 had hij enkel nog een weekendprogramma op zondagmiddag, Weekend Wogan op Radio 2, en was nog altijd de hoofdpresentator van het jaarlijkse benefietprogramma Children in Need. In november 2015 moest hij zijn radiowerk beëindigen wegens zijn gezondheidstoestand.

Terry Wogan was getrouwd met Helen Joyce ('the current Mrs Wogan', er is overigens nooit een ander geweest) en had 3 kinderen.

Trivia[bewerken]

Terry heeft van luisteraars van zijn ' Wake up to Wogan'-ochtendprogramma de bijnaam ' Togmeister' gekregen, zijnde de leider van de TOGs, ofwel 'Terry's Old Geezers/Gals'.

Externe links[bewerken]