Tertio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tertio
Genre Christelijke actualiteit
Doelgroep(en) Iedereen
Frequentie Wekelijks
Eerste editie 2000
Land(en) Vlag van België België
Hoofdredacteur Emmanuel Van Lierde
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Tertio is een Vlaams rooms-katholiek opinieweekblad met reportages, interviews en christelijk nieuws waarbij actuele zingevingsvragen theologisch en filosofisch worden belicht met ook aandacht voor protestantse, orthodoxe en anglicaanse tradities. Het blad verschijnt wekelijks op woensdag, wordt in de dagbladhandel verkocht, maar de meerderheid van de lezers heeft een betalend abonnement.

Geschiedenis[bewerken]

Op 30 september 1999 verdween het woordkruis AVV-VVK rechts naast de titel van het dagblad De Standaard, waarmee duidelijk werd dat de christelijke inspiratie openlijk achterwege bleef in alle traditionele media.[1] Cultuurjournalist Bert Claerhout wilde die lacune samen met onder meer Jan De Volder en Peter Vande Vyvere verhelpen door een invalshoek te bieden die "oog heeft voor menselijke waarden, spiritualiteit en christelijke zingeving." In februari 2000 werd Tertio gelanceerd als "nieuw christelijk weekblad voor Vlaanderen" waarbij de naam verwijst naar geloven (in de drie-eenheid) in het derde millennium.[2] Claerhout werd de eerste hoofdredacteur en kon anderhalve maand na lancering buigen op 5.000 abonnees. De redactie bestond verder nog uit eindredactrices Rita Geys, Sarah Vangheluwe, Katrien Verreyken en publicist Koenraad De Wolf. Elk nummer omvat een grondig dossier over een actueel onderwerp.

In 2007 werd Emmanuel Van Lierde redacteur en Peter Vande Vyvere hoofdredacteur. In 2008 werd Tertio vernieuwd met "Geloofwaardig" als ondertitel. Anno 2009 waren er 7.500 betalende abonnees en een wekelijkse oplage van 13.000 exemplaren.[bron?] Eind 2011 riep hij op om de katholieke identiteit van de KU Leuven niet te verkwanselen.[3]

In 2012 werd Geert De Kerpel hoofdredacteur. In 2014 trok hij vrijmetselaar en zelfverklaard ‘christelijk agnost’ Luc Van der Kelen aan als columnist omwille van zijn "kritisch-opbouwende stem in het maatschappelijk debat".[4]

Op 1 september 2017 werd Emmanuel Van Lierde hoofdredacteur met Geert De Cubber, Joris Delporte, Frederique Vanneuville, Sylvie Walraevens en Ludwig De Vocht als vaste redacteurs.[5] Raf Butstraen schrijft geregeld over film en Sabine Alexander over kunst.

Periode Hoofdredactie
2000-2007 Bert Claerhout
2007-2012 Peter Vande Vyvere
2012-2017 Geert De Kerpel
2017- Emmanuel Van Lierde

Columnisten[bewerken]