Terwolde

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Terwolde
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Terwolde (Gelderland)
Terwolde
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Voorst Voorst
Coördinaten 52° 17′ NB, 6° 6′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
2.260[1]
Overig
Woonplaatscode 2609
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Terwolde is een dorp in de gemeente Voorst, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp ligt aan de linker oever van de IJssel, ongeveer 4 km stroomafwaarts vanaf Deventer. Terwolde telde in 2021 2.260 inwoners, inclusief buitengebieden maar exclusief het naburige De Vecht.

Terwolde, kerk

In 2010 heeft Terwolde zijn 1050-jarige bestaan gevierd.

In het centrum van het dorp staat de uit de 14e eeuw stammende Kerk van Terwolde, die tot de Reformatie was gewijd aan de heiligen Cosmas en Damianus. Bij een restauratie in de jaren 1990 is een groot aantal muurschilderingen blootgelegd die gemaakt zijn tussen ca. 1490 en ca. 1540.

Het dorp kent een actief verenigingsleven. Zo zijn er de vereniging Dorpsbelangen, een sportvisvereniging, een sportclub, een autocrossclub, een actieve afdeling van Jong Gelre, twee koren (Inspiration en Eendracht), een muziekvereniging, buurt- en speeltuinverenigingen en een dartclub.

In het centrum van het dorp, in het gebouw waar vroeger de dorpsschool was gevestigd, vindt nu het dorpshuis een onderkomen. Ook zijn er diverse faciliteiten; winkels waaronder een supermarkt, snackbar, medisch centrum en een kleine bibliotheek. Aan de rand van het dorp, bij de buurtschap De Wijk staat korenmolen de Ooievaar. Op 31 augustus 2015 brandde de nog volop in bedrijf zijnde maalinrichting als gevolg van blikseminslag vrijwel volledig af.[2] De herbouw van het monument kwam in mei 2018 gereed.[3][4]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]