Terzake

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Zie TerZake voor het gelijknamige tijdschrift.

Terzake was een dagelijks Vlaams duidingsprogramma van de VRT, een onderdeel van het VRT Nieuws. Het werd uitgezonden op Canvas vanaf 20 uur. Het programma was voor het eerst te zien op 4 september 1994. De eerste presentatoren waren Alain Coninx, Dirk Tieleman en Dirk Sterckx. Op 17 juli 2015 presenteerde Lieven Verstraete te laatste uitzending. Het programma wordt in augustus 2015 opgevolgd door Terzake Laat, dat op een later uur geprogrammeerd staat.

Uitzending en opbouw[bewerken]

Het programma bestond uit een aantal reportages, afgewisseld met debatten, een gesprek met een gast in een studio of een nieuwscorrespondent. Dagelijks werd Terzake herhaald in de daaropvolgende nacht tot 9.00 uur 's morgens, uitgezonderd weekends en vakanties. In veel uitzendingen werd overgeschakeld naar de Wetstraat, waarbij het politieke nieuws doorgenomen wordt.

Presentatoren[bewerken]

Terzake werd afwisselend gepresenteerd door diverse presentatoren:

Eindredacteurs waren Karl Leenkneght, Thomas Van den Bossche en Jasmin Dielens.

Beroemd is de aanvaring tussen Phara de Aguirre en Hugo Coveliers in het programma, waarbij laatstgenoemde de VRT ervan beschuldigde een "rode burcht" te zijn.

Correspondenten[bewerken]

Terzake werkte met enkele correspondenten die elders in de wereld maatschappelijke ontwikkelingen en voorvallen observeren. Enkele correspondenten waren:

Samenwerking[bewerken]

Terzake werkte samen met het actualiteitenprogramma Nieuwsuur: onderwerpen werden uitgewisseld en correspondenten werden gezamenlijk gebruikt.

Trivia[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties