Terzake

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Zie TerZake voor het gelijknamige tijdschrift.

Terzake is het enige dagelijkse Vlaams duidingsprogramma van de VRT, een onderdeel van het VRT Nieuws. Het wordt uitgezonden op Canvas vanaf 20 uur.

Het programma was voor het eerst te zien op 4 september 1994. De eerste presentatoren waren Alain Coninx, Dirk Tieleman en Dirk Sterckx.

Uitzending en opbouw[bewerken]

Het programma bestaat uit een aantal reportages, afgewisseld met debatten, een gesprek met een gast in een studio of een nieuwscorrespondent. Dagelijks wordt Terzake herhaald in de daaropvolgende nacht tot 9.00 uur 's morgens, uitgezonderd weekends en vakanties. In veel uitzendingen wordt overgeschakeld naar de Wetstraat, waarbij het politieke nieuws doorgenomen wordt.

Presentatoren[bewerken]

Terzake wordt afwisselend gepresenteerd door Annelies Beck (sedert januari 2014) en Lieven Verstraete (sedert september 2006).

Oud-presentatoren van het programma zijn:

Eindredacteurs zijn Karl Leenkneght, Thomas Van den Bossche en Jasmin Dielens.

Beroemd is de aanvaring tussen Phara de Aguirre en Hugo Coveliers in het programma, waarbij laatstgenoemde de VRT ervan beschuldigde een "rode burcht" te zijn.

Correspondenten[bewerken]

Terzake werkt met enkele correspondenten die elders in de wereld maatschappelijke ontwikkelingen en voorvallen observeren.

De huidige correspondenten zijn:

Samenwerking[bewerken]

Terzake werkt samen met het actualiteitenprogramma Nieuwsuur: onderwerpen worden uitgewisseld en correspondenten worden gezamenlijk gebruikt.

Trivia[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties