Teseo Tesei

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Teseo Tesei
Majoor Teseo Tesei van de Regia Marina
Majoor Teseo Tesei van de Regia Marina
Geboren 3 januari 1909
Marina di Campo, Elba
Overleden 26 juli 1941
Valletta, Malta
Land/zijde Flag of Italy (1861–1946).svg Koninkrijk Italië
Onderdeel Emblem of the Regia Marina.svg Regia Marina
Dienstjaren 1929 - 1941
Rang Rank insignia of capitano di corvetta of the Regia Marina (1936).svg Majoor
Maggiore del Genio navale
Eenheid Decima Flottiglia M.A.S.
Slagen/oorlogen Spaanse Burgeroorlog

Tweede Wereldoorlog

Onderscheidingen zie onderscheidingen

Teseo Tesei (Marina di Campo, Elba, 3 januari 1909 – Tijdens een actie in de haven van Valletta, Malta, 26 juli 1941) was een militair en Italiaans uitvinder. Als majoor en marine-ingenieur, in dienst bij de Italiaanse Regia Marina, was hij als kikvorsman actief tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werd postuum geëerd met de Medaglia d'Oro al Valor Militare (Gouden Medaille voor Militaire Moed) voor zijn bewezen diensten nadat hij sneuvelde tijdens een oorlogsmissie.

Zijn carrière[bewerken]

Na zijn studies aan de academische school in 1931 werd hij onderscheiden voor zijn volharding en vindingrijkheid. Met de hulp van Elios Toschi, een marine-ingenieur, werd de "Mignatta" (bloedzuiger)-kleefmijn en de menselijke-torpedo-onderzeeboot - uitgevonden en ontworpen door Raffaele Rossetti en Raffaele Paolucci - door Toschi en Tesei nog verbeterd en herzien. Het concept bleef hetzelfde: met een "Mignatta"-kleefmijn en een bemande torpedo "Maiale" aanvallen uitvoeren onder het wateroppervlak. Tesei had weer een briljant idee, dat zeker van nog groter belang was dan de "herziening" van de "Mignatta"-kleefmijn en droeg toen bij aan de ontwikkeling van een Siluro Lenta Corsa Maiale (SLC Maiale, ook bekend als "varkensvlees" of varken vanwege zijn vorm). De Maiale-torpedo-onderzeeboot werd door hem geperfectioneerd.

Er was toen al op dat moment een zuurstofapparaat, aangesloten met een masker, "Davis" genaamd, dat door de bemanning gebruikt werd om nog veilig uit een beschadigde onderzeeër te ontsnappen. Deze duik- en reddingseigenschappen, veroorzaakten verscheidene incidenten die het vertrouwen van de bemanning in het apparaat schaadden. Het had weinig autonomie en men stelde vast dat het levensnoodzakelijke apparaat onbetrouwbaar was. Om deze problemen op te lossen, werkte kapitein Angelo Belloni, geboren in Milaan in 1882, in dienst in 1940 aan het Directoraat van Cursussen en Technisch Advies aan de Sommozzatori School in Livorno, mede aan dit project. Met de hulp van Taseo Tesei, werd onder Belloni's leiding het levensnoodzakelijke apparaat verbeterd met een twintig minuten durende betrouwbare werking, om tijd te geven uit een onderzeeboot te ontsnappen en maakte men het apparaat vooral betrouwbaarder. In juli 1936 werd het goedgekeurd als veilig zuurstofapparaat voor duik- en reddingstaken.

Rossetti en Paolucci hadden succes gehad met hun aanval tegen het Oostenrijkse pantserschip SMS Viribus Unitis tijdens de 'Onderneming' van Pula in Kroatië, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tesei dacht, nu de mens constant onder water kan blijven, met kleefmijnen en met behulp van de Maiale’s, dat men nu succesvollere onderwateraanvallen tegen de geallieerde schepen kon uitvoeren.

Fatale missie[bewerken]

Op 26 juli 1941, probeerde majoor Teseo Tesei de Britse marinebasis van Valletta op Malta aan te vallen. Door vertragingen, te wijten aan onvoorziene technische omstandigheden, die echter vooruitliepen om de missie nog te doen slagen, werd ondanks de verloren tijd, volledig ten koste van zijn ondermijningswerk, toch nog uitgevoerd en besloot hij om de "zekering op nul" te zetten om de missie nog te doen 'slagen', d. w. z. voor het bijna onmiddellijk exploderen van het Britse oorlogsschip... en vooraleer ze zich in veiligheid konden begeven liet Teseo Tesei, samen met zijn trouwe tweede bemanningslid, Alcide Pedretti, het leven. Voor deze heldhaftige daad kreeg hij de Medaglia d'Oro al Valor Militare. Majoor Teseo Tesei was 32 jaar toen hij sneuvelde.

De plaatsvervangend gouverneur van Malta, Sir Edward Jackson, herinnerende aan het incident op 4 oktober 1941 en hij schreef: "In juli van dit jaar hebben de Italianen een aanval uitgevoerd met een grote beslissing om in de haven, met behulp van MAS en "menselijke torpedo's" een gewapende zelfmoord te ondernemen. Deze heldhaftige onderneming verplicht me voor een erkenning van de hoogste kwaliteit en onderscheiding voor persoonlijke moed..."

Een vliegveld, l’Aeroporto di Marina di Campo dell’Isola d’Elba en de COMSUBIN (Commando rangers en scuba duikers), waarvan de officiële naam: Onderwatergroepen en Rangers "Teseo Tesei", werden naar hem genoemd. Dit is het samenwerkingsverband van de Marine voor het uitvoeren van de activiteiten van een niet-conventionele oorlog in het aquatisch milieu. Samen met het Regiment "Col Moschin" van het leger, de "GIS" Carabinieri en de nieuwe speciale troepen dell'Aeronautica (Incursori e Fucelieri dell’Aria), is het één van de Italiaanse speciale troepen.

Onderscheidingen[bewerken]

Tijdlijn[bewerken]

  • 1918 - 1 november: Twee mannen van de Regia Marina, Raffaele Paolucci en Raffaele Rossetti voeren in duikerspakken een primitieve bemande torpedo met hun uitgevonden kleefmijn "Mignatta" in de Oostenrijks-Hongaarse Marinebasis in Pula (Istrië), waar ze het pantserschip SMS Viribus Unitis tot zinken brachten en de Wien met behulp van een drijfmijn. Ze hadden geen noemenswaardige ademhalingsapparatuur en moesten met hun hoofd net boven water of voor even onder water varen. Ze werden echter ontdekt en gevangengenomen.
  • 1938 - In Italië werd de 1e Flottiglia mezzi d'Assalto (Eerste Vloot Assault Vehicles) opgericht als gevolg van de onderzoeks- en ontwikkelings-inspanningen van twee mannen - majoor Teseo Tesei en majoor Elios Toschi van de Italiaanse Koninklijke Marine. Het duo nam weer het idee op van Paolucci en Rossetti.
  • 1940 - Commandant Moccagatta van de Italiaanse Koninklijke Marine (Regia Marina) reoganiseerde de 1e Vloot Assault Vehicles in het Decima Flottiglia MAS (Tiende Lichte Flottielje) of "X-MAS", onder het commando van Ernesto Forza. In het geheim werden bemande torpedo's ontworpen en oorlogskikvorsmannen werden opgeleid, genaamd nuototori (Italiaans voor "zwemmers").
  • 1941 - 26 juli - Een aanval in de haven van Valletta was een fatale ramp voor de X-MAS waar majoor Teseo Tesei hierbij het leven verloor. De Decima Flottiglia MAS, aangevoerd door luitenant-ter-zee Luigi Durand de la Penne en zijn kikvorsmannen, deden een aanval in de haven van Alexandrië, Egypte met drie maiale's. Een 8000 ton zware tanker en de Britse slagschepen HMS Valiant en HMS Queen Elizabeth werden tot zinken gebracht in ondiep water en brachten deze kapitale schepen voor maanden buiten strijd. De Italiaanse duikers werden gevangengenomen.
  • 1942 - Oktober - Twee Britse torpedo-onderzeeërs werden vervoerd aan boord van de Shetland en de vissersboot Athur om aanvallen uit te voeren op het Duitse slagschip Tirpitz. Maar tijdens een storm zwaaiden de torpedo's overboord toen ze de Noorse wateren hadden bereikt. Beide tuigen werden losgemaakt uit hun trekhaken zodat de geplande operatie een mislukking werd.
  • 1943 - De Britse onderzeeërs HMS Thunderbolt, HMS Trooper en P311 namen deel aan Operatie Principal. De P311 ging verloren op de route naar La Maddelena maar de andere twee onderzeeboten hadden enig succes in Palermo met de respectievelijke lancering van twee en drie bemande Chariots. De Upo Traiano werd tot zinken gebracht en de achtersteven van de Viminale werd door de explosie weggeblazen. Echter, de Britse verliezen waren te hoog met het verlies van een onderzeeër, een bemande torpedo en twee gevangengenomen Charioteers.
  • 1943 - 18 januari - HMS Thunderbolt had twee torpedo-onderzeeboten aan boord voor Operatie Welkom in Tripoli, Libië. Dit was om te voorkomen dat er blokkadeschepen zouden tot zinken gebracht worden door de vijand en de havenmonding geblokkeerd zouden worden voor de geallieerden. Gedeeltelijk werden er successen behaald want de geallieerde kikvorsmannen lieten wel deze blokkadeschepen op hun respectievelijke ligplaatsen tot zinken brengen. Dit was de laatste activiteit waarbij bemande torpedo-onderzeeboten werden getransporteerd in containers, bovenop Britse onderzeeërs, hoewel sommige torpedo-onderzeebooten op andere onderzeeërs vervoerd werden aan dek zonder containers.
  • 2 oktober 1943 - Een grotere Italiaanse Kikvorsman-torpedo-onderzeeër was nu 10 meter lang en werd bestuurd door vier kikvorsmannen. Deze noemde Siluro San Bartolomeo of SSB en was bedoeld voor een aanval op Gibraltar, maar Italië gaf zich ondertussen over en de aanval werd ongedaan gemaakt.
  • 1944 - 21 juni - Een Brits-Italiaanse gezamenlijke operatie werd georganiseerd tegen de vijandelijke scheepvaart in de haven van La Spezia. De bemande torpedo's werden vervoerd aan boord van een MTB (motortorpedoboot) en werd de kruiser Bolzano tot zinken gebracht.
  • 8 juli 1944 - Een Duitse Neger-type torpedo, bemand door luitenant-ter-zee Potthast beschadigde zwaar de Poolse lichte kruiser ORP Dragon nabij de Normandische landingsstranden.

Externe links[bewerken]