Testudo (computer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Testudo was een van de eerste computers in Nederland. De officiële naam was de ARCO, maar door het tempo waarmee de machine rekende kreeg het de bijnaam Testudo, Latijn voor schildpad. De Testudo werd door computerpionier Willem van der Poel gebouwd.

Van der Poel studeerde in 1950 af in de natuurkunde aan de Technische Hogeschool Delft. Als afstudeeropdracht bouwde hij een computer, genaamd ARCO. Het was een project van het Delftsch Hoogeschoolfonds in opdracht van de hoogleraar optica A.C.S. van Heel. Dit apparaat was gebouwd met een groot aantal telefoonrelais, geschonken door de PTT. Verschillende rekenprogramma's kon men mechanisch kiezen, maar het apparaat was niet vrij programmeerbaar. Na het vertrek van Van der Poel is de machine door anderen verder ontwikkeld tot zijn definitieve vorm in 1952. De ARCO heeft twaalf jaar voor optische berekeningen dienstgedaan bij het TNO, vanaf 1952 tot 1964.

De ARCO was traag, eigenlijk niet sneller dan een menselijke rekenaar. Zo werd een optelling in 30 seconden uitgevoerd en een vermenigvuldiging in 45 seconden. Het voordeel daarentegen was zijn grote uithoudingsvermogen. Waar andere computers om de paar uur stopgezet moesten worden voor onderhoud, kon deze rustig dag en nacht doordraaien. Vanwege dit tempo kreeg de ARCO later de bijnaam Testudo en zo is hij bekend gebleven.

De Testudo bestond uit vijf houten kasten: een programmeerpaneel en vier relaiseenheden. De kasten waren een tot anderhalve meter breed en 70 centimeter hoog.

Na zijn afstuderen ging Van der Poel werken bij dr L. Kosten aan de Mathematische Afdeling van het Centraal Laboratorium, later het Dr Neherlaboratorium van de PTT. Daar ontwierp hij de PTERA en de ZEBRA. Later keerde hij als hoogleraar terug naar de Technische Hogeschool.