Echte landschildpadden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Testudo (geslacht))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Echte landschildpadden
Vier landschildpadden bij elkaar, vanaf de linkerschildpad met de klok mee; Moorse landschildpad (Testudo graeca), Griekse landschildpad (ondersoort Testudo hermanni boettgeri), nog een Griekse landschildpad (ondersoort Testudo hermanni hermanni) en de klokschildpad (Testudo marginata).
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Testudines (Schildpadden)
Onderorde:Cryptodira (Halsbergers)
Familie:Testudinidae (Landschildpadden)
Geslacht
Testudo
Linnaeus, 1758
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Echte landschildpadden op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Echte landschildpadden[1] (Testudo) zijn een geslacht van schildpadden uit de familie landschildpadden (Testudinidae).[2] De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Carolus Linnaeus in 1758.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De landschildpadden uit het geslacht Testudo zijn allemaal typisch landbewonende soorten die uitsluitend leven van planten, meestal grassen en bladeren. De soorten zijn zo goed op het land aangepast dat ze zouden verdrinken in diep water, en vaak leven in droge, warme omgevingen. De acht soorten komen vooral voor in Europa en Noord-Afrika, enkele soorten komen voor in Azië tot in China en het Midden-Oosten. In Noord- en Zuid-Amerika en Australië komt geen enkele soort voor.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Tegenwoordig telt het geslacht vijf soorten, maar een groot deel van alle schildpadden die zijn beschreven werden ooit tot Testudo gerekend, ook soorten uit andere families zoals moerasschildpadden. Zelfs totaal niet gelijkende soorten die zeer aquatisch zijn en nooit uit het water komen, zoals de Afrikaanse weekschildpad, werden ooit tot Testudo gerekend.

Twee soorten die nogal eens met elkaar verward worden zijn de Moorse landschildpad (Testudo graeca) en de Griekse landschildpad (Testudo hermanni). De soortaanduiding van de Moorse landschildpad, graeca, betekent "Grieks". Deze naam is aan de schildpad gegeven vanwege de vlektekening die lijkt op Griekse mozaïekmotieven.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Geslacht Testudo

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]