Tetraceratops

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tetraceratops
Fossiel voorkomen: Onder tot Midden-Perm
Tetraceratopsinsignis1DB.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Onderklasse:Synapsida
Familie:Tetraceratopsidae
Geslacht
Tetraceratops
Afbeeldingen Tetraceratops op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Tetraceratops is een geslacht van uitgestorven Synapsida. Tetraceratops is uniek, omdat het hier vermoedelijk om een tussenvorm tussen de oude Synapsida (Pelycosauria) en nieuwe Synapsida (Therapsida) gaat. Het is dus niet duidelijk tot welke van de twee ordes Tetraceratops behoort. Tetraceratops wordt soms tot de familie van de Sphenacodontidae binnen de Pelycosauria gerekend, maar wordt vaker tot een eigen familie, de Tetraceratopsidae, binnen de Therapsida gerekend.

Tetraceratops betekent vier-hoorn-gezicht. Deze naam is niet helemaal juist, omdat het dier zes hoorntjes heeft en de hoorntjes eigenlijk meer uitstulpinkjes of beenknobbeltjes zijn. De beenknobbeltjes werden mogelijk gebruikt voor de balts en niet voor de verdediging. Tetraceratops leefde in het Vroeg-Perm in Noord-Amerika naast verwanten, waaronder Dimetrodon en werd zo'n één meter lang.

Hoewel Tetraceratops een roofdier was, was hij waarschijnlijk ook weleens de prooi van een groter roofdier. Zijn belagers waren waarschijnlijk zijn naaste verwanten, carnivore geslachten van de Pelycosauria die groter waren. Tetraceratops zag er naar alle waarschijnlijkheid uit als een hagedis met beenknobbels op de kop die zoogdierachtige trekjes vertoonde. Mogelijke verwanten waren Tappenosaurus en Dimacrodon.