Tetraceratops

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tetraceratops
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Vroeg- tot Midden-Perm
Tetraceratops
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia
Stam:Chordata
Onderklasse:Synapsida
Orde:Therapsida (?)
Familie:Tetraceratopsidae
Geslacht
Tetraceratops
Matthew, 1908
Typesoort
Tetraceratops insignis
Schedel van Tetraceratops
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Tetraceratops[1][2] is een geslacht van uitgestorven Synapsida. Tetraceratops is uniek, omdat het hier vermoedelijk om een tussenvorm tussen de oude Synapsida (basale Eupelycosauria) en nieuwe Synapsida (Therapsida) gaat. Het is dus niet duidelijk tot welke van de twee orden Tetraceratops behoort. Tetraceratops wordt soms tot de familie van de Sphenacodontidae binnen de Pelycosauria gerekend, maar wordt vaker tot een eigen familie, de Tetraceratopsidae, binnen de Therapsida gerekend.

Tetraceratops betekent 'vier-hoorn-gezicht'. Deze naam is niet helemaal juist, omdat het dier zes hoorntjes heeft en de hoorntjes eigenlijk meer uitstulpinkjes of beenknobbeltjes zijn. De beenknobbeltjes werden mogelijk gebruikt voor de balts en niet voor de verdediging. Tetraceratops leefde in het Vroeg-Perm in Noord-Amerika naast verwanten, waaronder Dimetrodon en werd zo'n één meter lang.

Hoewel Tetraceratops een roofdier was, was hij waarschijnlijk ook weleens de prooi van een groter roofdier. Zijn belagers waren waarschijnlijk zijn naaste verwanten, carnivore geslachten van de Pelycosauria die groter waren. Tetraceratops zag er naar alle waarschijnlijkheid uit als een hagedis met beenknobbels op de kop die zoogdierachtige trekjes vertoonde. Mogelijke verwanten waren Tappenosaurus en Dimacrodon.