Teufelsberg (Berlijn)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Teufelsberg
Uitzicht op de Teufelsberg
Uitzicht op de Teufelsberg
Hoogte 80 m
Coördinaten 52° 29′ NB, 13° 14′ OL
Ligging noordelijke Grunewald
Ouderdom gesteente Puin van het in WOII verwoeste Berlijn
Teufelsberg (Berlijn) (Berlijn (hoofdbetekenis))
Teufelsberg (Berlijn)
Portaal:  Aardwetenschappen

De Teufelsberg (Duits voor Duivelsberg) is een heuvel in Berlijn in Duitsland, gelegen in het voormalige West-Berlijn in het noorden van het Grunewald. De heuvel torent circa 80 meter uit boven het omliggende vlakke land van de deelstaat Brandenburg.

Ontstaan[bewerken]

De kunstmatige heuvel heeft een bijzondere historie: ze is gebouwd door de geallieerden na de Tweede Wereldoorlog van het puin van Berlijn, in een periode van twintig jaar waarin de stad werd herbouwd. De omvang is 12 miljoen kubieke meter, genoeg voor ca 400.000 gebouwen. De heuvel is hoger dan de hoogste natuurlijke berg in de regio Berlijn, de Kreuzberg.

Het bijzondere van de Teufelsberg is niet zozeer dat deze berg kunstmatig is, er zijn meer van dergelijke heuvels (zoals bijvoorbeeld de Schuttberg) in Duitsland en andere steden in Europa die door oorlogen zijn verwoest). Wel speciaal is wat er onder de heuvel ligt: een militair-technische school van de Nazi’s, ontworpen door Albert Speer. Eerst probeerden de geallieerden de school op te blazen, maar het geheel was zo sterk dat men besloot dat het eenvoudiger zou zijn om het te begraven.

Afluisterstation[bewerken]

Het afluisterstation

De Amerikaanse geheime dienst (National Security Agency) bouwde een van haar grootste afluisterstations op de top van de heuvel, als deel van een wereldwijd netwerk, genaamd ECHELON. Vanaf "De heuvel" (The Hill), zoals het bekend was onder de militairen, werd 24 uur per dag gewerkt. De locatie was gelegen in de Britse sector van West-Berlijn. De eerste gebouwen werden eind jaren ’50 gebouwd. Op verzoek van de Amerikanen werden inmiddels aangelegde skiliften verwijderd. Het station was in bedrijf tot de val van de Berlijnse Muur.

Na de val van De Muur[bewerken]

Vrij snel na de val is de apparatuur verwijderd. In de jaren ’90 kocht een groep van investeerders de gebouwen met de intentie om hotels en appartementen te bouwen, en het idee leefde om er een spionagemuseum van te maken. Dit alles om mee te profiteren van de groei van Berlijn. Het project leed echter verlies, waarna het project stopte. Sindsdien raken de gebouwen in verval.

Trivia[bewerken]

Externe links[bewerken]