Teva Pharmaceutical Industries

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Teva Pharmaceutical Industries Ltd.
Logo
Oprichting 1901
Oprichter(s) Günther Friedländer
Chaim Salomon
Moshe Levin
Yitschak Elstein
Land Vlag van Israël Israël
Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Werknemers 42.535 (2018)
Producten Generiek geneesmiddelen
Industrie Farmaceutisch
Marktkapitalisatie 34.782.501.000 Israëlische sjekel (15 november 2022) Bewerken op Wikidata
Website www.tevapharm.com 
Portaal  Portaalicoon   Economie

Teva Pharmaceutical Industries Ltd., ook wel afgekort als Teva, is een Amerikaans-Israëlisch farmaceutisch bedrijf. Teva is Hebreeuws voor natuur.

Teva is uitgegroeid tot een van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld, en is een van de grootste producenten van generieke en merkgeneesmiddelen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Teva begon als klein bedrijf in Jeruzalem, toen in Ottomaans Palestina, in 1901. Het bedrijf begon onder de naam Salomon, Levin en Elstein Ltd., vernoemd naar de apothekers die het bedrijf hadden opgericht. Het bedrijf verspreidde geïmporteerde medicijnen door het hele land, onder andere met behulp van muilezels en kamelenkaravanen.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland begon de geschiedenis van Teva met twee ondernemende Haarlemmers: Arnold de Vita en Cees Teves. Zij begonnen in 1946 een farmaceutisch bedrijf onder de naam Pharmachemie. Daarmee legden ze zich toe op de import en verkoop van geneesmiddelen. Vanaf 1954 gingen ze deze ook zelf produceren. Zo werden er tabletten tot anti-kankermedicijnen geproduceerd.

In de Waarderpolder in Haarlem werd de huidige fabriek gebouwd, deze fabriek was op dat moment een van de modernste ter wereld. Vanaf de opening in september 1990 fabriceerde Pharmachemie hier op hoogwaardige wijze grote hoeveelheden geneesmiddelen.

In 1998 kwam Pharmachemie in handen van Teva. Hierdoor werd Teva een van de grootste leveranciers van medicijnen in Nederland. Daarnaast ging Teva zich verder specialiseren in de ontwikkeling en productie van geneesmiddelen tegen kanker en chronische longaandoeningen.