Textuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Textuur is de ligging, ruwheid en vorm van het materiaal van een oppervlak.

Het is onder andere de textuur die het reflectievermogen, de manier waarop het licht weerkaatst, van het voorwerp bepaalt en dus hoe het eruitziet. Textuur wordt soms gebruikt als synoniem voor structuur, zoals in de combinatie bodemtextuur.

Materiaalkunde[bewerken | brontekst bewerken]

In de materiaalkunde is textuur een synoniem van de voorkeursoriëntatie in een materiaal. Deze textuur kan op veel verschillende manieren ontstaan zijn, textuur is eigenlijk hetzelfde als structuur, maar het heeft een andere drempelwaarde.

In het geval van metalen kan het walsen van een plaat zorgen dat er langgerekte korrels in het materiaal ontstaan.

Ook bij het gieten van een metalen voorwerp kan de afkoelsnelheid en de samenstelling van de gebruikte matrijs maatgevend zijn voor meer of minder textuur.

Metalen die uit een waterige oplossing zijn afgescheiden via een galvanisch proces (bijvoorbeeld via het elektrolytisch vernikkelen) vertonen een vezelachtige textuur met de vezelrichting loodrecht op het oppervlak van het substraat. Dit komt doordat het metaal ver beneden het smeltpunt gevormd is waarbij kristallisatiefouten niet meer hersteld kunnen worden. Na verwarming tot 200 graden Celsius kan alsnog rekristallisatie optreden en verdwijnen de voorkeursoriëntaties.

Afhankelijk van de toepassing van een materiaal, kan een hoge mate van textuur wel of juist niet gewenst zijn. De textuur kan onder meer bekeken worden middels röntgendiffractie. Het resultaat van de meting kan weergegeven zijn als poederdiffractiemeting of in een poolfiguur.

Bodemkunde[bewerken | brontekst bewerken]

In de bodemkunde is de bodemtextuur de korrelgroottesamenstelling van de grondsoorten. Op grond van de textuur wordt de grond in textuurklassen ingedeeld. Deze berust op een indeling van grondsoorten naar hun korrelgroottesamenstelling in massaprocenten van de minerale delen.

Vegetatiekunde[bewerken | brontekst bewerken]

In de vegetatiekunde is de vegetatietextuur het geheel van niet-ruimtelijke kenmerken van een vegetatie, zoals de diversiteit aan soorten of geslachten, groeivormen, levensvormen of van het relatieve voorkomen van de verschillende aangetroffen typen indicatorsoorten. Vegetatietextuur staat tegenover de vegetatiestructuur (de ruimtelijke en temporele opbouw van de vegetatie).

Textuur in grafische computerprogramma's[bewerken | brontekst bewerken]

In grafische computerprogramma's worden texturen (doorgaans aangeduid met het Engelse textures) gebruikt om 2D of 3D objecten te voorzien van een bepaalde oppervlaktestructuur en uiterlijk. Het toevoegen van texturen aan 3D objecten binnen 3D-computergraphics wordt texture mapping genoemd.

Met behulp van texture splatting kunnen texturen gecombineerd worden; deze techniek wordt voornamelijk gebruikt om terrein te renderen.

Het produceren van een nieuwe textuur op basis van een bestaande wordt textuursynthese genoemd.

Kookkunst[bewerken | brontekst bewerken]

De textuur van een gerecht is afhankelijk van de bereiding in de keuken, waardoor ingrediënten van structuur veranderen. Gerechten of onderdelen daarvan kunnen ruw of juist glad aanvoelen, koud of warm, pittig of zacht. Ook zijn naast de structuur de smaak en de gaarheid van de componenten van belang die al dan niet in harmonie samen gaan. Het uiterlijk van een gerecht, de kleuren en de reflectie van licht zijn allemaal onderdeel van de indruk die een gerecht maakt. Textuur is in de kookkunst dus het geheel van structuur van materialen, de smaken, de kleuren, de opbouw. Zijn deze facetten in harmonie, dan wordt een gerecht soms geroemd om de goede textuur.