Thăng Bình (Quảng Nam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Thăng Bình
Thăng Bình (Quảng Nam)
Thăng Bình (Quảng Nam)
LocationVietnamQuangNam.png
Situering
Provincie Quảng Nam
Coördinaten 15° 41′ NB, 108° 22′ OL
Algemeen
Oppervlakte 384,75 km²
Inwoners (2009) 186.964
Portaal  Portaalicoon   Vietnam

Thăng Bình is een bergachtig district[1] in de Vietnamese provincie Quảng Nam. De hoofdplaats van Thăng Bình is thị trấn Hà Lam.

Geografie en topografie[bewerken]

Thăng Bình ligt in het oosten van Quảng Nam. In het oosten ligt de Zuid-Chinese Zee. In het noorden grenst Thăng Bình aan de huyện Quế Sơn en aan Duy Xuyên. In het zuiden grenst Thăng Bình aan de huyện Tiên Phước, Phú Ninh en de Thành phố Tam Kỳ. In het westen grenst Thăng Bình aan de huyện Hiệp Đức.

Rivieren[bewerken]

Door Thăng Bình stromen een aantal rivieren, zoals de Trường Giang. Deze rivier stroomt van het estuarium van de Hội An naar het estuarium van de Trường Giang in de stad Tam Kỳ in het zuiden van de provincie.

Administratieve eenheden[bewerken]

Thăng Bình is onderverdeeld in een thị trấn en eenentwintig xã's.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Een van de belangrijkste verkeersaders is de Quốc lộ 1A. Deze weg verbindt Lạng Sơn met Cà Mau. Deze weg is gebouwd in 1930 door de Franse kolonisator. De weg volgt voor een groot gedeelte de route van de AH1. Deze Aziatische weg is de langste Aziatische weg en gaat van Tokio in Japan via verschillende landen, waaronder de Volksrepubliek China en Vietnam, naar Turkije. De weg eindigt bij de grens met Bulgarije en gaat vervolgens verder als de Europese weg 80. Ook de Quốc lộ 14E is een belangrijke verkeersader in Thăng Bình. Deze ruim 70 kilometer lange weg verbindt de Quốc lộ 14 in het westeen van Quảng Nam met de Quốc lộ 1A in Thăng Bình.

Ook de Spoorlijn Hanoi - Ho Chi Minhstad gaat door Thăng Bình. Deze gaat van zuid naar noord door de xã's Bình An, Bình Quế, Bình Trung, Bình Chánh en Bình Quý. In Bình Quý staat een spoorwegstation, te weten Station Phú Cang

Zie ook[bewerken]