Thames Challenge Cup

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Thames Challenge Cup is een roei-evenement voor mannen - achten op de jaarlijkse Henley Royal Regatta op de Theems in Henley-on-Thames in Engeland.

Het staat open voor de mannelijke bemanning van een roeiclub. Specifieke Boatclubs uit een universiteit, hogeschool of middelbare school zijn niet toegestaan, noch zijn ploegen die een selectie willen voor een FISA Zwaar - of Lichtgewicht Kampioenschap. Een bemanningslid mag geen roeier zijn die geroeid heeft op Olympische Spelen of een FISA senior wereldkampioenschap of die een medaille won op het Wereldkampioenschap onder de 23 (of de wereld onder 23 Regatta of the Nations' Cup) of bij een Universitair wereldkampioenschap roeien.

Het is dus de internationle topwedstrijd bij uitstek voor homogene clubploegen heren in open gewichtsklasse. Het is voor een ambitieuze roeiclub de ultieme uitdaging in het klassieke genre. Er zijn elk jaar meer dan veertig inschrijvingen. Naast vele Britten dingen er ook een niet onaanzienlijk deel buitenlandse deelnemers naar eremetaal op deze wedstrijd. Doorgaans zijn dat nationale of gewestelijke (U.S.A.) - kampioenen van deze landen. De organisatie is strikt in de deelnameselectie en ze zijn ook bijzonder goed geïnformeerd. Men onderzoekt vooraf de loopbaan van elke deelnemer.

Het niveau is vooral vanaf de kwartfinales bijzonder hoog en dan meestal evenwaardig aan de Ladies Plate op dezelfde regatta.

Recente buitenlandse overwinnaars op deze wedstrijd zijn University of Pennsylvania (U.S.A.) 1991 , Brown University (U.S.A.) 1994 en wat Europa betreft Neptune R.C. uit Ierland 1996, het Belgische Koninklijke Roeivereniging Club Gent 2001 en het Duitse Homberger Ruderklub 2003.

Vanaf 1999[bewerken]

Externe link[bewerken]