Thanom Kittikachorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thanom Kittikachorn in 1960

Thanom Kittikachorn (Thai: ถนอม กิตติขจร) (Verbod Nhong Ploung (Changwat Tak), 11 augustus 1912Bangkok, 16 juni 2004) was een Thais veldmaarschalk die van 1963 tot 1973 als dictator Thailand regeerde.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Hij ging bij het leger in 1929, beval een bataljon tijdens de Thaise invasie van de Staten Shan tijdens de Campagne van Birma van de Tweede Wereldoorlog, en werd de bevelhebber van een afdeling in 1950. Nadat hij de militaire staatsgreep van Sarit Dhanarajata steunde werd hij Minister van Defensie en ook kort Eerste Minister in 1958. Nadat Sarit in 1963 stierf, volgde Thanom hem op als Eerste Minister, die de pro-Amerikaanse en anticommunistische politiek van zijn voorganger voortzette. In 1971 verhoogde hij zijn bevoegdheden met een militaire overname van de overheid. Nochtans, leidde dit tot protesten, en hij werd definitief gedwongen af te treden om in ballingschap te gaan na een slachting van pro-democratiestudenten die 77 levens had geëist op 14 oktober 1973.

Thanom werd bekend als een van de zogenaamde "Drie Tirannen" van Thailand. Zij bestuurden het het land in de jaren 60 en de vroege jaren 70 met zijn zoon, Col. Narong Kittikachorn, en de schoonvader van Narong, veldmaarschalk Praphas Charusathien.

Thanom, die ook de rang van veldmaarschalk had, werd over het algemeen gezien als verzoenende partner, en Praphas de voorstander van de harde lijn.

Regime[bewerken | brontekst bewerken]

Regime van Thanom - als Sarit - was opmerkelijk voor grootschalige corruptie en dichte banden aan de Verenigde Staten wegens hun gedeelde afkeer tegen het communisme. De drie werden in ballingschap gedreven na een bloedige student-geleide opstand in oktober 1973. Zij werden beschuldigd van nepotisme, corruptie op grote schaal en het opdracht geven van tot de slachting van protesterenden in de straten van Bangkok tijdens de opstand.

Eind 1976 werd het Thanom toegestaan naar Thailand terug te keren uit Singapore om als Boeddhistische monnik te dienen. Dit was de vonk voor nieuwe demonstraties door pro-democratieprotestanten. Velen geloven dat zijn terugkeer het startsein voor rechtse contrarevolutie was.

Op 6 oktober 1976 vond onder protesterende studenten een koelbloedige slachting plaats door politie en het leger bij de Universiteit van Thammasat in Bangkok. Bij die staatsgreep werd een nieuwe, militair-geleide rechtse overheid geïnstalleerd

Rehabilitatie[bewerken | brontekst bewerken]

Noch Thanom noch zijn twee vroegere beslissende partners hervatten om het even welke openbare politieke rol. Tijdens het afgelopen decennium, leverde hij een inspanning om zijn openbaar beeld te rehabiliteren dat stelt - dat hij niet verantwoordelijk was voor het geweld van 1973 - en wilde géén bezit terugkrijgen wat hij had verkregen voor hij werd omvergeworpen.

In maart 1999, werd Thanom benoemd tot de ere koninklijke wacht door Eerste Minister Chuan Leekpai, een hoogst controversiële handeling.

Thanom Kittikachorn overleed medio 2004 op 91-jarige leeftijd in het Algemene Ziekenhuis van Bangkok, na in januari 2004 een beroerte en een hartaanval te hebben gehad.