The 100 (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
The 100
Genre Post-apocalyptische fictie
Drama
Sciencefiction
Speelduur 42 min.
Bedenker Kass Morgan (roman)
Jason Rothenberg
Hoofdrollen Eliza Taylor
Henry Ian Cusick
Paige Turco
Lindsey Morgan
Isaiah Washington
Marie Avgeropoulos
Bob Morley
Thomas McDonnell
Eli Goree
Christopher Larkin
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Productie
Producent Dean White
Coproducent Tim Scanlan
Uitvoerend
producent
Jason Rothenberg
Gina Girolamo
Matthew Miller
Leslie Morgenstein
Bharat Nalluri
Productiebedrijf Alloy Entertainment
CBS Television Studios
Warner Bros.
Uitzendingen
Start Vlag van Verenigde Staten 19 maart 2014
Afleveringen 65
Seizoenen 5
Netwerk of omroep The CW
Zender Te zien op Netflix
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

The 100 (spreek uit als The Hundred) is een Amerikaanse post-apocalyptische dramaserie. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Kass Morgan, en ontwikkeld door Jason Rothenberg.

De serie ging op 19 maart 2014 in premiere op The CW, aansluitend op Arrow. De Engelse zender E4 gaat de serie ook uitzenden.[1]

Verhaal[bewerken]

De serie speelt zich 97 jaar na een nucleaire oorlog af. De enige overlevenden zijn de circa 4000[2] inwoners van ruimtestations die rondcirkelen boven de Aarde. De ruimtestations hebben zich gebundeld tot een geheel: "De Ark".De Ark bestaat uit ruimtestations die voorheen behoorden tot het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Australië, Canada, China, Japan, India, Rusland, Venezuela, Spanje, Brazilië en Oeganda. Hulpmiddelen zijn schaars en op elk misdrijf staat de doodstraf, tenzij de dader de leeftijd van achttien nog niet heeft bereikt. De Ark is echter stervende, doordat ze al een eeuw oud is raken steeds meer onderdelen beschadigd die nodig zijn om leven in de ruimte te kunnen voorzien. Als laatste wanhoopsdaad besluiten de machthebbers in de Ark om 100 jeugdige bewoners, veroordeeld voor wat op de vooroorlogse Aarde relatief kleine misdaden en misdrijven zouden zijn geweest, naar de Aarde te sturen om te testen of het aardoppervlak weer bewoonbaar is geworden.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Wanneer deze 100 jeugdige misdadigers de aarde bereiken, ontstaat er zich al snel een beweging onder de 100 die zich afzet tegen elke vorm van regelgeving onder leiding van Bellamy Blake , daartegenover staat de groep van Clarke Griffin die vinden dat er regels nodig zijn om te overleven. Al snel blijkt echter dat alles wat ze dachten te weten over de aarde niet klopt. Er lopen andere mensen rond op aarde, die overduidelijk geen vrede willen sluiten met hen. Deze mensen, die ze grounders noemen, zorgen voor chaos in het kamp van the 100. Tegenover deze nieuwe dreiging besluiten Bellamy en Clarke om de strijdbijl te begraven en samen de leiding in het kamp over te nemen. Een oorlog lijkt haast onvermijdelijk. De jonge mensen moeten zich voorbereiden om te vechten, maar dat is moeilijk. Ze hebben weinig middelen en hun kamp is erg instabiel. Naast een onvermijdelijke oorlog speelt er nog meer in het leven van deze tieners, qua vriendschappen en liefdesrelaties. Naarmate de aanval van de grounders dichterbij komt breekt er opnieuw tweestrijd uit in het kamp, één groep onder leiding van Clarke vindt dat de 100 moeten vluchten terwijl een andere groep onder leiding van Bellemy vinden dat ze in het kamp ingegraven de aanval moeten afwachten. Wanneer de evacuatie van de groep mislukt en resulteert in de dood van 1 van de 100 besluiten ze Bellamy's plan te volgen. Aangezien het al snel blijkt dat de grounders met veel meer dan hen zijn, bedenkt Clarke een list om de strijd alsnog te kunnen winnen. Terwijl Bellamy en de Andere leden van de 100 een bloedige strijd vechten in hun stellingen rond het kamp, helpt Clarke de technieker Raven om de Brandstof in hun landingsschip (dat nog midden in hun kamp staat) te gebruiken om de grounders te verbranden. De andere leden van de 100 trekken zich allemaal terug in dit schip op de voeten gevolgd door de hordes grounders die dicht opeen proberen de toegangspoort van het schip in te beuken. wanneer de poort het dreigt te begeven slaagt Raven er uiteindelijk in om de Brandstof los te laten en zo het Hele grounder leger dat dicht opeen buiten staat levend te verbranden. Wanneer de 47 overlevenden de poort van het schip openen volgt er al snel een onaangename verrassing wanneer ze plots verdoofd geraken door traangasgranaten en "flashbangs".

Seizoen 2[bewerken]

In seizoen 2 landt De Ark op aarde terwijl de resterende 47 jongeren in de bunker van Mount Weather verblijven. Opmerkelijk zijn de schilderijen van (Zuidelijk-)Nederlandse artiesten Jheronimus Bosch, Johannes Vermeer en Vincent van Gogh op de achtergrond van de scènes in Mt Weather.

Mt Weather blijkt uit te zijn op het beenmerg van de jongeren die bestand zijn tegen straling. De bewoners van Mt Weather "oogsten" dit van grounders, zodat ook zij bestand worden tegen de straling. Jaha, die zichzelf heeft opgeofferd om de Ark te lanceren en zelf in het andere deel in de ruimte te blijven, landt ook op aarde. Hij gaat samen met Murphy en enkele anderen op zoek naar "The City Of Light". Clarke ontsnapt uit Mt Weather en zoekt andere overlevenden. Finn, Bellamy en Murphy gaan op zoek naar Clarke, hierbij moordt Finn een half dorp uit, waarvoor hij later geëxecuteerd zal worden. Om de gemeenschap van Mt Weather die over nucleaire raketten beschikt uit te schakelen, zorgt Clarke ervoor dat heel de bunker bestraald raakt. Er sterven veel onschuldigen, waaronder Maya, de geliefde van Jasper. Clarke voelt zich hier schuldig over.

Seizoen 3[bewerken]

In het derde seizoen zijn we 3 maanden verder. Nu de vijanden uit Mount Weather zijn verslagen duurt het niet lang voor de volgende vijand in zicht komt: A.L.I.E. doet (met behulp van Jaha) er alles aan om mensen naar the City of Light te krijgen. Iedereen die de Key heeft genomen is onder controle van A.L.I.E. De situatie wordt drastisch wanneer de Grounders geïnteresseerd zijn in the City of Light en er haast niemand meer overblijft die niet gechipt is. Clarke doet er alles aan om haar te stoppen. Ondertussen richt er zich een groep op onder leiding van Charles Pike, deze willen zich de grond van de Grounders ontdoen en er landbouwgrond van maken, ook Bellamy sluit zich hierbij aan. Uiteindelijk wordt Pike gevangengenomen en werkt hij samen met de resterende mensen die niet gechipt zijn, als Clarke A.L.I.E verslaat door een chip te nemen en alles uit te schakelen vanbinnenuit doodt Octavia Pike alsnog omdat deze Lincoln heeft gedood. Voor A.L.I.E uitgeschakeld wordt vertelt ze nog aan Clarke dat alle kernreactoren een meltdown zullen hebben en de aarde opnieuw onleefbaar wordt door giftige straling.

Seizoen 4[bewerken]

De onvermijdelijke meltdown van de kernreactoren (in de taal van de Grounders ook wel 'Praimfaya' genoemd) komt dichterbij en Clarke en haar team werkt aan een oplossing. Het brokstuk van de Ark op de grond (Arkadia) wordt gerepareerd zodat het als onderkomen kan voordoen, maar het onploft waardoor ze weer met lege handen staan. De nachtbloed-oplossing (verander iedereen in een nachtbloed, omdat nachtbloeden erom bekend staan goed tegen radioactiviteit te kunnen) mislukt ook. Bij een van de tests met nachtbloed verandert Clarke zichzelf in een nachtbloed. Uiteindelijk vindt Jaha een ongebruikte bunker (gebouwd voor de eerste Praimfaya) met plaats voor 1200 mensen. Er wordt een conclaaf (gevecht, laatste man over wint) georganiseerd. Octavia wint het conclaaf namens Skikru maar besluit dat elke clan 100 plaatsen krijgt. Er blijft een groep onder leiding van Jasper achter in Arkadia die ervoor kiest om te sterven. Clarke, Bellamy, Monty, Harper, Murphy, Emori en Echo gaan terug naar het lab op het eiland om Raven op te halen. Er is niet genoeg tijd om terug te gaan naar de bunker dus kiest de groep ervoor met de raket terug te gaan naar de ruimte, naar de Ark. Clarke redt het niet optijd in de raket en de groep vertrekt zonder haar. Echter overleeft Clarke Praimfaya omdat haar Nachtbloed beter tegen radioactiviteit bestemd is dan gedacht.

Rolverdeling[bewerken]

Hoofdpersonages[bewerken]

 • Eliza Taylor als Clarke Griffin, dochter van dr. Abigail Griffin. Ze werd opgesloten naar aanleiding van haar daden na de misdaden van haar vader, die werd geëxecuteerd na een poging te hebben gedaan de inwoners van de Ark in te lichten over de snel verslechterende leefomstandigheden in de Ark. Ze hield Wells lang verantwoordelijk voor de dood van haar vader, alvorens te realiseren dat het haar moeder was, die haar vader had verraden. Op Aarde wordt ze neergezet als vrij welwillend, met natuurlijke leiderschapskwaliteiten. Ze probeert altijd het beste te doen voor 'haar mensen', en heeft het vaak zwaar onder de druk van moeilijke beslissingen, en de vijandelijke doden die op haar naam komen te staan vanwege haar reddingsacties. Op een gegeven moment wordt ze, vooral door de Grounders, Wanheda genoemd, ' Commandant van de doden'.
 • Bob Morley als Bellamy Blake, broer van Octavia. Draagt het uniform van een agent, nadat hij hoorde over de lancering naar Aarde, sloop hij aan boord van het ruimtevoertuig, vastberaden zijn zus te beschermen. Hij neemt vanaf het begin een leidersrol op zich.
 • Marie Avgeropoulos als Octavia Blake, zus van Bellamy - uitzonderlijk, gezien de eenkindpolitiek op de Ark. Ze werd verborgen gehouden door haar ouders, en werd opgesloten toen ze werd ontdekt. Haar moeder werd ter dood veroordeeld wegens het breken van de regels. Ze ontwikkelt zich op den duur tot een bekwaam krijgster.
 • Thomas McDonnell (seizoen 1 - 2) als Finn Collins, een sluwe, amusante en roekeloze tiener de altijd op zoek is naar plezier en avontuur. Is de "love interest" van Clarke en die gevoelens blijken wederzijds te zijn.
 • Christopher Larkin als Monty Green, een slimme en technisch begaafde tiener die een waardevolle aanwinst is voor de groep op Aarde vanwege zijn intellect. Zijn ouders zijn verantwoordelijk voor de farmaceutica op de Ark. Hij is de beste vriend van Jasper.
 • Devon Bostick als Jasper, een extraverte, avontuurlijke jongen, die zijn leven riskeerde om Octavia, voor wie hij gevoelens heeft, te redden. Hij werd geraakt door een speer toen hij een rivier over probeerde te steken, hierdoor ontdekte de groep dat ze niet de enigen op Aarde waren. Hij werd gered doordat zeewier zijn wonden genas. Later krijgt hij een relatie met een meisje uit Mount Weather, en raakt verslaafd aan alcohol als hij haar verliest.
 • Paige Turco als Raadsvrouw dr. Abigail Griffin, moeder van Clarke. Zij is het hoofd van de medische afdeling en de belangrijkste voorstander van de bewoonbare status van de Aarde. Haar man was hoofdingenieur Jake Griffin. Eenmaal op de aarde wordt ze kanselier, totdat ze die rol bij de verkiezingen moet overdragen aan Charles Pike.
 • Henry Ian Cusick als Raadsman Marcus Kane, de kanseliers "second-in-command". Hoewel zijn eerste plan was om de overlevende op de Ark te doen sterven, voelt hij zich later schuldig en rust niet tot iedere overlevende veilig is.
 • Isaiah Washington als Kanselier Thelonius Jaha, vader van Wells en de gekozen leider van de Ark. Hij speelt een belangrijke rol bij het verspreiden van de chip van de AI Alie, die de mensen naar de Stad van Licht brengt.
 • Eli Goree als Wells Jaha (seizoen 1), voormalig beste vriend van Clarke en zoon van de kanselier van de Ark. Pleegde bewust een misdrijf toen hij hoorde over de lancering, zodat hij Clarke, voor wie hij gevoelens koestert, zou kunnen beschermen. Clarke gelooft dat hij de oorzaak is van de dood van haar vader, terwijl dit haar moeders schuld is. Wells wordt vermoord door Charlotte.

Terugkerende personages[bewerken]

 • Lindsey Morgan als Raven Reyes, een zero-gravity-monteur aan boord van de Ark die zichzelf, in opdracht van Abigail Griffin, lanceert naar Aarde. Zij heeft een relatie met Finn Collins, een van de 100. Raven helpt de 100 met communicatie met de Ark.
 • Richard Harmon als John Murphy, een van de criminelen en Bellamy's belangrijkste schurk. Hij werd verbannen uit het kamp na het nastreven van het vermoorden van Charlotte voor het vermoorden van Wells, waardoor zij zelfmoord pleegde. Hij keert later terug, na te zijn ontsnapt bij de Grounders, hoewel hij zwaar is toegetakeld en een virus draagt waarmee een groot deel van de 100 wordt besmet. Hij lijkt de groep te hebben vergeven voor zijn verbanning. Later vermoordt hij echter Connor, de jongen die het touw om Murphy's nek knoopte en nog een andere jongen, Miles. Hoewel hij altijd voor zichzelf kiest, is hij later toch nog erg belangrijk voor het overwinnen van de AI, Alie.
 • Sachin Sahel als Jackson, een arts en de rechterhand en vertrouweling van dr. Griffin.
 • Ricky Whittle als Lincoln, een Grounder. Lincoln wordt verliefd op Octavia, voor wie hij zijn eigen groep verraadt. Hij vertrekt wanneer oorlog uit dreigt te breken, maar komt later terug voor Octavia.
 • Alessandro Juliani als Sinclair, een technicus op de Ark.
 • Alycia Debnam-Carey als Lexa (seizoen 2-3), leider van de Grounders. Zij speelt een grote rol in de korte tijd van vrede tussen de bewoners van de Ark en de Grounders. Haar leger, en de mensen van de Ark, werken samen om zowel Grounders als jongeren van The 100 uit Mount Weather te bevrijden. Gedurende deze tijd bouwt ze een hechte band op met Clarke. Op het laatst maakt ze echter een deal met Mount Weather waardoor haar mensen worden bevrijd, maar niet de mensen van de Ark, en verraadt zo het verbond met de Ark. Clarke neemt haar dit erg kwalijk, maar als de vrede tussen de Grounders en de mensen van de Ark onder druk komt te staan door onder andere de nieuw gekozen kanselier Charles Pike, wordt ze gedwongen weer met Lexa samen te werken. Lexa en Clarke krijgen uiteindelijk een romantische relatie.
 • Michael Beach als Charles Pike, komt van de landbouwafdeling en heeft ook nog les gegeven aan The 100. Hij wordt bij een nieuwe verkiezing verkozen als kanselier, en heeft een compleet andere aanpak dan zijn voorganger. Hij stelt zijn volk op de eerste plaats en daarvoor moeten veel Grounders uitwijken. Zijn agressieve houding brengt de vrede tussen de Grounders en de bewoners van de Ark erg in gevaar.

Gastrollen[bewerken]

 • Chris Browning als Jake Griffin, man van Abigail Griffin en vader van Clarke. Hij was degene die uitvond dat de inwoners van de Ark niet lang meer te leven hadden, maar tijdens zijn plannen de inwoners te vertellen, werd hij ter dood veroordeeld. Clarke, die wist van zijn plannen, werd opgesloten.
 • Terry Chen als Commandant Shumway (seizoen 1). Doet zich voor als een hardwerkende arbeider die zijn orders opvolgt, maar heeft zijn eigen plannen een begaat enkele ernstig strafbare misdrijven op de Ark. Laat ook anderen deze misdrijven voor hem plegen. Is loyaal aan Raadsvrouw Diana. Zijn plan om Bellamy Jaha te laten vermoorden wordt later door Bellamy opgebiecht en Shumway wordt door Diana ter dood veroordeeld.
 • Kate Vernon als Raadsvrouw Diana Sydney (seizoen 1), een vrouw die lange tijd deel uitmaakte van de Raad alvorens af te treden. Ze ziet Jaha als een slechte leider, en maakt plannen om hem opzij te zetten. Dit mislukt, maar ze weet, samen met haar team, wel een schip te lanceren richting Aarde. Dit schip stort neer op Aarde, Diana is vermoedelijk overleden.
 • Izabela Vidovic als Charlotte (seizoen 1), een 13-jarige meisje. Pleegde zelfmoord nadat Murphy dreigde andere kampleden te vermoorden als ze niet met hem mee zou gaan.
 • Dichen Lachman als Anya, leider van de Grounders.
 • Jarod Joseph als Miller, bewaakte Lincoln toen hij gevangen was.
 • Chelsey Reist als Harper, een van de 100.
 • Katie Stuart als Monroe, een van de 100.
 • Joseph Gatt als Tristan, een andere leider/commandant van de Grounders.
 • Shawn Mendes als pianospeler, die de single Add it up ten gehore brengt.

Seizoensoverzicht[bewerken]

Seizoen Afleveringen Originele uitzendingen Dvd uitgebracht
Seizoenspremière Seizoensfinale Regio 1 Regio 2
1 13 19 maart 2014 11 juni 2014 n.n.b.
2 16 22 oktober 2014[3] 12 maart 2015 n.n.b.
3 16 21 januari 2016 19 mei 2016 n.n.b.
4 13 1 februari 2017[4] 24 mei 2017 n.n.b.
5 13 24 april 2018 n.n.b. n.n.b.