The 4400

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Chan Centre van de University of British Columbia als het 4400 hoofdkwartier tijdens de opnames van The 4400 (foto genomen op 6 maart 2006)

The 4400 is een Amerikaanse sciencefictionserie bedacht en geschreven door Scott Peters en René Echevarria (bekend van Star Trek). De hoofdrollen zijn voor Joel Gretsch en Jacqueline McKenzie.

The 4400 wordt geproduceerd door CBS Paramount Network Television in samenwerking met onder andere Sky Television voor Sky One. De serie wordt opgenomen in Vancouver, Canada.

De titelmuziek van de serie, A Place in Time, werd geschreven door Robert Phillips en Tim Paruskewitz en gezongen door Amanda Abizaid.

Op 18 december 2007 maakte bedenker Scott Peters bekend dat de serie gestopt wordt. Al langer was bekend dat de kijkcijfers door de seizoenen heen steeds verder daalden.[1] De serie werd in Nederland op Talpa uitgezonden. En vanaf 1 maart 2009 op RTL 7.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

In de pilot-aflevering worden 4400 mensen door een vreemde lichtbol, die in eerste instantie voor een komeet wordt aangezien, gedropt op Highland Beach, in de Cascade Range, nabij Mount Rainier, Washington. Alle 4400 mensen zijn in de loop der jaren, vanaf 1946,[2] in een straal wit licht verdwenen. Na hun terugkeer blijkt dat geen van hen ook maar één dag ouder is geworden. Ze zijn gedesoriënteerd en hebben geen idee wat er met hen en met de wereld gebeurd is sinds hun verdwijning. Het blijkt later in de serie dat sommigen van de teruggekeerden over speciale gaven beschikken.

Uitzendingen[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland werden de eerste twee seizoenen van de serie uitgezonden door Talpa in 2005-2006. Deze zijn in Nederland en België op dvd te verkrijgen. Seizoen 3 en 4 zijn inmiddels ook uit op dvd. Seizoen 3 werd door Tien iedere zaterdag uitgezonden.

In de Verenigde Staten is seizoen 4 ten einde. In 2007 werd bekendgemaakt dat een vijfde seizoen niet meer geproduceerd zal worden, ondanks enkele nog niet afgeronde verhaallijnen.

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van afleveringen van The 4400 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na seizoen 4 houdt het verhaal plots op. Wel is er een boek uitgekomen dat verdergaat na de laatste aflevering. Dit is in het Engels te verkrijgen onder de titels Welcome to Promise City (ISBN 978-1416543220) en Promises Broken (ISBN 978-1416543237).

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Personage Acteur/actrice
Tom Baldwin Joel Gretsch
Diana Skouris Jacqueline McKenzie
Richard Tyler Mahershalalhashbaz Ali
Lily Moore Tyler Laura Allen
Shawn Farrell Patrick Flueger
Isabelle Tyler Megalyn Echikunwoke
Maia Skouris Conchita Campbell
Nina Jarvis Samantha Ferris
Alana Mareva Karina Lombard
Dennis Ryland Peter Coyote
Jordan Collier Billy Campbell
Kyle Baldwin Chad Faust
Danny Farrell Kaj-Erik Eriksen
Nikki Hudson Brooke Nevin
April Skouris Natasha Gregson Wagner
Kevin Burkhoff Jeffrey Combs
Matthew Ross Garret Dillahunt
Marco Pacella Richard Kahan
Jed Garrity Kavan Smith

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]