The Ashes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De urn die as bevat, waarschijnlijk van bails (onderdeel van het wicket)

The Ashes is sinds 1882 een serie testcricketwedstrijden tussen het nationale cricketelftal van Engeland en Australië.

Sinds 1882 worden de series gehouden, meestal om de twee jaar, afwisselend in Engeland en Australië. Cricket is een zomersport en door de wisselende halfronden worden de wedstrijden om de achttien en dertig maanden gehouden. Het is in het cricket een van internationale wedstrijden met de meeste rivaliteit. Op dit moment bestaat een serie van de "The Ashes" uit vijf testmatches van twee innings per land. In de winter van 2013–14 worden The Ashes slechts enkele maanden na de vorige serie gehouden zodat de vierjaarlijkse wedstrijd in Australië niet meer vlak voor het wereldkampioenschap cricket plaatsvindt.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De naam "The Ashes" (de as) komt uit een satirisch artikel uit de The Sporting Times in 1882. In The Oval versloeg Australië Engeland voor het eerst op eigen bodem. In het artikel werd gesteld dat het Engelse cricket was overleden en "the body will be cremated and the ashes taken to Australia" (Het lichaam zal worden gecremeerd en de as zal worden meegenomen naar Australië). De daarop volgende tour van Engeland naar Australië (in 1882-1883), werd gedoopt als "The quest to regain The Ashes" (De zoektocht om de as terug te krijgen).

De urn is tegenwoordig te bezichtigen in het MCC Museum in Lord's Cricket Ground, in Londen.

Wedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

De 68e "Ashes" (Australische zomer 2013-14) werd door Australië met 5-0 gewonnen. De 69e editie vond in de zomer van 2015 in Engeland plaats en werd door het thuisland met 3-2 gewonnen. Voor 2017-18 (Australische zomer) staat de 70e "Ashes" op het programma. Na 69 edities is de tussenstand anno 2015 als volgt:

Resultaten van The Ashes (1882–2015)
Team Series Gewonnen Verloren Gelijk
Vlag van Australië Australië 69 32 32 5
Vlag van Engeland Engeland 69 32 32 5

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]