The Backrooms

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Typische voorstelling van The Backrooms, met monochrome muren en vloeren.

The Backrooms is een creepypasta die een eindeloos doolhof beschrijft van willekeurig gegenereerde kantoorkamers en andere omgevingen. Het wordt gekenmerkt door de geur van vochtig tapijt, muren met een monochrome gele tint en zoemende tl-verlichting. Internetgebruikers hebben dit concept uitgebreid door verschillende "levels" van de Backrooms te creëren en "entiteiten" die ze bewonen.

De oorspronkelijke versie kwam voort uit een 4chan-commentaar van twee alinea's op een post waarin werd gevraagd om "verontrustende beelden", waarbij een anonieme gebruiker een verhaal bedacht op basis van een van de foto's. The Backrooms trok vergelijkingen met verschillende andere horrortrends en -media, waaronder de fotografie van liminale ruimtes, het SCP Foundation collaboratieve fictieproject, en de zes uur durende albumreeks Everywhere at the End of Time.

Sinds de oorspronkelijke oprichting is The Backrooms uitgebreid naar diverse andere vormen van media- en internetcultuur, waaronder videogames en YouTube-video's.

Herkomst en beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

The Backrooms is ontstaan uit een thread die op 12 mei 2019 werd geplaatst op het /x/ board van 4chan, waar een anonieme gebruiker anderen vroeg om "verontrustende beelden te posten die gewoon 'off' aanvoelen." Daar werd de eerste foto met de Backrooms geüpload, waarop een licht gekanteld beeld van een geelgekleurde gang werd gepresenteerd. Een andere anonieme gebruiker reageerde op de foto met het eerste verhaal over de Backrooms, en beweerde dat men de Backrooms binnengaat wanneer men "op de verkeerde plaatsen uit de werkelijkheid wegglipt", wat een aan videogames gerelateerde term is, afkomstig uit Doom, voor wanneer een speler door een fysieke grens gaat die anders zijn weg zou blokkeren.

Nadat de 4chan-post bekendheid verwierf, schreven verschillende internetgebruikers griezelverhalen over The Backrooms. Veel memes werden gemaakt en gedeeld via sociale media, waardoor de creepypasta nog populairder werd. Sommigen verklaarden dat ze die afbeelding al eerder ergens hadden gezien; volgens Manning Patston van Happy Mag waren deze commentaren "existentieel, hol en doodsbang". Patston gaf commentaar op het gebruik van de term "noclip" en interpreteerde het als "glitches waarbij de muren van de werkelijkheid worden afgebroken", zoals het bestaan van doppelgängers. Kaitlyn Kubrick van Somag News vergeleek de locatie met het levelontwerp van de Resident Evil-franchise en noemde de Backrooms "de angstaanjagende creepypasta van vervloekte dromen".

De locatie van de originele Backrooms-foto is onbekend. Hoewel een aantal locaties zijn voorgesteld, is het mogelijk dat de afbeelding een procedureel gegenereerde digitale compositie is. De creepypasta is ook in verband gebracht met het begrip kenopsia, voor het eerst genoemd in The Dictionary of Obscure Sorrows: "de griezelige, verlaten sfeer van een plaats waar het gewoonlijk druk is met mensen, maar die nu verlaten en stil is". Volgens het verhaal van de Backrooms is de M.E.G. het bestuur van de Backrooms. M.E.G. staat voor Major Explorer Group.

Levels[bewerken | brontekst bewerken]

De niveaus die in deze canon worden gespecificeerd, zijn onder meer: Het oorspronkelijke concept van de Backrooms is uitgebreid door internetgebruikers, die verschillende "levels" van de locatie hebben gemaakt. Er zijn duizenden levels te vinden op door fans gemaakte wiki's van de Backrooms, met verschillende foto's en "veiligheidsklassen" in een formaat dat is beïnvloed door de SCP-wiki.

Level 0 - The Lobby
Dit is het level dat is afgebeeld op de originele Backrooms-foto, met alle bekende kenmerken van de creepypasta - beschimmeld tapijt, gele muren en zoemende TL-verlichting. Een van de entiteiten die door gebruikers voor dit level zijn gecreëerd zijn "hounds", beschreven als misvormde en manische mensachtige wezens. Een ander kenmerk van dit level is een "noclipzone", die dwalers terug kan brengen naar de dimensie van de aarde, hen kan terugbrengen naar het beginpunt van Level 0, of naar een ander level met andere vijandige organismen.
Level 1 - Habitable Zone
Een level dat wordt bereikt wanneer men ervoor kiest geen noclipzone binnen te gaan en in plaats daarvan dagenlang in Level 0 ronddwaalt. Het is donkerder dan Level 0 en heeft een meer industriële architectuur, met mechanische geluiden die overal te horen zijn. Het level lijkt een donker, groezelig pakhuis met laaghangende mist en plassen water die willekeurig verschijnen. In tegenstelling tot Level 0 beginnen de fluorescerende lichten vaker te flikkeren en gaan ze soms helemaal uit - "Dit is wanneer de wezens naar buiten komen".
Level 2 - Pipe Dreams
Het derde level van de Backrooms. Het is een van de donkerste levels, met meer industriële architectuur. Dit level lijkt op lange diensttunnels met buizen langs de wanden. Het wordt beschreven als bereikt wanneer men lang genoeg in Level 1 ronddwaalt, en heeft een veel hogere temperatuur dan andere levels. "Overlevenden" van de Backrooms beweren dat de enige manier om uit het level te ontsnappen is om kalm te blijven, en stellen dat "alleen als de Backrooms je thuis zijn geworden, je kunt vertrekken."
Level 3 - Electrical Station
het vierde level is moeilijker te overleven. Het vierde level is een uitgestrekt complex van dunne bakstenen gangen en elektrische machines. Talloze willekeurig gesegmenteerde kamers zijn aanwezig in geen bepaald patroon in het hele level. Bovendien zijn de muren en plafonds van het level voorzien van leidingen. Deze leidingen zijn gevuld met vervuild amandelwater dat soms op de vloer druppelt. De gangen op dit level zijn zeer gesloten en smal. De wezens die er bestaan zijn Hounds (hondachtige menselijke wezens), Facelings (gezichtsloze menselijke wezens), Skin-Stealers (mensachtige wezens die zich camoufleren met de gevilde huid van hun slachtoffers), Stalkers en Male Deathmoths (reusachtige motten die getemd kunnen worden met amandelwater). Zij zijn de enige bekende entiteiten die dit vlak bewonen.
Level 4 - Abandoned Office
Het vijfde level in de backrooms lijkt op level 0 maar dan nog gevaarlijker. Het level bestaat uit een kantoorgebouw met grote ruimtes, kleine gangen e.d. De entiteiten die hier leven die al bekend zijn, zijn hounds en andere creepypasta die nog geen naam hebben. Het einde van het level lijkt op een enorm lange pijpleiding die naar level 5 reikt.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]