Naar inhoud springen

The Best FIFA Football Awards 2022

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het logo van The Best FIFA Football Awards.

The Best FIFA Football Awards van 2022 was de zevende editie van de jaarlijkse, door de FIFA georganiseerde ceremonie om personen in het voetbal te eren door middel van het uitreiken van prijzen. Lionel Messi en Alèxia Putellas wonnen de belangrijkste prijzen.

Ceremonie[bewerken | brontekst bewerken]

De ceremonie waarop de winnaars van de prijzen bekend worden gemaakt, vond plaats op 27 februari 2023 in de Salle Pleyel te Parijs.[1][2] Het werd gepresenteerd door voormalig voetballers Jermaine Jenas en Samantha Johnson.[3] Bij de start van de ceremonie werd het overlijden van Pelé herdacht.[4] Namens Pelé ontving Marcia Aoki, zijn vrouw, de FIFA Presidential Award.

Tijdens de ceremonie kwamen onder anderen FIFA-president Gianni Infantino, voormalig voetballers Ronaldo, Stephanie Labbé, Didier Drogba, Eniola Aluko, Júlio César, Carli Lloyd, Alessandro Del Piero, Christo Stoitsjkov, Gaëlle Enganamouit, Formiga, Ali Daei, voetbaltrainers Jill Ellis en Fabio Capello, FIFA-ambassadeur Adriana Lima en commentator Andrés Cantor op het podium. Onder anderen Angelina Jordan en RedOne traden op.

Stemproces[bewerken | brontekst bewerken]

The Best FIFA Player / Coach / Goalkeeper[bewerken | brontekst bewerken]

The Best FIFA Player, The Best FIFA Coach en The Best FIFA Goalkeeper worden benoemd op basis van hun prestaties op het voetbalveld en het algemene gedrag tussen 8 augustus 2021 en 18 december 2022 voor de mannelijke prijzen en tussen 7 augustus 2021 en 31 juli 2022 voor de vrouwelijke prijzen.[5] De FIFA stelde in samenwerking met voetbal-belanghebbenden selecties samen van genomineerden, die bekeken werden door experts in het mannen- en vrouwenvoetbal, die een definitieve lijst van genomineerden maakten. Die lijst werd vlak daarna door de FIFA gepubliceerd op zijn website. Op de genomineerden kan gestemd worden door een speler op plek (5 punten), plek 2 (3 punten) en plek 1 (1 punt) te rangschikken. De volgende vier categorieën van personen kunnen tussen 12 januari en 3 februari 2023 stemmen op de genomineerden en waren elk verantwoordelijk voor 25% van het eindresultaat:

  1. De bondscoach van ieder (mannelijk bij de mannelijke prijzen, vrouwelijk bij de vrouwelijke prijzen) nationaal elftal.
  2. De aanvoerder van ieder (mannelijk bij de mannelijke prijzen, vrouwelijk bij de vrouwelijke prijzen) nationaal elftal.
  3. Eén journalist per gebied met een nationaal elftal.
  4. Fans wereldwijd geregistreerd bij de officiële website van de FIFA.

Genomineerden konden niet op zichzelf stemmen, maar wel op landgenoten. Bij The Best FIFA Player ontvangt de genomineerde met de meeste punten in een stemmers-categorie 13 punten, de genomineerde met de op één na meeste punten in een stemmers-categorie 11 punten en de genomineerde op de derde plaats 9 punten. Vervolgens werd het aantal punten afgerekend per het aantal plaatsen lager gerangschikt in een stemmers-categorie. Voor The Best FIFA Coach en The Best FIFA Goalkeeper werkt hetzelfde systeem, maar werd er begonnen met 7 punten, voor de genomineerde met het meeste aantal punten in een stemmers-categorie. Het aantal punten dat een genomineerde heeft ontvangen van elke stemmers-categorie werd uiteindelijk opgeteld om een eindresultaat te krijgen. De genomineerden met de meeste behaalde punten wonnen de prijzen.

FIFA FIFPro World11[bewerken | brontekst bewerken]

In de FIFA FIFPro World11 stonden de spelers in iedere positie op basis van hun prestaties tussen 8 augustus 2021 en 18 december 2022 bij het mannenteam en tussen 7 augustus 2021 en 31 juli 2022 bij het vrouwenteam.[6][7] Genomineerden moesten in die periode minstens 35 (bij de mannen) of 25 (bij de vrouwen) officiële wedstrijden gespeeld hebben in die periode. Professionele spelers wereldwijd kunnen nomineren drie keepers, drie verdedigers, drie middenvelders en drie aanvallers. De keeper, drie verdedigers, drie middenvelders en drie aanvallers met de meeste stemmen werden opgenomen in het team. De speler met de meeste stemmen die dan nog niet in het team is opgenomen werd dan in het team opgenomen als vierde speler bij een positie. Als een speler op meerdere posities genomineerd is, worden de stemmen op de speler bij beide categorieën opgeteld en werd de speler eventueel geplaatst bij de positie waar hij de meeste stemmen verkreeg.

FIFA Puskás Award[bewerken | brontekst bewerken]

De FIFA Puskás Award werd vergeven aan de speler die het mooiste doelpunt maakte tussen 8 augustus 2021 en 18 december 2022.[8] FIFA-experts stelden een selectie van elf doelpunten samen die vlak daarna gepubliceerd werden door de FIFA op zijn website. Op de genomineerde doelpunten kon gestemd worden door een doelpunt op plek (5 punten), plek 2 (3 punten) en plek 1 (1 punt) te rangschikken. De volgende twee categorieën van personen kunnen tussen 12 januari en 3 februari 2023 stemmen op de genomineerden en waren elk verantwoordelijk voor 50% van het eindresultaat:

  1. Een jury bestaande uit FIFA Legends.
  2. Fans wereldwijd geregistreerd bij de officiële website van de FIFA.

De genomineerde met het meeste aantal punten in een stemmers-categorie ontvangt 13 punten, de genomineerde met de op één na meeste punten in een stemmers-categorie ontvangt 11 punten en de genomineerde op de derde plaats ontving 9 punten. Vervolgens werd het aantal punten afgerekend per het aantal plaatsen lager gerangschikt in een stemmers-categorie. Het aantal punten dat een genomineerde heeft ontvangen van elke stemmers-categorie werd uiteindelijk opgeteld om een eindresultaat te krijgen. De genomineerde met het meeste aantal punten won de prijs.

FIFA Fair Play Award[bewerken | brontekst bewerken]

De FIFA Fair Play Award werd vergeven aan een speler, trainer, team, scheidsrechter, individuele fan of een groep fans die voorbeeldig, eerlijk spelgedrag toonden dat te maken had met een voetbalwedstrijd tussen september 2021 en december 2022.[9] In samenwerking met voetbalbelanghebbenden stelde de FIFA een lijst van genomineerden samen die werd bekeken door het panel van FIFA-experts. Experts in de jury die zowel de FIFA als externe belanghebbenden vertegenwoordigde kunnen op de genomineerden stemmen door ze te rangschikken op plek 1 (5 punten), plek 2 (3 punten) en plek 3 (1 punt). Het initiatief met de meeste behaalde punten won de prijs.

FIFA Fan Award[bewerken | brontekst bewerken]

De FIFA Fan Award werd uitgereikt aan één of meerdere voetbalfans die zorgden voor het beste fan-moment tussen september 2021 en december 2022.[10] In samenwerking met voetbalbelanghebbenden stelde de FIFA een lijst van genomineerden op, waarop een jury van FIFA legends en het panel van experts stemde om een lijst van drie genomineerden te krijgen. Die lijst van drie genomineerden werd snel daarna gepubliceerd door de FIFA op zijn website. Fans wereldwijd geregistreerd bij de officiële website van de FIFA kunnen die momenten vervolgens tussen 12 januari en 2 februari 2023 rangschikken op plek 1 (5 punten), plek 2 (3 punten) en plek 3 (1 punt). Het moment met de meeste verkregen punten won de prijs.

Winnaars en genomineerden[bewerken | brontekst bewerken]

De genomineerden werden op 12 januari 2023 bekend.[11][12][13]

The Best FIFA Player[bewerken | brontekst bewerken]

De finalisten werden op 10 februari 2023 bekendgemaakt.[14]

The Best FIFA Men's Player[bewerken | brontekst bewerken]

Voor een zevende keer werd de beste voetballer in het mannenvoetbal uitgeroepen tot The Best FIFA Men's Player. De finalisten zijn Karim Benzema (eerder genomineerde in 2021), Kylian Mbappé (eerder genomineerde in 2018, 2019, 2020 en 2021) en Lionel Messi (eerder winnaar in 2019, finalist in 2016, 2017, 2020 en 2021 en genomineerde in 2018). Messi won de prijs voor een tweede keer, nadat hij onder andere het WK won met Argentinië.[15][16]

Finalisten voor The Best FIFA Men's Player 2022
Speler Club(s) Positie Score
Finalisten
1. Vlag van Argentinië Lionel Messi Vlag van Frankrijk Paris Saint-Germain Aanvaller 52
2. Vlag van Frankrijk Kylian Mbappé Vlag van Frankrijk Paris Saint-Germain Aanvaller 44
3. Vlag van Frankrijk Karim Benzema Vlag van Spanje Real Madrid Aanvaller 34
Overige genomineerden
4. Vlag van Kroatië Luka Modrić Vlag van Spanje Real Madrid Middenvelder 28
5. Vlag van Noorwegen Erling Haaland Vlag van Duitsland Borussia Dortmund
Vlag van Engeland Manchester City
Aanvaller 24
6. Vlag van Senegal Sadio Mané Vlag van Engeland Liverpool FC
Vlag van Duitsland Bayern München
Aanvaller 19
7. Vlag van Argentinië Julián Álvarez Vlag van Argentinië River Plate
Vlag van Engeland Manchester City
Aanvaller 17
8. Vlag van Marokko Achraf Hakimi Vlag van Frankrijk Paris Saint-Germain Verdediger 15
9. Vlag van Brazilië Neymar Vlag van Frankrijk Paris Saint-Germain Aanvaller 13
10. Vlag van België Kevin De Bruyne Vlag van Engeland Manchester City Middenvelder 10
11. Vlag van Brazilië Vinícius Júnior Vlag van Spanje Real Madrid Aanvaller 10
12. Vlag van Polen Robert Lewandowski Vlag van Duitsland Bayern München
Vlag van Spanje FC Barcelona
Aanvaller 7
13. Vlag van Engeland Jude Bellingham Vlag van Duitsland Borussia Dortmund Middenvelder 3
14. Vlag van Egypte Mohamed Salah Vlag van Engeland Liverpool FC Aanvaller 2

The Best FIFA Women's Player[bewerken | brontekst bewerken]

Voor een zevende keer werd de beste voetbalster in het vrouwenvoetbal uitgeroepen tot The Best FIFA Women's Player. Van de finalisten was Mead nog nooit eerder genomineerd, was Morgan al finalist in 2019 en won Putellas al de prijs in 2021. Putellas prolongeerde haar titel, nadat zij onder andere de Spaanse competitie won met FC Barcelona.[15][16]

Finalisten voor The Best FIFA Women's Player 2022
Speler Club(s) Positie Score
Finalisten
1. Vlag van Spanje Alèxia Putellas Vlag van Spanje FC Barcelona Middenvelder 50
2. Vlag van Verenigde Staten Alex Morgan Vlag van Verenigde Staten Orlando Pride
Vlag van Verenigde Staten San Diego Wave
Aanvaller 37
3. Vlag van Engeland Beth Mead Vlag van Engeland Arsenal WFC Aanvaller 37
Overige genomineerden
4. Vlag van Australië Sam Kerr Vlag van Engeland Chelsea LFC Aanvaller 34
5. Vlag van Spanje Aitana Bonmatí Vlag van Spanje FC Barcelona Middenvelder 29
6. Vlag van Brazilië Debinha Vlag van Verenigde Staten North Carolina Courage Aanvaller 25
7. Vlag van Duitsland Alexandra Popp Vlag van Duitsland VfL Wolfsburg Aanvaller 17
8. Vlag van Engeland Leah Williamson Vlag van Engeland Arsenal WFC Verdediger 17
9. Vlag van Noorwegen Ada Hegerberg Vlag van Frankrijk Olympique Lyonnais Aanvaller 13
10. Vlag van Frankrijk Wendie Renard Vlag van Frankrijk Olympique Lyon Verdediger 9
11. Vlag van Duitsland Lena Oberdorf Vlag van Duitsland VfL Wolfsburg Middenvelder 4
12. Vlag van Nederland Vivianne Miedema Vlag van Engeland Arsenal WFC Aanvaller 2
13. Vlag van Engeland Keira Walsh Vlag van Engeland Manchester City
Vlag van Spanje FC Barcelona
Middenvelder 0
14. Vlag van Canada Jessie Fleming Vlag van Engeland Chelsea LFC Middenvelder 0

The Best FIFA Coach[bewerken | brontekst bewerken]

De finalisten werden bekend op 9 februari 2023.[17]

The Best FIFA Men's Coach[bewerken | brontekst bewerken]

Voor een zevende keer werd de beste trainer in het mannenvoetbal uitgeroepen tot The Best FIFA Men's Coach. Carlo Ancelotti (eerder genomineerd in 2017), Pep Guardiola (eerder finalist in 2019 en 2021 en genomineerd in 2016, 2017 en 2018) en Lionel Scaloni (eerder genomineerd in 2021) waren de finalisten. Scaloni won de prijs, nadat hij onder andere het WK won met Argentinië en volgde Thomas Tuchel op.[15]

Finalisten voor The Best FIFA Men's Coach 2022
Trainer Team(s) Score
Finalisten
1. Vlag van Argentinië Lionel Scaloni Vlag van Argentinië Argentinië 28
2. Vlag van Italië Carlo Ancelotti Vlag van Spanje Real Madrid 17
3. Vlag van Spanje Pep Guardiola Vlag van Engeland Manchester City 12
Overige genomineerden
4. Vlag van Marokko Walid Regragui Vlag van Marokko Wydad AC
Vlag van Marokko Marokko
10
5. Vlag van Frankrijk Didier Deschamps Vlag van Frankrijk Frankrijk 5

The Best FIFA Women's Coach[bewerken | brontekst bewerken]

Voor een zevende keer werd de beste trainer in het vrouwenvoetbal uitgeroepen tot The Best FIFA Women's Coach. De finalisten waren Sonia Bompastor, Pia Sundhage (eerder finalist in 2016) en Sarina Wiegman (eerder winnaar in 2017 en 2020 en finalist in 2018, 2019 en 2021). Wiegman won de prijs voor een derde keer, nadat zij onder andere het EK won met Engeland, en volgde Emma Hayes op.[15]

Finalisten voor The Best FIFA Women's Coach 2022
Trainer Team(s) Score
Finalisten
1. Vlag van Nederland Sarina Wiegman Vlag van Engeland Engeland 28
2. Vlag van Frankrijk Sonia Bompastor Vlag van Frankrijk Olympique Lyonnais 18
3. Vlag van Zweden Pia Sundhage Vlag van Brazilië Brazilië 10
Overige genomineerden
4. Vlag van Engeland Emma Hayes Vlag van Engeland Chelsea LFC 10
5. Vlag van Duitsland Martina Voss Vlag van Duitsland Duitsland 6
6. Vlag van Engeland Bev Priestman Vlag van Canada Canada 0

The Best FIFA Goalkeeper[bewerken | brontekst bewerken]

De finalisten werden op 8 februari 2023 bekend.[18][19]

The Best FIFA Men's Goalkeeper[bewerken | brontekst bewerken]

Voor een zesde keer werd de beste doelman in het mannenvoetbal uitgeroepen tot The Best FIFA Men's Goalkeeper. Van de finalisten waren Yassine Bounou en Emiliano Martínez nog niet eerder genomineerd, maar Thibaut Courtois was eerder winnaar in 2018 en genomineerd in 2017 en 2020. Martínez won de prijs, nadat hij onder andere het WK won met Argentinië, en volgde Édouard Mendy op.[15]

Finalisten voor The Best FIFA Men's Goalkeeper 2022
Keeper Club(s) Score
Finalisten
1. Vlag van Argentinië Emiliano Martínez Vlag van Engeland Aston Villa 26
2. Vlag van België Thibaut Courtois Vlag van Spanje Real Madrid 20
3. Vlag van Marokko Yassine Bounou Vlag van Spanje Sevilla FC 14
Overige genomineerden
5. Vlag van Brazilië Alisson Becker Vlag van Engeland Liverpool FC 8
6. Vlag van Brazilië Ederson Vlag van Engeland Manchester City 4

The Best FIFA Women's Goalkeeper[bewerken | brontekst bewerken]

Voor een vierde keer werd de beste doelvrouw in het vrouwenvoetbal uitgeroepen tot The Best FIFA Women's Goalkeeper. Ann-Katrin Berger (eerder finalist in 2021 en genomineerd in 2020), Mary Earps en Christiane Endler (eerder finalist in 2019, 2020 en 2021) waren de finalisten. Earps won de prijs, nadat zij onder andere het EK won met Engeland, en volgde Christiane Endler op.[15]

Finalisten voor The Best FIFA Women's Goalkeeper 2022
Keeper Club(s) Score
Finalisten
1. Vlag van Engeland Mary Earps Vlag van Engeland Manchester United 26
2. Vlag van Chili Christiane Endler Vlag van Frankrijk Olympique Lyon 22
3. Vlag van Duitsland Ann-Katrin Berger Vlag van Engeland Chelsea LFC 10
Overige genomineerden
4. Vlag van Spanje Sandra Paños Vlag van Spanje FC Barcelona 7
5. Vlag van Duitsland Merle Frohms Vlag van Duitsland Eintracht Frankfurt
Vlag van Duitsland VfL Wolfsburg
5
6. Vlag van Verenigde Staten Alyssa Naeher Vlag van Verenigde Staten Chicago Red Stars 3

FIFA FIFPro World11[bewerken | brontekst bewerken]

Op 13 februari 2023 werden 23-koppige selecties van genomineerden bekendgemaakt.[20]

FIFA FIFPro Men's World11[bewerken | brontekst bewerken]

In samenwerking met FIFPro werd er voor een zevende keer op deze ceremonie een FIFA FIFPro Men's World11 opgesteld werd met de beste voetballers in het mannenvoetbal op hun positie.

Positie World11[15] Genomineerden
Speler Club Speler Club
Doelmannen Vlag van België Thibaut Courtois Vlag van Spanje Real Madrid Vlag van Brazilië Alisson Becker Vlag van Engeland Liverpool FC
Vlag van Argentinië Emiliano Martínez Vlag van Engeland Aston Villa
Verdedigers Vlag van Portugal João Cancelo Vlag van Engeland Manchester City Vlag van Canada Alphonso Davies Vlag van Duitsland Bayern München
Vlag van Kroatië Joško Gvardiol Vlag van Duitsland RB Leipzig
Vlag van Nederland Virgil van Dijk Vlag van Engeland Liverpool FC Vlag van Frankrijk Theo Hernández Vlag van Italië AC Milan
Vlag van Brazilië Thiago Silva Vlag van Engeland Chelsea FC
Vlag van Marokko Achraf Hakimi Vlag van Frankrijk Paris Saint-Germain Vlag van Duitsland Antonio Rüdiger Vlag van Engeland Chelsea FC
Vlag van Spanje Real Madrid
Middenvelders Vlag van België Kevin De Bruyne Vlag van Engeland Manchester City Vlag van Engeland Jude Bellingham Vlag van Duitsland Borussia Dortmund
Vlag van Spanje Gavi Vlag van Spanje FC Barcelona
Vlag van Brazilië Casemiro Vlag van Spanje Real Madrid
Vlag van Engeland Manchester United
Vlag van Argentinië Enzo Fernández Vlag van Argentinië River Plate
Vlag van Portugal SL Benfica
Vlag van Kroatië Luka Modrić Vlag van Spanje Real Madrid Vlag van Spanje Pedri Vlag van Spanje FC Barcelona
Vlag van Uruguay Federico Valverde Vlag van Spanje Real Madrid
Aanvallers Vlag van Frankrijk Karim Benzema Vlag van Spanje Real Madrid Vlag van Polen Robert Lewandowski Vlag van Duitsland Bayern München
Vlag van Spanje FC Barcelona
Vlag van Noorwegen Erling Haaland Vlag van Duitsland Borussia Dortmund
Vlag van Engeland Manchester City
Vlag van Frankrijk Kylian Mbappé Vlag van Frankrijk Paris Saint-Germain Vlag van Brazilië Neymar Vlag van Frankrijk Paris Saint-Germain
Vlag van Argentinië Lionel Messi Vlag van Frankrijk Paris Saint-Germain Vlag van Portugal Cristiano Ronaldo Vlag van Engeland Manchester United

FIFA FIFPro Women's World 11[bewerken | brontekst bewerken]

In samenwerking met FIFPro werd er voor een vierde keer op deze ceremonie een FIFA FIFPro Women's World11 opgesteld werd met de beste voetbalsters in het vrouwenvoetbal op hun positie.

Positie World11[15] Genomineerden
Speler Club Speler Club
Doelvrouwen Vlag van Chili Christiane Endler Vlag van Frankrijk Olympique Lyonnais Vlag van Engeland Mary Earps Vlag van Engeland Manchester United
Vlag van Spanje Sandra Paños Vlag van Spanje FC Barcelona
Verdedigers Vlag van Engeland Lucy Bronze Vlag van Engeland Manchester City
Vlag van Spanje FC Barcelona
Vlag van Australië Ellie Carpenter Vlag van Frankrijk Olympique Lyonnais
Vlag van Spanje Mapi León Vlag van Spanje FC Barcelona Vlag van Canada Ashley Lawrence Vlag van Frankrijk Paris Saint-Germain
Vlag van Frankrijk Wendie Renard Vlag van Frankrijk Olympique Lyonnais Vlag van Spanje Irene Paredes Vlag van Spanje FC Barcelona
Vlag van Engeland Leah Williamson Vlag van Engeland Arsenal WFC
Middenvelders Vlag van Duitsland Lena Oberdorf Vlag van Duitsland VfL Wolfsburg Vlag van Spanje Aitana Bonmatí Vlag van Spanje FC Barcelona
Vlag van Spanje Alèxia Putellas Vlag van Spanje FC Barcelona Vlag van Noorwegen Caroline Graham Hansen Vlag van Spanje FC Barcelona
Vlag van Engeland Keira Walsh Vlag van Engeland Manchester City
Vlag van Spanje FC Barcelona
Vlag van Frankrijk Amandine Henry Vlag van Frankrijk Olympique Lyonnais
Vlag van Verenigde Staten Kelley O'Hara Vlag van Verenigde Staten Washington Spirit
Vlag van Verenigde Staten Gotham FC
Aanvallers Vlag van Australië Sam Kerr Vlag van Engeland Chelsea LFC Vlag van Noorwegen Ada Hegerberg Vlag van Frankrijk Olympique Lyonnais
Vlag van Engeland Beth Mead Vlag van Engeland Arsenal WFC Vlag van Nederland Vivianne Miedema Vlag van Engeland Arsenal WFC
Vlag van Verenigde Staten Alex Morgan Vlag van Verenigde Staten Orlando Pride
Vlag van Verenigde Staten San Diego Wave
Vlag van Engeland Ellen White Vlag van Engeland Manchester City

FIFA Puskás Award[bewerken | brontekst bewerken]

Voor een zevende keer werd de FIFA Puskás Award op deze ceremonie uitgereikt aan de speler die het mooiste doelpunt maakte. De finalisten werden op 10 februari 2023 bekendgemaakt.[21] Van de finalisten Marcin Oleksy, Dimitri Payet en Richarlison was geen speler ooit eerder genomineerd. Oleksy, die een geamputeerd been had, won de prijs voor zijn omhaal namens tegen Warta Poznań tegen Stal Rzeszów en volgde Erik Lamela op.[15]

Doelpuntenmaker Team Tegenstander Competitie Datum Soort goal Score
Finalisten
1. Vlag van Polen Marcin Oleksy Warta Poznań Stal Rzeszów Vlag van Polen PZU Amp Futbol Ekstraklasa 06-11-2022 Omhaal 21
2. Vlag van Frankrijk Dimitri Payet Vlag van Frankrijk Olympique Marseille Vlag van Griekenland PAOK Conference League 07-04-2022 Volley 20
3. Vlag van Brazilië Richarlison Vlag van Brazilië Brazilië Vlag van Servië Servië WK 24-11-2022 Omhaal 17
Overige genomineerden
Vlag van Italië Mario Balotelli Adana Demirspor Göztepe SK Vlag van Turkije Süper Lig 22-05-2022 Rabona
Vlag van Frankrijk Amandine Henry Vlag van Frankrijk Olympique Lyon Vlag van Spanje FC Barcelona UEFA Champions League 21-05-2022 Afstandsschot
Vlag van Frankrijk Theo Hernández AC Milan Atalanta Bergamo Vlag van Italië Serie A 15-05-2022 Dribbel
Vlag van Australië Alou Kuol Vlag van Australië Australië –23 Vlag van Iran Irak –23 AK onder 23 04-06-2022 Scorpionkick
Vlag van Frankrijk Kylian Mbappé Vlag van Frankrijk Frankrijk Vlag van Argentinië Argentinië WK 18-12-2022 Volley
Vlag van Argentinië Francisco González Metilli Central Córdoba Rosario Central Vlag van Argentinië Primera División 01-08-2022 Volley
Vlag van Spanje Salma Paralluelo Villarreal CF FC Barcelona Vlag van Spanje Primera División 02-04-2022 Afstandsschot
Vlag van Engeland Alessio Russo Vlag van Engeland Engeland Vlag van Zweden Zweden EK 26-07-2022 Hakbal

FIFA Fair Play Award[bewerken | brontekst bewerken]

Voor een zevende keer werd op de ceremonie de FIFA Fair Play Award uitgereikt aan een individu of groep die bij het voetbal de Fair Play-gedachte aanhield door zich aan de regels te houden, gezond verstand te gebruiken en anderen te respecteren. Lochoshvili won de prijs, nadat hij zijn tegenstander Georg Teigl had gered, nadat Teigl zijn bewusteloos was geraakt, en volgde spelers, medici en de trainersstaf van Denemarken op.[22]

Winnaar/genomineerde Reden Score
1. Vlag van Georgië Luka Lochoshvili Redde tijdens de wedstrijd met Wolfsberger AC tegen Austria Wien zijn tegenstander Georg Teigl, nadat Teigl bewusteloos raakte.
Vlag van Frankrijk Eduardo Camavinga Betrad na de wedstrijd tussen Frankrijk –21 en Oekraïne –21 de kleedkamer van zijn tegenstanders om hen te steunen naar aanleiding van de Russische invasie van Oekraïne.
Vlag van Senegal Sadio Mané Gaf toe dat hij in aanloop naar zijn doelpunt hands had gemaakt in het Bundesliga-wedstrijd met Bayern München tegen VfL Bochum, waarna zijn doelpunt werd afgekeurd.

FIFA Fan Award[bewerken | brontekst bewerken]

Voor een zevende keer werd op de ceremonie de FIFA Fan Award uitgereikt aan een (groep) fan(s) die verantwoordelijk was voor het mooiste fan-moment. Fans van Argentinië wonnen de prijs, nadat zij in grote getalen Argentinië steunden op het WK, en volgden fans van Denemarken en Finland op.[23]

Winnaar/Genomineerde Reden Score
1. Fans van Vlag van Argentinië Argentinië Reisden in grote getale af naar Qatar om Argentinië te steunen op weg naar de wereldtitel en verwelkomden hun helden door het hele land heen thuis. 41,88%
2. Fans van Vlag van Japan Japan Verdienden wereldwijde erkenning voor hun traditie om na de WK-wedstrijden te helpen de stadions schoon te maken. 33,63%
3. Vlag van Saoedi-Arabië Abdullah Al-Salmi Wandelde van Jeddah via de Arabische Woestijn naar Qatar om Saoedi-Arabië te steunen op het WK 2022. 24,49%

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]