The Black Eyed Peas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Black Eyed Peas
The Black Eyed Peas (van links naar rechts): Taboo, Will.i.am, Apl.de.ap, Fergie
The Black Eyed Peas (van links naar rechts): Taboo, Will.i.am, Apl.de.ap, Fergie
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1992–1995 (Atban Klann)
1995–heden (The Black Eyed Peas)
Oorsprong Los Angeles, Californië,
Verenigde Staten
Genre(s) Hiphop
Electropop
Dance
Pop
Electrohouse
Label(s) Interscope / A&M
Bezetting
Huidige leden will.i.am (1992–heden)
Apl.de.ap (1992–heden)
Taboo (1992–heden)
Oud-leden Kim Hill (1995–2000)
Dante Santiago (1992–1995)
Fergie (2002–2017)
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

The Black Eyed Peas is een Amerikaanse hiphop/house-band uit Los Angeles. De groep bestaat uit will.i.am, Apl.de.ap en Taboo. Van 2002 tot 2017 maakte ook zangeres Fergie deel uit van de groep.

Biografie[bewerken]

Apl.de.ap & Fergie

The Black Eyed Peas werden in 1992 opgericht als Atban Klann door will.i.am, Apl.de.ap en Dante Santiago, onder welke naam ze een contract kregen bij Ruthless Records van Eazy-E. Maar omdat hun teksten te positief en vredelievend waren voor het label werd er nooit een album uitgebracht.

Nadat Eazy-E stierf aan aids in 1995 werd de groepsnaam veranderd in The Black Eyed Peas. Dante Santiago werd vervangen door Taboo, en hun debuutalbum Behind the Front (1998) ontving goede kritieken. Hierna brachten zij in 2000 het album Bridging the Gap uit. De doorbraak kwam met Elephunk, hun derde album, dat werd uitgebracht in 2003. Op dit album hadden ze een nieuwe zangeres, Stacy "Fergie", die voorheen optrad bij Kids Incorporated en ook lid was van tienerband Wild Orchid. Zij verving de achtergrondzangeres Kim Hill, die de band in 2000 verliet.

Van het album Elephunk verscheen het anti-oorlogslied Where Is the Love?, dat hun eerste grote hit werd in veel landen (2003). De band had meer succes in Europa dan in hun thuisland. Gedurende hun tournee in Azië in 2004 werd het levensverhaal van Apl.de.ap verteld in een wekelijkse Filipijns televisieserie onder de naam Maalaala Mo Kaya (Will You Remember). Hierin werd verteld over zijn kindertijd in Pampanga, een plaats in de Filipijnen, voordat hij op 14-jarige leeftijd zijn familie verliet om naar de Verenigde Staten te gaan om daar een betere toekomst te kunnen krijgen. Het refrein in The Apl Song is geschreven in Tagalog, de officiële taal in de Filipijnen. Het nummer vertelt het levensverhaal van Tagoo. De Filipijnse tekst en de melodie van het nummer is gebaseerd op het nummer Balita van de Filipijnse folkgroep Asin uit de jaren 1970-80. Van het nummer werd een exclusieve video voor de Filipijnse fans opgenomen ten tijde van hun tournee.

De single Let's Get Retarded werd herschreven tot Let's Get It Started voor de promotievideo van de NBA (basketbal) finale. De nieuwe tekst van het nummer paste beter bij basketbal, in tegenstelling tot de originele tekst die ging over feesten en dronken worden.

Begin augustus 2004 vloog hun opnamestudio in Los Angeles in brand, waarbij nog net de harde schijf met hun nieuwe muziek gered kon worden. De release van hun vierde album Monkey Business werd hierdoor uitgesteld, en het verscheen alsnog op 7 juni 2005. De eerste single van dit album Don't Phunk with My Heart bereikte zowel in Amerika als in andere landen hoge plaatsen. Sommige radiostations die het nummer te obsceen vinden, kunnen een alternatieve versie spelen, Don't Mess with My Heart.

Tussendoor zong will.i.am samen met de Pussycat Dolls het nummer Beep. Daarnaast brachten hij en Fergie een soloalbum uit.

Op 9 juni 2009 werd hun nieuwe album The E.N.D. uitgebracht. Het album kwam op nummer één in Amerikaanse Billboard 200 en behaalde de top 10 in Nederlandse Album Top 100. Het album klinkt anders dan de voorgaande albums; er staat geen echte hiphop meer op, maar meer elektronische muziek. Als eerste single komt het nummer Boom Boom Pow uit. Dit nummer stond elf weken op rij op de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100. De tweede single werd I Gotta Feeling die voor veertien weken op nummer 1 stond in de Amerikaanse Billboard Hot 100, als opvolger van Boom Boom Pow. I Gotta Feeling, geproduceerd door David Guetta, is de tot nu toe grootste hit die de groep ooit heeft gehad. Inmiddels staan The Black Eyed Peas door de twee nummer 1-hits al een half jaar onafgebroken op de eerste plaats van de Amerikaanse Billboard Hot 100. I Gotta Feeling is met 108 weken de langstgenoteerde single ooit in de Nederlandse hitlijsten.[1] De notering is behaald in de Single Top 100.[2]

De groep is meerdere malen in de Benelux geweest. Zo stonden ze 4 juli 2009 in Rotterdam tijdens de TMF Awards. Op 19 mei 2010 stonden ze met hun The E.N.D. World Tour in het