The Block

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Block
Genre Reality
Speelduur ca. 90 min. (inclusief reclame)
Presentatie Hans Otten
Hanne Troonbeeckx
Jury Sanchez
Voice-over Hans Otten
Hanne Troonbeeckx
Land van oorsprong België
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 2004
Einde 2009 (Tijdelijke stop)
Seizoenen 6
Zender VT4
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

The Block is een Vlaamse reality-soap waarin 4 koppels in tien weken en met een bijzonder beperkt budget van €35.000 (in seizoen 3 een budget van €45.000, seizoen 4 €50.000 en het 6 in seizoen begonnen ze zonder budget) elk een loft (in het vierde een duplex) moeten verbouwen. De verbouwingen mogen alleen gebeuren tussen 17 uur 's avonds en 9 uur 's morgens en in de weekends. Op werkdagen wordt de koppels de toegang tot The Block ontzegd.

Al vanaf het eerste seizoen is de presentatie van The Block op VT4 in handen van Hans Otten en Hanne Troonbeeckx.

Aan het eind van de eerste vier seizoenen werden de appartementen publiekelijk verkocht. Potentiële kopers deden een bod onder gesloten enveloppe, waarna ze geopend werden tijdens de laatste uitzending, waarin dan ook onmiddellijk de winnaar bekend werd gemaakt. Die ging naar huis met de geldprijs van €25.000. Elk koppel kreeg daarbovenop ook nog eens de meerwaarde die geboekt was boven op de door de productie voorgestelde richtprijs. De kwaliteit (of het gebrek eraan) zorgde er echter voor dat vele appartementen niet verkocht raakten, en zelfs na jaren nog leegstonden.[1][2] Intussen zijn alle appartementen wel verkocht geraakt. In het vijfde seizoen werd de formule licht gewijzigd. Niet meer de verkoop van de appartementen maar wel de mening van de deskundige jury en de kijkers bepaalt de winnaar. Via stemmen van de jury en sms'jes van kijkers wordt de winnaar gekozen.

De show wordt uitgezonden op VT4, tegelijkertijd loopt op NET 5 een show met dezelfde opzet, Het Blok geheten. Na zes seizoenen leek er een einde te komen aan het programma op VT4. Er werd nog even gedacht dat het programma in 2011 terug zou keren. Maar met de overname van VT4 door Woestijnvis zag het ernaar uit dat het programma definitief geschrapt zou worden.[3]

2004 (eerste seizoen)[bewerken]

De appartementen bevonden zich in het eerste seizoen aan de Kribbestraat nummer negen in Antwerpen.

De deelnemers:

 • Johan en Ellen
 • Sven[4] en Sally
 • Erwin en Lili
 • Koenraad en Veerle

Winnaars van deze eerste editie waren Johan en Ellen. Zij streken de geldprijs op en boekten daarbovenop ook nog een meerwaarde van €10.199 boven op de richtprijs van €205.000. Sven en Sally waren veruit het meest controversiële koppel in The Block Antwerpen en namen in 2005 ook nog deel aan Temptation Island. Erwin en Lili hadden ook hun zoontje Tibo mee tijdens de opnames. Koenraad en Veerle verwachtten tijdens de opnames hun eerste kind (Basil), dat geboren werd één week na de opnames.

Ondanks dat Koenraad en Veerle niet gewonnen hebben, deden ze veel ervaring op in The Block. Na The Block hebben ze besloten om hun eigen interieurzaak te beginnen.

In 2006 (Editie Falconplein) bewoonde Erwin drie dagen "The Block" (samen met o.a. Tony uit "The Block" Mechelen en Celine Decaju MMB 2006) om daar te helpen. Erwin kwam terecht bij het sympathieke koppel Gita en Christophe.

2005 (tweede seizoen)[bewerken]

De appartementen zijn deze keer gelegen aan de Augustijnenstraat 9 in Mechelen. Het gebouw is opgenomen in het bouwkundig erfgoed en ligt in een CHE-gebied, een gebied met Culturele, Historische en Esthetische waarde.

De deelnemers:

 • Wim en Evelyne (ze gingen er na een paar weken uit, en werden vervangen door John en Nancy)
 • Tony en Leentje
 • Johan en Patricia
 • Jochen en Caroline

Wim en Evelyne stapten na een vijftal weken oververmoeid uit het programma. Oorspronkelijk werd de andere kandidaten gevraagd het andere appartement verder te verbouwen, maar doordat dit niet gebeurde werden John en Nancy op het laatste moment nog in The Block gedropt om het onmogelijke mogelijk te maken: vier kamers (woonkamer, keuken, gang en technische ruimte) helemaal in orde maken. Ondanks dat John en Nancy afgewerkte kamers afleverden werd dit koppel naar het einde toe uitgesloten door de andere koppels. Dit was vooral op de laatste aflevering van dit seizoen te zien.

Winnaars van deze editie waren Johan en Patricia. Zij gingen naar huis met €25.000 en boekten ook nog een meerwaarde van €55.000. Het bod van 240.000 euro op hun appartement werd door de koper later ingetrokken. Opvallend was dat Tony en Leentje als enige geen enkel bod kregen. Ook de andere koppels schrokken hiervan, waarop Tony toch nog zei: "Ge komt met niks, en ge gaat met niks".

2006 (derde seizoen)[bewerken]

Dit is het derde seizoen van The Block. De eerste aflevering van dit seizoen werd op 9 september vertoond. Dit jaar hebben de makers voor een spraakmakende locatie gekozen. Deze keer moet men geen appartementen verbouwen, maar lofts. Daarom krijgen de koppels ook een budget van 45.000 euro, in plaats van 35.000 euro.

Dit seizoen van The Block speelt zich deze keer af aan het Falconplein in Antwerpen.

Luc en Myriam gingen na een paar weken al uit The Block omdat het praktisch onmogelijk voor hen was. Ze hadden wel genoeg ervaring voor bouwwerken, maar konden onmogelijk aan The Block meedoen omdat Luc elke nacht om 3 uur moest opstaan om naar zijn werk te gaan, met oververmoeidheid als gevolg. Luc en Myriam werden vervangen door een ander koppel, namelijk Line en Robyn. Dit nieuwe koppel had geen echte problemen om de rest in te halen omdat Luc en Myriam al vlug uit The Block gingen.

De deelnemers:

 • Line en Robyn (De vervangers van Myriam en Luc)
 • Gita en Christophe
 • Nathalie en Werner
 • Dieter en Filip

De winnaars zijn ondertussen ook bekend. Nathalie en Werner haalden een bod van 260.000 euro, waarmee ze een meerwaarde realiseerden van 55.000 euro. Samen met het extra bedrag dat het winnend koppel krijgt, levert hen dat 80000 euro winst op. Line en Robyn haalden een meerwaarde van 10.000 euro met een bod van 215.000 euro. Dieter & Filip en Gita & Christophe haalden geen meerwaarde, maar kregen een bod dat 10.000 euro lager lag dan de opgegeven richtprijs van respectievelijk 210.000 euro en 220.000 euro. Vooral Dieter en Gita waren erg teleurgesteld. Als troostprijs kregen beide koppels een reis aangeboden.

2007 (vierde seizoen)[bewerken]

Het vierde seizoen van The Block werd vanaf 4 september 2007 vertoond op VT4. Voor de vierde editie trok het programma naar Oostende, de grootste stad aan de Vlaamse kust. In een rijtjespand in de Gelijkheidsstraat, te midden van een volkse buurt, werden opnieuw 4 panden volledig gerenoveerd. The Block 2007 werd gewonnen door Roland en Martine met een meerwaarde van 36.000€ met een bod van 228.000€, zij gingen naar huis met 61.000€ (+25.000€ winnaarsbonus), Roland en Martine gaven 2.500€ aan Alain en Elke omdat ze geen meerwaarde hadden.

De deelnemers:

 • Bruno en Danièle (de vervangers van Frank en Debbie, nadat zij noodgedwongen The Block moesten verlaten doordat Frank een verwonding aan zijn schouder opliep)
 • Elke en Alain
 • Roland en Martine
 • Kim en Bjorn

2008 (vijfde seizoen)[bewerken]

Het vijfde seizoen van The Block wordt uitgezonden vanaf 2 september 2008 op VT4. In de vijfde editie trekt The Block naar Hoegaarden. De koppels gaan aan de slag in de brouwtoren van ‘brouwerij Loriers’ een pand dat al dertig jaar leeg staat en waar tot 1962 de Hoegaardse Das werd gebrouwen.

 • Stijn en Astrid (haalden de 1ste einddatum niet en werden vervangen door Mike en Sandra)
 • Cédric en Lien
 • Marc en Nadine
 • Kim en Kathleen
 • Mike en Sandra

Meer dan ooit was er rivaliteit aanwezig. Dit meer tussen de verschillende verdiepingen van de blok dan de koppels onderling.

In dit seizoen werd ook voor het eerst een grondregel van The Block overtreden door Marc & Nadine. Ze plaatsen hun eigen keuken uit hun eigen winkel (weerwoord van de kandidaten: "een teruggekochte keuken").

Nieuw in dit seizoen is dat de kijkers volledig kunnen beslissen wie The Block Hoegaarden wint door middel van sms of via de website.

Op de 3e plaats strandden Mike & Sandra. Op de 2e plaats Kathleen & Kim om dan als uiteindelijke winnaars met de geldprijs te gaan lopen, zijn Cédric & Lien die een geldprijs van 50.000 euro kregen en hun Block-auto ter waarde van 30.000 euro.

2009 (zesde seizoen)[bewerken]

Het zesde seizoen van The Block werd vanaf 1 september 2009 uitgezonden op VT4. In de zesde editie trekt The Block naar Gent. Het pand (een oude textielfabriek) bevindt zich op een boogscheut van het station Gent-Dampoort.[5] Er waren vier lofts verdeeld onder drie koppels en een nieuw samengesteld duo die beiden apart hadden ingeschreven. Dit jaar moeten ze het zonder beginbudget doen.

 • Hugo en Nadine
 • Didier en Sofie
 • Jurgen en Cindy (vervingen Pieter en Aleksandra na enkele weken.[6])
 • Michel en Ellen

In het begin van het spel was er de kortste tijdslimiet aller tijden in de The Block. 24u kregen ze de tijd voor hun toilet.

Tijdens de liveshow werden Didier en Sofie de winnaar en gingen met 50.000 euro naar huis. Op de tweede plaats kwamen Hugo en Nadine met 10.000 euro. En Michel en Ellen mochten met 5.000 euro naar huis. Na vele discussies tijdens de The Block werd dit 60/40 verdeeld. Jurgen en Cindy eindigden tijdens de liveshow pas 4de en kregen normaal geen geld. Maar voor het winnen van de laatste kamerprijs (de keuken) kregen ze toch 5.000 euro.

Trivia[bewerken]

 • Op 11 januari 2009 stierf Sven Caers - een deelnemer van het eerste seizoen - door een verkeersongeluk.
 • Het eerste seizoen is tot op heden het enige seizoen dat ook met dezelfde vier koppels eindigde als het begon. Bij alle volgende seizoenen moest er telkens iemand in de loop van het programma worden vervangen, behalve seizoen vijf, dat met vijf koppels startte (één vastgelegde reserve koppel) waarbij het vijfde al snel het vierde koppel verving na het niet halen van een deadline.
 • Werfleider Francis Sanchez werd in het tweede seizoen aangesteld als expert, om te zorgen dat de koppels geen blunders meer zouden maken. VT4 zat immers nog met een kater van het vorige seizoen, want de afgeleverde lofts bleken vol ernstige bouwfouten te zitten. Het voorkomen van Francis Sanchez, die met zijn snor deed denken aan een Mexicaanse gangster uit een Spaghettiwestern, én de vaak oververhitte discussies met de koppels wanneer iets opnieuw gedaan moest worden, bleek een waardevol entertainmentgehalte te hebben. Zijn rol zou dan ook groter worden in de volgende seizoenen.

Externe link[bewerken]