The Born This Way Ball Tour

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Born This Way Ball Tour
Wereldtournee van Lady Gaga
Locaties Azië, Oceanië, Europa, Zuid-Amerika, Afrika & Noord-Amerika
Ter promotie van Born This Way
Begindatum 27 april 2012
Beginplaats Seoel, Zuid-Korea (Olympisch Stadion)
Aantal concerten 16 in Azië
17 in Oceanië
33 in Europa
2 in Afrika
8 in Zuid-Amerika
18 in Noord-Amerika
94 totaal
Vorige tournee The Monster Ball Tour
Volgende tournee Artrave: The Artpop Ball
Portaal  Portaalicoon   Muziek

The Born This Way Ball Tour was de derde concertreeks van Lady Gaga, ter promotie van haar derde studioalbum, Born This Way uit 2011. De tournee bevat honderdtien optredens in Azië, Australië, vanaf augustus in Europa gevolgd door Latijns-Amerika tegen het einde van 2012 en Noord-Amerika in januari 2013. Deze tournee is de speciale act van Lady Gaga: 'Operation: Kill The Bitch'. Daardoor heeft ze nu een kasteel op haar podium gebracht. Een groot aantal van concerten werd gecancelt wegens het breken van Gaga's heup.[1]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Na de release van Judas, de tweede single van Born This Way, zei Lady Gaga in een interview dat ze een tournee plant voor 2012. Ze wou landen in Zuid-Amerika voor het eerst bezoeken zoals Brazilië en ze wou ook nog eens terugkeren naar Mexico. DJ White Shadow zei nadien dat Lady Gaga druk bezig was met de voorbereidingen van The Born This Way Ball en dat ze songs aan het opnemen was voor haar volgende studioalbum. Fernando Garibay zei dat ze aan het album Born This Way werkten en dat de liedjes zeer emotioneel zouden zijn. Daardoor zouden ze een hoog niveau kunnen bereiken om deze liedjes in een nieuwe tournee te gieten. Het promotiebeeld werd vrijgegeven op 7 februari 2012. Op het promotiebeeld staat Lady Gaga's hoofd tussen de wolken afgebeeld. Onder de wolken staat Lady Gaga in een keyboard-achtige jurk met haar dansers voor de poort van Gaga's kasteel dat in de tournee gebruikt zal worden.

De volgende dag werden de eerste data vrijgegeven. Het gaat om data van het Aziatische deel van de tournee. Op 15 februari worden de data van Oceanië vrijgegeven. In maart worden de data bekendgemaakt voor Europa. Dit deel van de tournee begint in Bulgarije rond midden augustus en eindigt in Spanje rond het begin van oktober. Op 6 augustus worden de data van Zuid-Amerika bekendgemaakt. Het gaat om twee data in Noord-Amerika en vier data in Zuid-Amerika.

Tijdens haar tour in Noord-Amerika veranderde ze de setlist, kleding en decor.

Wegens heupblessure moest Gaga 20 concerten afzeggen in Noord-Amerika.

Podium[bewerken | brontekst bewerken]

Op 6 februari 2012 postte Lady Gaga een foto op Twitter. De foto ging om het podium van haar jongste tournee. Zo sprak ook van een Monster Pitt (een vijfhoekige catwalk) waar fans die het langste wachtten een plaatsje konden innemen.

Het podium heeft een vorm van een middeleeuws, gotisch kasteel met torens en een lange catwalk in het publiek. Het podium bevatte meer dan 30 ramen en deuren. Deze waren handgeschilderd en achter de ramen en deuren zaten kamers verscholen die tevoorschijn kwamen tijdens de show. Waaronder een kamertje met stoel en een roze kamer met kleerkast en make-up tafeltje. Twee centrale muren konden opengedraaid worden zodat het tweede deel van het kasteel zichtbaar werd. Ook de poort in het midden draaide 180°. Ook trappen en liften waren aanwezig. Vanaf 13 mei werd een toren weggehaald waardoor het podium wat kleiner werd. Ook de monsterpit kon veranderen van vorm tijdens de tournee. Wanneer ze optrad in stadions was de pitt groter en in arena's kleiner.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

Zuid-Korea[bewerken | brontekst bewerken]

Sommige Zuid-Koreanen zeiden dat het concert van Lady Gaga een andere cultuur promoot waar de christenen niet bij kunnen. Vele christenen vonden dat het concert de jongeren konden "besmetten". Er werden grote diensten gehouden in de kerk om het concert dan toch niet laten door te gaan. Rev Yoon Jung-hoon, het hoofd van de groepen, riep uit om het concert zo veel mogelijk te boycotten als bestrijding van die cultuur dat het concert te bieden heeft. De groepen deelde folders uit met daarop de zin: "We moeten Lady Gaga zegenen en helpen omdat ze een gewonde ziel heeft". Ze zeiden ook dat het Lady Gaga zelf niet is dat slecht is maar haar geest dat beschadigd is. Door de vele protesten paste Korea Media Rating Board een minimumleeftijd toe om naar het concert te gaan (18 jaar). De tickets dat de jongeren al hadden bemachtigd werden nadien terugbetaald. De religieuze groepen waren nadien toch al wat opgelucht omdat het concert nu geen jongeren meer kon beschadigen. Ondanks opstanden in Zuid-Korea werd het concert na afloop toch met veel lof onthaald. Zo schreef Korea-Times dat het een zeer vermakelijke show was met indrukwekkende zang- en dansprestaties. Ze waren ook enthousiast over het decor en de kostuums die gedragen werden.

Filipijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Veel inwoners van de Filipijnen gingen in protest omdat iemand dat antichristelijkheid promoot naar het land kwam. De inwoners hadden vooral veel kritiek op de video van "Judas", waarover ze zeggen dat Lady Gaga met Jezus spot. De aartsbisschop zei dat als de mensen gaan kijken naar haar concert, ze zich samenvoegen met de duivelaanbidding. Bisschop Arturo Bastes zei ook dat ze goddeloosheid promoot en dat het een schande is voor elke religie. Bisschop Broderick Pabillo wilde dat de show werd verboden. Katholieke woordvoerster Henrietta de Villa pleitte ook dat het concert niet mocht doorgaan. Benny Abante (een voormalig congreslid) zei dat Lady Gaga een icoon is als het over ontheiliging en goddeloosheid gaat. Zoals de tekst en videoclip van "Judas" waar Lady Gaga werkelijk met Jezus spot. Ze vinden dat Lady Gaga bewegingen en gebaren maakt dat niet geschikt zijn voor het openbaar. Abante had al een groot probleem met de videoclip van "Judas" maar ook "Born This Way" vond hij niet kunnen. Ook dit schaadde de bevolking volgens hem. Hij zei ook dat als Lady Gaga "Judas" op haar concert zou zingen dat ze verder zouden gaan met de concertorganisatoren. De voormalige burgemeester zei tijdens een bijeenkomst dat Lady Gaga waarschijnlijk geen ongepast gedrag zou tonen op haar concert. Na vele bijeenkomsten en nadat vele mensen de voor- en nadelen zeiden, werden er op 19 augustus 2012 opnieuw protesten gevoerd zodat Lady Gaga niet naar hun land zou komen. Maar ondanks alle protesten werd er nog een datum toegevoegd omdat de ticketverkoop zo goed liep. Op 20 mei verzamelden 500 christenen voor de concertzaal en ze zeiden: "We zijn een vredelievend volk, ons doel is niet om elke vorm van geweld of vernieling te gebruiken om aandacht te krijgen... We blijven gewoon bij ons standpunt tegen de godslasterlijke liedjes en video's van Lady Gaga. We willen niet dat jonge mensen worden beïnvloed. Na de eerste show vertelde de burgemeester dat het tweede concert kon doorgaan omdat ze geen naaktheid gebruikte. Tijdens de tweede show zei ze voor "Hair" dat ze ervan bewust was over de problemen over haar beeld en muziek. Ze benadrukte ook dat ze alle soort mensen, de religie en meningen respecteert. Maar ze zei wel dat ze niet om kan gaan met homohaat. Nadien zei ze ook dat ze graag positief blijft en ze dit ook wil verspreiden. Dit werd door het publiek met luid applaus onthaald.

Indonesië[bewerken | brontekst bewerken]

De grootste protesten tegen The Born This Way Ball Tour kwamen uit Indonesië. Daar trad Lady Gaga op 3 juni 2012 op in het Bung Karno Stadion. Ulema Raad Cholil Ridwan, de voorzitter van de kerken van de Islam, zei dat Lady Gaga van plan was om de volledige natie te vernietigen. Hij benadrukte ook dat Lady Gaga het satanisme bevorderde. De voorzitter van de IDF, Salim Alatas, verklaarde: "Ze is een vulgaire zangeres die alleen een slipje draagt en een beha als ze zingt. Hij ging verder: "We zullen ervoor zorgen dat Gaga geen voet op land zet in Indonesië want haar vulgaire stijl, onfatsoenlijke kleding zal de kinderen schaden. Ze is heel gevaarlijk". Hij benadrukte dat ze dan ook fysiek geweld zullen gebruiken zodat ze geen voet aan wal kan zetten en als het concert toch doorgaat zouden ze moslims naar het stadion zenden om het concert te stoppen. De Indonesische politie zou er uiteindelijk voor zorgen dat de show door zou gaan. Er kunnen ook eisen gesteld worden om zo haar kleding, teksten en muziek aan te passen zodat het concert toch nog kan door gaan in Jakarta. De lokale promotor van het concert, die beweerde dat er al 30.000 van de 40.000 tickets verkocht waren, wilde dan ook dat de show werd aangepast zodat het toch allemaal kan doorgaan. Het Defender Team in Indonesië had nadien gezegd dat ze hoopten dat het concert dan niet doorging omdat er zo geen conflicten konden bestaan tussen de moslims en de Gaga fans. De Indonesische Ulema Raad moest opnieuw haar afkeuring doorzoeken en als de Raad en de Religieuze Zaken van Ministerie akkoord ging met de afkeuring ging het concert niet door. Vele moslims kwamen nadien samen om actie te voeren om de politie te laten zien dat Lady Gaga niet welkom is. Op 24 mei 2012 vertelden de verslaggevers dat de I.D.F. 150 tickets hadden gekocht. Ze beweerden zo de een risico te nemen en het concert te laten stoppen zonder dat de toeschouwers er last van zouden hebben. Een I.D.F. lid beweerde zelfs het podium in brand te steken. Op 25 mei 2012, zei een woordvoerder van de politie dat ze een overeenstemming verwachtte tussen de initiatiefnemers van Big Daddy om het concert te laten doorgaan met grote aanpassingen zoals aan kleding. Ook popsterren zoals Beyoncé en The Pussycat Dolls werden toegestaan in het land maar ook zij maakten grote aanpassingen voor hun show. Op 27 mei 2012 werd beslist dat het concert niet door zou gaan en dat voor de veiligheid van Lady Gaga en de toeschouwers. Habib Salim Alatas, een lid van I.D.F. maakte duidelijk dat dat een geschenk van God was en dat God de Indonesiërs hadden beschermd tegen de duivel.

Thailand[bewerken | brontekst bewerken]

In Bangkok ontstond veel oproer doordat Lady Gaga had getweet: "I just landed in Bangkok! Ready for 50,000 screaming Thai monsters. I wanna get lost in a lady market and buy fake Rolex." ("Ik ben zojuist geland in Bangkok! Klaar voor 50.000 schreeuwende Thaise monsters. Ik ga eerst naar een winkel om een valse Rolex te kopen."). Vele fans zeiden nadien dat Lady Gaga een racist was.

Commercieel[bewerken | brontekst bewerken]

De tournee werd in Azië en Australië een enorm succes. De tickets voor Oceanië werden te koop gesteld op 17 februari. Kort daarna waren de twee concerten in Nieuw-Zeeland uitverkocht. Door het grote succes werden in Australië negen extra shows gegeven. In Hong Kong (Azië) waren de tickets in drie uur uitverkocht. Er werden dan ook drie extra concerten meer gepland. Ook in Jakarta (de show die niet doorging) waren de tickets in twee uur uitverkocht. In het Verenigd Koninkrijk, Europa werd er een concert gepland in Londen in het Twickenham Stadion en in Manchester. In Londen waren alle 75.000 tickets verkocht in minder dan één minuut. Daardoor werd er in Londen een concert extra gepland. In Manchester waren alle tickets verkocht in 10 minuten. De concerten in Amsterdam waren beide niet uitverkocht en waren er veel lege vakken te zien. Deze trend zette zich voort in een hoop andere Europese steden. Ook in Afrika was de vraag naar tickets groot. Wanneer de tickets te kopen kwamen voor de twee shows crashte de website waar je online tickets kon bestellen. In Zuid-Amerika was de belangstelling veel minder en werden er in aan aantal steden gratis tickets weggegeven (via onder andere de optie '2 voor 1'). Lady Gaga zegde 4 concerten af in Detroit en Chicago vanwege gewrichtspijn. Later is de rest van de tour geannuleerd wegens het breken van Gaga's heup tijdens een concert in Montreal. Eerst zouden deze shows later op nieuw gegeven worden op een andere datum, maar omdat haar heup zo ernstig beschadigd was werd ervoor gekozen deze concerten definitief te annuleren.

Voorprogramma's[bewerken | brontekst bewerken]

 • Zedd (Azië)
 • Lady Starlight (Europa, Oceanië, Afrika, Zuid-Amerika, Noord-Amerika)
 • The Darkness (Europa, Afrika, Zuid-Amerika, bepaalde data)
 • DJ White Shadow (Noord-Amerika)
 • Von Smith (Brisbane)
 • DJ Melissa O (Costa Rica)
 • DJ Fabrício Peçanha (Porto Alegre)
 • DIVA (Paraguay)

Setlist[bewerken | brontekst bewerken]

Lady Gaga tijdens "Heavy Metal Lover".
Lady Gaga tijdens "Judas".

2012[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Highway Unicorn (Road to Love)
 2. Government Hooker
 3. Born This Way
 4. Black Jesus † Amen Fashion
 5. Bloody Mary
 6. Bad Romance
 7. Judas
 8. Fashion of His Love
 9. Just Dance
 10. LoveGame
 11. Telephone
 12. Heavy Metal Lover
 13. Bad Kids
 14. Hair
 15. Princess Die
 16. Yoü and I
 17. Electric Chapel
 18. Americano
 19. Poker Face
 20. Alejandro
 21. Paparazzi
 22. Scheiße

Encore

 1. The Edge of Glory
 2. Marry the Night

2013[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Highway Unicorn (Road to Love)
 2. Government Hooker
 3. Born This Way
 4. Black Jesus † Amen Fashion
 5. Bloody Mary
 6. Bad Romance
 7. Judas
 8. Fashion of His Love
 9. Just Dance
 10. LoveGame
 11. Telephone
 12. Hair
 13. Electric Chapel
 14. Heavy Metal Lover
 15. Bad Kids
 16. The Queen
 17. Yoü and I
 18. Born This Way (piano versie)
 19. Americano
 20. Poker Face
 21. Alejandro
 22. Paparazzi
 23. Scheiße

Encore

 1. The Edge of Glory
 2. Marry the Night

Tourneeschema[bewerken | brontekst bewerken]

Datum Stad Land Locatie
Azië
27 april 2012 Seoel Zuid-Korea Olympic Stadium
2 mei 2012 Chek Lap Kok Hongkong AsiaWorld-Arena
3 mei 2012
5 mei 2012
7 mei 2012
10 mei 2012 Tokio Japan Saitama Super Arena
12 mei 2012
13 mei 2012
17 mei 2012 Taipei Taiwan Nangan World Trade Center
18 mei 2012
21 mei 2012 Manilla Filipijnen Mall of Asia Arena
22 mei 2012
25 mei 2012 Bangkok Thailand Rajamangala National Stadium
28 mei 2012 Kallang Singapore Singapore Indoor Stadium
29 mei 2012
31 mei 2012
3 juni 2012 Centraal-Jakarta Indonesië Gelora Bung Karno Main Stadium
Oceanië
7 juni 2012 Auckland Nieuw-Zeeland Vector Arena
8 juni 2012
10 juni 2012
13 juni 2012 Brisbane Australië Brisbane Entertainment Centre
14 juni 2012
16 juni 2012
20 juni 2012 Sydney Allphones Arena
21 juni 2012
23 juni 2012
24 juni 2012
27 juni 2012 Melbourne Rod Laver Arena
28 juni 2012
30 juni 2012
1 juli 2012
3 juli 2012
7 juli 2012 Perth Burswood Dome
8 juli 2012
Europa
14 augustus 2012 Sofia Bulgarije Arena Armeec Sofia
16 augustus 2012 Boekarest Roemenië Piaţa Constituţiei
18 augustus 2012 Wenen Oostenrijk Wiener Stadthalle
21 augustus 2012 Vilnius Litouwen Vingis Park
23 augustus 2012 Riga Letland Riga Mežaparks
25 augustus 2012 Tallinn Estland Tallinn Song Festival Grounds
27 augustus 2012 Helsinki Finland Hartwall Areena
28 augustus 2012
30 augustus 2012 Stockholm Zweden Ericsson Globe
31 augustus 2012
2 september 2012 Kopenhagen Denemarken Parken Stadium
4 september 2012 Keulen Duitsland Lanxess Arena
5 september 2012
8 september 2012 Londen Verenigd Koninkrijk Twickenham Stadium
9 september 2012
11 september 2012 Manchester Manchester Evening News Arena
15 september 2012 Dublin Ierland Aviva Stadium
17 september 2012 Amsterdam Nederland Ziggo Dome
18 september 2012
20 september 2012 Berlijn Duitsland O2 World Berlin
22 september 2012 Parijs Frankrijk Stade de France
24 september 2012 Hannover Duitsland TUI Arena
26 september 2012 Zürich Zwitserland Hallenstadion Zurich
27 september 2012
29 september 2012 Antwerpen België Sportpaleis
30 september 2012
2 oktober 2012 Milan Italië Mediolanum Forum
3 oktober 2012 Nice Frankrijk Palais Nikaia
4 oktober 2012
6 oktober 2012 Barcelona Spanje Palau Sant Jordi
Noord-Amerika
26 oktober 2012 Mexico-Stad Mexico Foro Sol
30 oktober 2012 San Juan Puerto Rico Coliseo de Puerto Rico José Miguel Agrelot
31 oktober 2012
3 november 2012 San José Costa Rica Estadio Nacional de Costa Rica
Zuid-Amerika
6 november 2012 Bogotá Colombia Estadio El Campín
9 november 2012 Rio de Janeiro Brazilië Parque Dos Atletas
11 november 2012 São Paulo Estádio do Morumbi
13 november 2012 Porto Alegre FIERGS Parking Lot
16 november 2012 Buenos Aires Argentinië River Plate Stadium
20 november 2012 Santiago Chili Estadio Nacional de Chile
23 november 2012 Lima Peru Estadio Nacional (Lima)
Afrika
30 november 2012 Johannesburg Zuid-Afrika Soccer City
3 december 2012 Kaapstad Cape Town Stadium
Europa
6 december 2012 Bærum Noorwegen Telenor Arena
9 december 2012 Sint-Petersburg Rusland Petersburg Sports and Concert Complex
12 december 2012 Moskou Moscow Olympic Stadium
Noord-Amerika
11 januari 2013 Vancouver Canada Rogers Arena
12 januari 2013
14 januari 2013 Tacoma Verenigde Staten Tacoma Dome
15 januari 2013 Portland Rose Garden Arena
17 januari 2013 San Jose HP Pavilion
20 januari 2013 Los Angeles Staples Center
21 januari 2013
23 januari 2013 Phoenix US Airways Center
25 januari 2013 Las Vegas MGM Grand Garden Arena
26 januari 2013
29 januari 2013 Dallas American Airlines Center
31 januari 2013 Houston Toyota Center
2 februari 2013 St. Louis Scottrade Center
4 februari 2013 Kansas City Sprint Center
6 februari 2013 St. Paul Xcel Energy Center
8 februari 2013 Toronto Canada Air Canada Centre
9 februari 2013
11 februari 2013 Montreal Bell Centre
Geannuleerde en verplaatste shows
3 juni 2012 Centraal-Jakarta, Indonesië Gelora Bung Karno Main Stadium Geannuleerd[2]
14 augustus 2012 Sofia, Bulgarije Vasil Levski National Stadium Verplaatst naar het Arena Armeec Sofia[3]
16 augustus 2012 Boekarest, Roemenië Arena Națională Verplaatst naar het Piaţa Constituţiei[4]
3 oktober 2012 Nice, Frankrijk Stade Charles-Ehrmann Verplaatst naar de Palais Nikaia (plus een extra show op 4 oktober 2012)
13/14 februari 2013 Chicago, Verenigde Staten United Center Geannuleerd wegens heupblessure.[5]
16 februari, 2013 Detroit, Verenigde Staten The Palace of Auburn Hills Geannuleerd wegens heupblessure.
17 februari, 2013 Hamilton, Canada Copps Coliseum Geannuleerd wegens heupblessure.
19 februari, 2013 Philadelphia, United States Wells Fargo Center Geannuleerd wegens heupblessure.
20 februari, 2013
22 februari, 2013 New York City, Verenigde Staten Madison Square Garden Geannuleerd wegens heupblessure.
23 februari, 2013
25 februari, 2013 Washington, D.C., Verenigde Staten Verizon Center Geannuleerd wegens heupblessure.
27 februari, 2013 Boston, Verenigde Staten TD Garden Geannuleerd wegens heupblessure.
2 maart, 2013 University Park, Verenigde Staten Bryce Jordan Center Geannuleerd wegens heupblessure.
3 maart, 2013 Uncasville, Verenigde Staten Mohegan Sun Arena Geannuleerd wegens heupblessure.
6 maart, 2013 New York City, Verenigde Staten Barclays Center Geannuleerd wegens heupblessure.
7 maart, 2013
10 maart, 2013 Nashville, Verenigde Staten Bridgestone Arena Geannuleerd wegens heupblessure.
11 maart, 2013 Atlanta, Verenigde Staten Philips Arena Geannuleerd wegens heupblessure.
13 maart, 2013 Tampa, Verenigde Staten Tampa Bay Times Forum Geannuleerd wegens heupblessure.
March 15, 2013 Fort Lauderdale, Verenigde Staten BB&T Center Geannuleerd wegens heupblessure.
March 16, 2013 Miami, United States American Airlines Arena Geannuleerd wegens heupblessure.
10 maart, 2013 Greensboro, Verenigde Staten Greensboro Coliseum Geannuleerd wegens heupblessure.
20 maart, 2013 Tulsa, Verenigde Staten BOK Center Geannuleerd wegens heupblessure.

Fotogalerij van het concert[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Lady Gaga van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.