The Bridge to Liberation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

The Bridge to Liberation is een nationaal herdenkingsconcert dat sinds 2014 jaarlijks in september gehouden wordt op de Rijn bij de John Frostbrug in Arnhem. Klassieke muziek wordt hierbij gemengd met popmuziek. Daarnaast treedt een aantal artiesten uit binnen- en buitenland op. Het concert vindt in de open lucht plaats op een ponton. Het concert is gratis toegankelijk en de kade stroomt dan vol met publiek. De NPO zendt het concert uit op televisie. The Bridge to Liberation vindt plaats tijdens de officiële Airborne Herdenking maar wordt onafhankelijk daarvan georganiseerd en geproduceerd door de Stichting Bridge to Liberation. Het concert wordt traditioneel net als het 5-meiconcert op bevrijdingsdag afgesloten met een versie van We'll Meet Again.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Geïnspireerd door de World Liberty Concert in Arnhem, werd er in het kader van 70 jaar vrijheid een multimediaspektakel met bekende artiesten georganiseerd aan de voet van de John Frostbrug. Het herdenkingsconcert kon rekenen op duizenden belangstellenden. Direct na het eerste concert besloot de gemeente Arnhem om dit jaarlijks in september te organiseren.[1] De zesde editie (75 jaar Market Garden) van dit herdenkingsconcert vond plaats op 20 september 2019. Bijna 20.000 bezoekers bezochten The Bridge to Liberation. In het jaar 2020 vond er in verband met de coronacrisis in Nederland een aangepaste herdenkingsconcert plaats. Als alternatief werd het concert uitgevoerd vanuit het stadhuis met beperkt publiek.

Opzet[bewerken | brontekst bewerken]

Na de officiële herdenking bij de Airborneplein is de John Frostbrug het decor voor de herbeleving van de Slag om Arnhem. Het publiek wordt door middel van film, geluid, zang, toneel en dans meegenomen in een verhaal dat ieder jaar verandert. Tijdens het event staan duizenden mensen op een historische plek stil bij wat oorlog met ze doet; wat vrijheid betekent en wordt ook bewustwording gecreëerd voor de toekomst.

Vaste optredens[bewerken | brontekst bewerken]

Ieder jaar worden de artiesten op het drijvende podium onder de brug begeleid door Phion, het orkest van Gelderland en Overijssel. De dans wordt verzorgd door Introdans en ArtEZ Dansacademie.

Gastoptredens[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]