The Cassandra Complex

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

The Cassandra Complex is een Britse elektro-band, die in de jaren tachtig werd opgericht.

Zanger van de band is Rodney Orpheus, een Noord-Ier die in de vroege jaren 80 in Leeds woonde. In het begin en midden van de jaren 80 waren de andere leden Paul Dillon en Andrew Booth. In 1984 brachten zij in eigen beheer twee singles uit; ze werden snel opgemerkt met het ironische 'Moscow Idaho', een postpunknummer dat vernoemd is naar het kleine, onbeduidende dorpje Moscow in de staat Idaho. Het werk verwerd tot een hit in het alternatieve clubcircuit, en werd ook populair in de Verenigde Staten. The Cassandra Complex ging deel uitmaken van de Electronic Body Music-scène, en kreeg erkenning in de gothic-cultuur. Tijdens haar eerste tournee door Europa werd de band uitgebreid met drie nieuwe leden, maar Dillon verliet de groep. Ze namen hun eerste album op, Grenade.

Mettertijd werd The Cassandra Complex een gevestigde newwave-waarde; toen het genre omstreeks 1990 uitdoofde, gingen ze verder met hun elektronische muziek, die sterk van synthesizers afhangt. Orpheus kreeg het imago van een in zichzelf gekeerde dichter, die zijn ideeën over een mystiek, verenigd Europa met seksuele vrijheid in krachtige teksten giet en verwerkt tot melodieuze, soms ietwat grillige songs. De bezetting van de band wijzigde in 1990, en later nogmaals in 1997. De Duitser Volker Zacharias voegde zich bij The Cassandra Complex, en bracht zijn gothic-achtergrond als nieuw element mee.

De geruchtmakendste albums van de groep, zoals Satan, Bugs Bunny and me en The War against Sleep, verschenen rond de overgang van de jaren 80 naar de jaren 90. Na Sex and Death, uit 1993, werd de band minder actief. Er kwam geen nieuw werk meer, Rodney Orpheus stichtte Sun God, en het leek erop dat The Cassandra Complex dood en begraven was. Ze pasten niet in de jaren 90; hun muziek had een eighties-gevoel. Aan het eind van het decennium ontstond echter een opleving van de new wave: synthesizers werden weer aanvaard, en er kwam een hernieuwde interesse voor het 'kunstmatige' geluid van vroeger. In 2000 maakte The Cassandra Complex een nieuw album, Wetware. Tot dusverre is het evenwel daarbij gebleven.

De thema's van The Cassandra Complex zijn herkenbaar: seks ('My Possession'), het mystieke ('V.A.L.I.S.'), de virtuele realiteit ('Cyberpunx') en het Europese probleem ('Nightfall over Western Europe'). Rodney Orpheus is een kosmopoliet, die zijn werk graag in een internationale context plaatst en voor de culturele clash belangstelling toont ('Jihad Girl'). De stijl van de groep is melancholisch, enigszins onheilspellend en ligt goed in het gehoor. The Cassandra Complex kan men zowel tot de elektronische als tot de gothic-muziek rekenen.

Discografie[bewerken]

Albums:

  • 1986 Grenade
  • 1986 Hello America
  • 1988 Theomania
  • 1989 Satan, Bugs Bunny and me
  • 1990 Cyberpunx
  • 1991 The War against Sleep
  • 1993 Sex and Death
  • 2000 Wetware