Naar inhoud springen

The Collector (Marvel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Collector
Achtergrond
Uitgever(s) Marvel Comics
Eerste verschijning The Avengers #28 (mei 1966)
Bedenker(s) Stan Lee
Don Heck
Gespeeld door Benicio del Toro
Stemacteur(s) Jeff Bennett, Tom Kenny, Billy Kametz, Benicio del Toro
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) Taneleer Tivan
Thuiswereld Elders of the Universe
Familie Grandmaster (broer)
Grootste vijand(en) Thanos, Beast, Black Knight, Hulk, Galactus, Henry Pym, Hawkeye, Hercules, Howard the Duck, Human Torch, Iron Man, Korvac, Mantis, Proxima Midnight, Scarlet Witch, Silver Surfer, Thor, Wasp, Wolverine
Superkrachten Beperkte vormverandering, telepathie, effectieve onsterfelijkheid en gepantserd pak

The Collector, beter bekend als Taneleer Tivan, is een personage uit de strips van Marvel Comics. Hij verscheen voor het eerst in The Avengers #28 (mei 1966) en werd bedacht door Stan Lee en Don Heck. The Collector is een verzamelaar van verschillende levende wezens die hij verzamelt uit het hele universum. Hij is een van de Elders of the Universe.

De Nederlandse stem van The Collector is Simon Zwiers, voorheen was dit Sander de Heer.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Taneleer Tivan is een van laatst overgebleven leden van de eerste soorten die uit de oerknal zijn ontstaan. De dood maakte hem onsterfelijk. Hij gaat sindsdien door het leven onder de naam The Collector. The Collector is een van de vijf oudste wezens in het volledige heelal. The Collector is geobsedeerd met het verzamelen en hebben van levende wezens en zeldzame voorwerpen uit het heelal.

In andere media[bewerken | brontekst bewerken]

Marvel Cinematic Universe[bewerken | brontekst bewerken]

In 2013 verscheen dit personage in het Marvel Cinematic Universe, vertolkt door Benicio del Toro. The Collector is de grootste verzamelaar van het universum. Hij verzamelt onder andere verschillende levende wezens en andere magische voorwerpen. Enkele van deze wezens zijn Cosmo the Space Dog en Howard the Duck, die beiden bij een ongeluk weten te ontsnappen. The Collector is in bezit van de rode Infinity Stone. Hij wist bijna de paarse oneindigheidssteen van de Guardians of the Galaxy in handen te krijgen, maar deze deal ging niet door. Later wordt de gehele verzameling van The Collector vernietigd wanneer de superschurk Thanos de rode oneindigheidssteen op komt eisen. The Collector is onder andere te zien in de volgende films en serie:

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

In de animatieseries Ultimate Spider-Man, Hulk and the Agents of S.M.A.S.H. en Guardians of the Galaxy speelt de Collector ook een rol, waarbij de Nederlandse stem wordt gedaan door Sander de Heer.

Guardians of the Galaxy - Mission: Breakout![bewerken | brontekst bewerken]

In de attractie Guardians of the Galaxy - Mission: Breakout! in het attractiepark Disney California Adventure Park gaat men in de collectie van The Collector waar allemaal verschillende wezens en magische voorwerpen te zien zijn die hij in zijn collectie heeft. Ook vertelt de Collector wat men van de attractie kan verwachten en vertelt hij enige veiligheidsregels voordat men de daadwerkelijke attractie van de Collector ingaat.

Computerspelen[bewerken | brontekst bewerken]

De Collector komt ook voor in enkele computerspelen:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]