The Condemned

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Condemned
Regie Scott Wiper
Producent Joel Simon
Productie-
maatschappij
WWE Films
Colossal Entertainment
New Wave Entertainment
Scenario Scott Wiper
Rob Hedden
Andrew Hedden
Hoofdrollen Stone Cold Steve Austin
Vinnie Jones
Robert Mammone
Madeleine West
Emelia Burns
Rick Hoffman
Muziek Graeme Revell
Distributie Lionsgate
Première 27 april 2007
Genre Actiefilm
Speelduur 113 minuten
Taal Engels
Land Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Condemned is een Amerikaanse actiefilm uit 2007 geschreven en geregisseerd door Scott Wiper. In de hoofdrollen spelen Stone Cold Steve Austin, Vinnie Jones, Robert Mammone, Madeleine West en Rick Hoffman.

De film gaat over tien ter dood veroordeelden, die door een mediamagnaat die multimiljonair is worden vrijgekocht via corruptie. Deze tien personen worden overgebracht naar een verlaten eiland dat vol met camera's hangt. Daar dienen ze onderling te vechten op leven en dood. Indien er binnen de dertig uur nog één overlevende is, wordt deze vrijgelaten. Heel het gebeuren wordt via een livestream uitgezonden op internet.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Jack Conrad is ter dood veroordeeld en wacht nu zijn executie af in een gevangenis in El Salvador. Ian Breckel, een rijke televisieproducer, kan met zijn team het corrupte gevangenispersoneel overtuigen om Jack uit te leveren voor een groot bedrag. Hij zal tezamen met negen andere veroordeelden (uit andere gevangenissen) worden overgebracht naar een verlaten eiland ergens in de Stille Oceaan. Daar krijgen ze de kans om hun vrijheid en een groot geldbedrag te winnen in een illegaal spel op leven en dood dat rechtstreeks wordt uitgezonden op internet.

Elke veroordeelde krijgt een bom rond zijn enkel. Deze bom zal na dertig uur ontploffen tenzij er binnen die tijd nog één overlevende is. Verder zal de bom na 10 seconden ontploffen wanneer men de trekkoord verwijderd. Indien men de bom tracht te saboteren, zal deze onmiddellijk ontploffen. Ian hoopt dat zijn show ten minste 40 miljoen kijkers lokt. Vandaar dat over het gehele eiland camera's hangen. Ook zijn er enkele gecamoufleerde grondploegen die de actie van nabij filmen. Kijkers kunnen de livestream enkel volgen door $49.95 te betalen.

De FBI komt al snel over de uitzending te weten. Tijdens het bekijken van de show herkennen ze in Jack een van hun eigen medewerkers: Jack Riley. Jack was een voormalig lid van de Delta Force. Tijdens een Black operation in El Salvador bombardeerde hij een gebouw waar drugsdealers woonden. Hij werd opgepakt door de politie. Omdat hij geen identiteitspapieren had, stelde hij zich voor als Jack Conrad om zo de banden naar Delta Force te verzwijgen. De vrouw van Jack, Sarah, wordt door de FBI ingelicht over het feit dat haar man nog leeft. Zij gaat naar een lokale bar om daar de show te volgen met de rest van de klanten.

Jack wil niet echt weten van het gevecht en doorzoekt het eiland. Zo komt hij terecht in een uitzendtoren waar het productieteam zit. Daar belt hij zijn vrouw op. Dankzij de computer kan Jack de coördinaten van het eiland doorgeven. Echter kan hij maar 1 coördinaat doorgeven omdat hij wordt betrapt. Daarop vlucht hij terug het eiland in. Ian vindt dat er te weinig actie is en besluit om gevechtswapens te droppen met een helikopter. Deze worden gevonden door Go en Ewan.

Nadat zeven deelnemers zijn uitgeschakeld, blijven enkel Ewan, Go en Jack over. Jack schakelt Go uit. Om nog meer actie te krijgen, stuurt Ian een helikopterploeg naar Ewan om een geweer te droppen. Niet veel later loopt Ewan op een gecamoufleerde cameraman. Hij denkt dat dit een vermomde Jack is en schiet de cameraman neer. Zijn metgezel verklaart dat zij niet tot het gevecht behoren. Ewan heeft hier geen oren naar en schiet ook deze tweede cameraman dood. Hij neemt hun een MP5-geweer af. Ewan en Jack komen elkaar terug tegen aan een rivier. Ewan gebruikt zijn MP5 waarop Jack in het water valt en wegdrijft. Goldman, een medewerker van Ian, komt tot de conclusie dat de show gedeeltelijk opgezet spel is. Ian helpt Ewan moedwillig. Zij hadden blijkbaar vooraf al een onderlinge afspraak dat Ewan zou winnen. Vandaar dat zowat alle gedropte pakketten door hem werden gevonden.

Ewan wordt door het productieteam opgehaald als winnaar. Zoals beloofd wordt zijn bom uitgeschakeld. Ondertussen is Ian erachter gekomen dat de FBI hun locatie heeft achterhaald en onderweg is om hem te arresteren. Daarop wil hij vluchten. Wanneer Ewan naar zijn prijzengeld vraagt, wordt hem dit geweigerd. Daarop vermoordt Ewan een van de bewakers en neemt zijn MP5-geweer af. Met dat MP5-geweer vermoordt hij de ganse technische ploeg. Wanneer hij op het punt staat om Julie, de vriendin van Ian, te vermoorden, wordt hij neergeschoten door Jack. Daarop zetten Jack en Julie de achtervolging in op Ian die tracht weg te vluchten met een helikopter. Wanneer de helikopter in de lucht is, gooit Jack zijn enkelbom, die hij dankzij Julie kon uitschakelen, in de helikopter die daarop ontploft.

Jack keert terug naar zijn gezin in Amerika.

Personages[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
 • Jack Conrad: Deze Amerikaan zit opgesloten in een gevangenis in El Salvador voor het opblazen van een gebouw waarbij verschillende mensen omkwamen. Later blijkt dat zijn echte naam Jack Riley is, een voormalig medewerker van de Delta Force. Hij en Julie zijn de twee enige overlevenden op het hele eiland.
 • Ewan McStarley: Hij werkte voor de Britse Special Air Service. Tijdens een vredesmissie in Afrika brandde hij een dorp af. Verder vermoordde hij 17 mannen en verkrachtte 9 vrouwen. Hij wordt op het eiland neergeschoten door Jack.
 • Go Saiga: Deze Japanner is een huurmoordenaar die een prominente wetgever moest uitschakelen, wat mislukte. Uiteindelijk werd hij veroordeeld omdat hij 27 soldaten vermoordde. Go wordt door Jack uitgeschakeld met een kruisboog.
 • Yasantwa Adei: Deze Afghaanse was een drugskoerier. Zij werd verkracht door haar dealers. Uit wraak vermoordde zij haar aanvallers en werd daardoor ter dood veroordeeld. Op het eiland wordt zij in eerste instantie geraakt door Ewan's kruisboog en beslist even later om zichzelf op te blazen.
 • Paco Pacheco: Deze Mexicaan werd veroordeeld voor moorden en overvallen. Tijdens een gevecht met Ewan breekt hij zijn been, maar kan nog ontsnappen. Later wordt hij brutaal afgetuigd door Go en Ewan. Hij sterft nadat Go een pijl in zijn lichaam boort.
 • Rosa Pacheco: Deze Mexicaanse is de vrouw van Paco. Zij hielp Paco met de moorden en overvallen en werd daardoor eveneens met de doodstraf berecht. Zij wordt gevangengenomen door Go. Ewan verkracht haar op brutale wijze en trekt daarop de koord uit Rosa's enkelbom.
 • Kreston Mackie: Deze Amerikaan ontsnapte in 2002 uit de gevangenis en vluchtte naar Maleisië. Daar startte hij als dealer van hash. Hij werd verliefd op een Maleisische vrouw. Zij werd opgepakt voor drugsbezit. Ze gaf Kreston aan in ruil voor strafvermindering. Adei en Kreston ontmoeten elkaar op het eiland en spreken af om samen te werken. Echter was dit een list van Adei. Terwijl ze Kreston verleidt, trekt ze heimelijk de trekkoord uit zijn bom en vlucht weg.
 • Petr Raudsep: Een Est beschreven als een gewelddadige moordenaar die betrokken was bij verschillende criminele feiten. Tijdens een gevecht met Jack verliest Petr de trekkoord van zijn bom eerder toevallig.
 • Lamont Bruggerman is een Duitser die voor verschillende feiten ter dood werd veroordeeld waaronder moord, verkrachting en racisme. Op het eiland tracht hij Adei te verkrachten. Zij steekt een scherpe tak in zijn nek en raakt daarbij een slagader. Vervolgens verwijdert ze de trekkoord uit Lamont's enkelbom.
 • Teach, een Italiaan, werd verdacht van een nachtclub op te blazen. Verder heeft hij acht mensen vermoord over een periode van negen maanden. Hij wordt op het eiland gedropt vanuit een helikopter. Hij komt ten val op een scherp uitsteeksel en sterft onmiddellijk.
 • Ian Breckel: de producer van "The Condemned" online show. Nadat blijkt dat de FBI hem op de hielen zit, tracht hij stiekem het eiland te verlaten.
 • Julie: Ian's verloofde die vindt dat de show immoreel is en moet worden stopgezet.
 • Goldy Goldman: De beste vriend van Ian die instaat voor de regie. Hij heeft het moeilijk met de show, maar doet toch verder omwille van het geld dat hij zal krijgen. Wanneer hij achterhaalt dat Ian alleen wil vluchten en niemand wil betalen, dreigt Goldy om de rest van de crew in te lichten. Daarop wordt hij vermoord door Ian.
 • Sarah Cavanaugh: De vrouw van Jack

Rolverdeling[bewerken]