The DJ Kat Show

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

"The DJ Kat Show" was een Brits kinderprogramma van Sky Channel. Het liep van 1 september 1986 tot 31 december 1995 en werd oorspronkelijk gemaakt door de productiemaatschappij van John de Mol. Ook Joost Timp en oud-Spargo-bassist Jef Nassenstein verleenden hun medewerking. In de DJ Kat-show werden verschillende jeugdprogramma's uitgezonden; tekenfilms zoals The Transformers en M.A.S.K. maar ook (klassieke) live-action-series als Skippy. De Nederlandse inbreng bleek uit het feit dat DJ Kat met de 'K' werd gespeld zoals in het Nederlands en niet met de 'C' zoals in het Engels.

Geschiedenis[bewerken]

1986-1989; de Nederlandse jaren[bewerken]

De eerste afleveringen werden opgenomen in Hilversum. Linda de Mol fungeerde als sidekick van DJ Kat (de van oorsprong Amerikaanse poppenspeler Robert 'Robbie' Hahn), een harige kat in een zwartleren jack die graag plaatjes draait en meerdere vriendinnetjes heeft die elk in een ander land wonen. DJ Kat is dol op een kleverige stinkende brij genaamd yuk (hoewel hij het in de praktijk met geprakte doperwtjes en worteltjes moet doen) met een al even smerig glas melk erbij. Deze culinaire voorkeuren bezingt hij in de aflevering van 21 mei 1987 (All you need is Yuk) nadat hem wordt aangespoord een eigen lied te schrijven in plaats van een bestaande tekst te bewerken.

1989-1995; de Britse jaren[bewerken]

Begin 1989 besloot Sky Channel om zich voortaan uitsluitend op de Engelse markt te richten; Linda de Mol en Robbie Hahn werden los van elkaar vervangen door Stefanie Pitt (die aan het eind van het seizoen alweer vertrok) en Don Austen (tevens de nieuwe walrus bij Fun Factory). Een aantal scripts werd naar het Nederlands vertaald voor De Billy Hotdog Show die van 1989 t/m 1991 bij de TROS te zien was.

Met de Nederlandse inbreng verdween ook het succes van het programma; Stefanie Pitts vervangster Katrina Hylton-Hull (dochter van poppenspeler Rod 'Emu' Hull) kon zich niet in de nieuwe plannen vinden en nam medio 1992 ontslag. Na een drie weken durende 'vakantie', waarin de programmering van de tekenfilms gewoon doorging, was de metamorfose met wisselende presentatoren en sketches een feit. Aanvankelijk was er sprake van een heropleving en werd in 1994 de weekend spin-off KTV (ter vervanging van Fun Factory) in het leven geroepen, maar een jaar later gingen de kijkcijfers dan toch weer omlaag en begon men bij gebrek aan inspiratie oude scripts te recyclen. In plaats van weer een metamorfose besloot men na negen jaar een punt te zetten achter de DJ Kat Show.