Naar inhoud springen

The Dakota

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Dakota
The Dakota
Locatie
Locatie 1 West 72nd Street, New York, Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Coördinaten 40° 47′ NB, 73° 59′ WL
Status en tijdlijn
Huidig gebruik Appartementencomplex
Opening 1884
Architectuur
Bouwstijl Neogotiek
Verdiepingen 9
Bouwinfo
Architect Henry J. Hardenbergh
Projectontwikkelaar Edward Severin Clark
Opdrachtgever Edward C. ClarkBewerken op Wikidata
Detailkaart
The Dakota (New York)
The Dakota
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

The Dakota is een gebouwencomplex in New York. Het is gebouwd in 1884 en is bedoeld als riante huisvesting voor beter gesitueerden. Het officiële adres van het Dakotagebouw is 1 West 72nd Street, vlak bij Central Park West.

Het complex was en is bekend als de plaats waar John Lennon woonde, en op 8 december 1980, op de stoep voor het gebouw, werd doodgeschoten.

Tegen het eind van de negentiende eeuw liep projectontwikkelaar Edward Severin Clark rond met plannen voor het meest luxe appartementencomplex ter wereld. Zijn oog viel op de New Yorkse Upper West Side, toen nog een kale vlakte met als enige bebouwing wat boerderijen met houten schuren. Volgens een partner van Clark leek het er op de vlaktes van de Dakota's, de verlaten en afgelegen staten in het midwesten van de Verenigde Staten. Hierop besloot Clark zijn megaproject The Dakota Building te noemen.

Het gebouw werd ontworpen door architect Henry J. Hardenbergh. Nog voordat het gebouw in 1884 klaar was waren alle appartementen al verkocht. Welgestelde New Yorkers stonden te springen om te wonen in het negen verdiepingen tellende fort in neogotische stijl dat het Dakota geworden was.

Het gebouw was dan ook van alle gemakken voorzien. De 93 appartementen hebben hoge plafonds. Elk appartement heeft twaalf tot twintig kamers, waarmee het niet onderdoet voor een villa.

Er zijn personeelsvertrekken, gastenkamers, een wasservice, een restaurant en een balzaal. Afgeschermd van de straat hebben de bewoners uitzicht op een grote binnenplaats waar aanvankelijk zelfs nog plaats was voor een cricketveld en tennisbanen, maar op die plek staan nu andere hoge flats.

Zie de categorie The Dakota van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.