The Day of the Triffids

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

The Day of the Triffids (Nederlandse titel: De triffids komen) werd door John Wyndham in 1951 geschreven, niet lang na de Tweede Wereldoorlog. De novelle is de eerste die onder Wyndhams naam werd uitgegeven. Vorige verhalen verschenen onder verschillende pseudoniemen. The Day of the Triffids is een post-apocalyptisch sciencefictionverhaal.

Korte inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Triffids zijn genetisch gemanipuleerde planten die zich kunnen verplaatsen en een lange, giftige angel gebruiken, waar ze ook mensen mee kunnen aanvallen en op slag doden. Bill Masen vermoedt dat de Sovjet-Unie ze heeft ontwikkeld. De superlichte plantzaden van de triffid zijn per ongeluk over de hele planeet verspreid geraakt, zodat de gevaarlijke plant vliegensvlug overal voet aan de grond heeft gekregen. Toch worden de van angel ontdane triffids dikwijls als 'huisdier' gehouden, of op boerderijen, omdat ze heel wat nuttige toepassingen kennen, onder andere oliën.

Op een bepaald moment, als Bill in het hospitaal ligt, herstellend van een oogoperatie, is de hele wereld getuige van een prachtig kosmisch verschijnsel: een meteorenzwerm scheert rakelings langs de aarde en zorgt voor een 'kosmisch vuurwerk'. Helaas is er een afschuwelijke bijwerking: de volgende morgen blijkt iedereen die het schouwspel bewonderde blind te zijn! Vermoed wordt dat er recentelijk, door de VS of de Sovjet-Unie, een geheim wapen in een baan om de Aarde is gebracht dat bij activatie een onzichtbare straling uitzendt die bij mensen, als deze naar de lucht kijken, de oogzenuw aantast. Door de rakelings passerende meteoorzwerm is dit wapen onbedoeld afgegaan. Bill zelf had het verschijnsel niet gezien, aangezien zijn ogen verbonden waren. Hij kan uiteindelijk weer zien, en ontdekt dat bijna iedereen hulpeloos is. De wereld vervalt in chaos. Op de koop toe weten de triffids te ontsnappen, met alle gevolgen van dien.

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

Bill Masen is de hoofdpersoon in het verhaal. Voordat de meteorietenzwerm vrijwel iedereen blind maakte werkte hij als bioloog met triffids. Hij ziet al snel in hoe gevaarlijk de triffids zijn nu het merendeel van de mensen blind is. Bill heeft de eerste dagen grote moeite om de omvang van de ramp in te schatten en merkt bijna te laat op hoe kostbaar hij is als een van de weinige ziende mensen. Hij ziet hoe een blinde man zichzelf heeft vastgeketend aan een jonge ziende vrouw zodat zij eten voor hem kan zoeken en hem de weg kan wijzen. Hij is er getuige van hoe de man haar afranselt en komt haar te hulp. De twee sluiten zich hierna aan bij een soort clan die met een strakke hiërarchie en orde de samenleving weer op wil bouwen.

Josella Playton is de vrouw die Bill te hulp komt. Voor de meteorietenzwerm was ze berucht in Engeland omdat ze een bestseller had geschreven die werd gezien als pikant en daarom voor veel controverse zorgde. Ze besluit samen met Bill op zoek te gaan naar een manier om de ramp uit te zitten. Beiden vertrouwen ze er op dat de blindheid over zal gaan of dat de Amerikanen te hulp zullen schieten. Josella blijkt een zeer pragmatische en verstandige vrouw te zijn en het duurt niet lang voordat Bill en Josella verliefd worden. De twee worden echter van elkaar gescheiden na een gewelddadige aanval op het fort waar hun clan zich had verschanst.

Susan is een jong ziend meisje dat Bill tegen komt wanneer hij met een truck door Engeland rijdt op zoek naar Josella. Susan's jonge broertje was dodelijk getroffen door de angel van een triffid en Susan komt hysterisch de weg op rennen bij het geluid van Bills truck. Bill schiet de triffid dood en neemt Susan mee. Susan heeft een grote hekel aan triffids en nadat Bill haar wegwijs heeft gemaakt in het gebruik van triffidwapens, blijkt ze een zeer begenadigd schutter te zijn.

Verfilmingen[bewerken | brontekst bewerken]

Filmposter voor de verfilming van 1962

In 1962 werd The Day of the Triffids verfilmd door Steve Sekely. De hoofdrol van Bill Masen werd vertolkt door Howard Keel. In 1981 volgde een miniserie van de BBC die getrouwer naar het boek was dan de film. In 2009 produceerde BBC One de miniserie The Day of the Triffids. Deze serie was sterk aangepast ten opzichte van het boek. Josella's naam was veranderd in Jo en ze was journalist in plaats van schrijver. De triffids ontsnapten dankzij de sabotage van een terrorist.

Radio[bewerken | brontekst bewerken]

In 1969 zond de AVRO de hoorspelserie De triffids uit.