The Divergent Series: Insurgent

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Divergent Series: Insurgent
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Robert Schwentke
Producent Lucy Fisher
Pouya Shahbazian
Douglas Wick
Scenario Brain Duffield
Akiva Goldman
Mark Bomback
Veronica Roth (roman)
Hoofdrollen Shailene Woodley
Theo James
Kate Winslet
Muziek Joseph Trapanese
Cinematografie Florian Ballhaus
Distributie Summit Entertainment
Lionsgate
Première 11 maart 2015 (Londen)
Vlag van Nederland 18 maart 2015
Vlag van België 18 maart 2015
Genre Actie, Sciencefiction
Speelduur 119 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 110 miljoen
Opbrengst US$ 297 miljoen[1]
Voorloper Divergent
Vervolg The Divergent Series: Allegiant
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Divergent Series: Insurgent is een Amerikaanse actie-sciencefictionfilm uit 2015, geregisseerd door Robert Schwentke. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman, geschreven door Veronica Roth en is het vervolg op de film Divergent uit 2014.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Tris en Four zijn op de vlucht voor de leider Jeanine Matthews van de factie Eruditie in het futuristische Chicago. Als een vijfzijdige doos met aan elke zijde een factiesymbool gevonden wordt door de soldaten van Jeanine in de woning van de ouders van Tris, wordt het duidelijk waarom haar ouders zich hebben opgeofferd. De doos is ontworpen door de oprichters van de stad en bevat belangrijke informatie over de toekomst, die alleen door een afwijkend persoon geopend kan worden. Jeanine zoekt naar de persoon die de doos kan openen, tevergeefs, er is geen één persoon met voldoende afwijkend percentage. Als Tris in een hinderlaag loopt door de soldaten, wordt ze gescand en blijkt voldoende afwijkend te zijn. Ze kan ontsnappen uit deze hinderlaag maar geeft zichzelf later aan als Jeanine dreigt om nog meer onschuldige mensen te vermoorden. In een simulatie kamer probeert ze met een pistool Jeanine dood te schieten die achter een glazen ruit staat, maar blijkt gemaakt te zijn van kogelvrij glas. Ze wordt gedwongen mee te werken aan het openen van de doos. In een vorm van een visuele waarneming moet ze vijf opdrachten uitvoeren, waarvan de opdrachten betrekking hebben op elke factie. De laatste opdracht zal Tris niet overleven en ze overlijdt in de gewone wereld. Tussentijds is Four ook gevangengenomen. Als Tris wordt afgevoerd uit het gezichtsveld van Jeanine en Four nog afscheid mag nemen van haar, wordt het duidelijk dat ze is geholpen door Peter die haar daarvoor injecteerde met een slaap-serum. Tris wil terug om de doos bij Jeanine weg te halen. Four en Peter helpen haar met tegenzin. Als Tris en Four in de simulatie kamer zijn komen de soldaten van Jeanine toe. De twee sluiten de kamer. Tris gaat de laatste opdracht opnieuw uitvoeren. Het laatste vak van de doos gaat met succes open en er verschijnt een boodschap. Een vrouw legt uit dat de muur rondom de stad en factiesysteem eigenlijk een experiment zijn en de afwijkende personen het succes zijn van het experiment. Ze vertelt ook dat de wereld wacht achter de muren om terug te keren naar de mensheid. Dit is niet wat Jeanine verwacht en ze wil alle sporen uitwissen. Dit wordt voorkomen door de hulp van factielozen, die het gebouw binnen stormen. De boodschap wordt op schermen in de hele stad uitgezonden. Jeanine wordt gearresteerd. Wat er buiten de muren te wachten staat zal Jeanine niet meer meemaken als ze wordt vermoord.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Shailene Woodley Beatrice "Tris" Prior
Theo James Tobias "Four" Eaton
Kate Winslet Jeanine Matthews
Jai Courtney Eric Coulter
Mekhi Phifer Max
Ansel Elgort Caleb Prior
Octavia Spencer Johanna Reyes
Zoë Kravitz Christina
Ray Stevenson Marcus Eaton
Naomi Watts Evelyn Johnson-Eaton
Maggie Q Tori Wu
Daniel Dae Kim Jack Kang
Ashley Judd Natalie Prior
Tony Goldwyn Andrew Prior
Janet McTeer Edith Prior
Miles Teller Peter Hayes
Ben Lloyd-Hughes Will
Jonny Weston Edgar

Kritiek[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele Divergent-trilogiefans waren kwaad om het feit dat er in de film zoveel in vergelijking met het boek veranderd werd.

Verschillen met het boek[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

In tegenstelling tot bij de eerdere film Divergent zijn er in Insurgent veel dingen veranderd ten opzichte van het boek. De belangrijkste veranderingen zijn:

1. De doos.

In het boek komt de doos met aan elke kant een factiesymbool niet voor. In plaats daarvan staat het belangrijke bestand dat in de film in die doos verstopt zit in het boek simpelweg op Jeanines computer.

2. De simulaties.

In zowel het boek als de film geeft Tris Prior zich vrijwillig over aan Eruditie. Maar in de film gebruikt Jeanine haar om de doos te openen, terwijl ze in het boek gebruikt wordt om een serum voor afwijkenden te kunnen ontwikkelen.

3: De aanval op Eruditie.

In de film was Tris nog in het gebouw van Eruditie toen de Factielozen en de Onverschrokkenen aanvielen. Ze probeerde de laatste simulatie uit te voeren. Toen ze geslaagd was, zag ze het belangrijke bericht over de wereld buiten de muren. Jeanine gaf toen direct de opdracht om de doos te begraven en ervoor te zorgen dat niemand hem ooit zou zien. Nog geen seconde later vielen de Factielozen de kamer binnen. Ze zonden het bericht uit over de hele stad en Evelyn vermoordde Jeanine.

In het boek was Tris de dag ervoor al uit Eruditie gevlucht en een dag later ging ze samen met Johanna en enkele anderen via de vrachtwagens van Vriendschap. Tris baande zich een weg naar Jeanines bureau. Daar zag ze Tori klaarstaan om Jeanine te vermoorden. Tris probeerde het te verhinderen, maar het lukte niet en ze vermoordde Jeanine. Omdat Tris haar tegenhield, beschuldigde ze haar van verraad en werd ze opgepakt en naar de andere schuldigen gebracht. Tobias en Caleb hebben het bestand kunnen vinden en hebben het geprojecteerd in de zaal op de begane grond. Het gaat over wat zich buiten het hek (in de film is het een muur) bevindt. Niet veel later barstte er geschreeuw los.

4. Het kapsel van Tris.

In het boek knipte ze haar haar maar af tot aan haar kin, terwijl ze in de film gewoon kort haar heeft.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]