The Full Monty (musical)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

The Full Monty is een musical naar het verhaal van de gelijknamige film uit 1997. De muziek is van David Yazbek en het script van Terrence McNally.

Op Broadway speelde de musical vanaf 2000 ruim 800 voorstellingen. Inmiddels is de musicalversie van The Full Monty ook elders te zien, zoals in Japan, Griekenland, Mexico, Spanje, Canada, Nederland en in het Londense West End.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Door de economische crisis raken grote groepen arbeiders hun baan kwijt. De werkeloze arbeider Berry, die de alimentatie voor zijn zoon niet kan betalen en grote problemen met zijn ex heeft, gaat op zoek naar een bron van inkomsten. Als hij ziet hoe de vrouwen in de stad uit hun dak gaan bij een Chippendales-achtige voorstelling en uitrekent hoeveel geld die show heeft opgeleverd, bedenkt hij samen met 5 medewerkelozen een stripact. Er is alleen één klein probleem: de vijf werkeloze mannen zijn niet bepaald de meest sexy jongens en daarnaast niet in de wieg gelegd voor een striptease-act. Er zit maar 1 ding op: de enige manier om deze act te laten slagen is om vrouwen naar binnen te lokken en door hen te beloven dat ze zich écht helemaal blootgeven.

Cast[bewerken | brontekst bewerken]

Rol 2009-2010 2018
Berry Terstegen Charly Luske Joey Ferre
Dave van der Molen Zjon Smaal Dennis Willekens
Harold Steenstra Han Oldigs Ad Knippels
Martin Vincent de Lusenet Kick Spijkerman
Hengst Rogier Komproe Juneoer Mers
Eric Vogelzang & Ted Richard Spijkers David van den Tempel
Jeanette Metta Gramberg Brigitte Heitzer
Pam Wieke Wiersma Julia Herfst
Janny van der Molen Bettina Berger Hilke Bierman
Vicky Steenstra Ellen Evers Brigitte Nijman
Tommie (zoon Berry) Jary Beekhuizen, Melle Berendsen, Pim van Drunen, Neil van der Hulst, Tim de Jonge


Voor de Nederlandse productie is de vertaling verzorgd door Allard Blom en de regie in handen van Paul van Ewijk. De producent is De Graaf & Cornelissen Producties B.V./ DommelGraaf & Cornelissen Entertainment.

De première van de eerste versie was op 16 november 2009 in de Stadsschouwburg Haarlem. De tweede versie ging op 5 februari 2018 in première in DeLaMar Theater in Amsterdam.