Naar inhoud springen

The Goonies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor het gelijknamige computerspel, zie The Goonies (Konami)
The Goonies
Tagline They call themselves "The Goonies." The secret caves. The old lighthouse. The lost map. The treacherous traps. The hidden treasure. And Sloth... Join the adventure.
Regie Richard Donner
Producent Steven Spielberg
Scenario Steven Spielberg
Chris Columbus
Muziek Dave Grusin
Cyndi Lauper
en anderen
Montage Michael Kahn
Steven Spielberg
Cinematografie Nick McLean
Distributie Warner Bros.
Première 7 juni 1985
Genre Actie
Avontuur
Speelduur 114 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget 19 miljoen Amerikaanse dollar
Gewonnen prijzen 2
Overige nominaties 6
Vervolg The Goonies 2
Officiële website
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Goonies is een Amerikaanse film uit 1985, geproduceerd door Steven Spielberg en geregisseerd door Richard Donner.[1]

Het is een avonturenfilm over een groep kinderen uit een woonwijk, genaamd de 'Goon Docks', in de stad Astoria (Oregon, Verenigde Staten). De "Goonies" proberen hun woonwijk te redden van vernietiging en gaan op avontuur om een verborgen schat te vinden, een schat die begraven zou zijn door One-Eyed Willy, een legendarische piraat (William B. Pordobel).

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Projectontwikkelaars trachten de Goon Docks te kopen en te veranderen in een golfbaan. De Goonies willen dit koste wat kost voorkomen. Op zolder vindt Mikey, een van de Goonies, een schatkaart die naar een verborgen schat leidt. De jonge Goonies vinden dankzij hun nieuwsgierigheid een ingang naar een tunnel, maar de ingang bevindt zich vlak onder een restaurant dat gebruikt wordt door een criminele bende, genaamd de Fratellis.

De Goonies gaan de tunnel binnen en ontdekken een serie nare vallen, die hen bijna het leven kosten. Tot overmaat van ramp komen de Fratellis hen ook achterna. Uiteindelijk ontdekken de Goonies een heus piratenschip dat de schat bevat. De Fratellis ontdekken dit schip ook. Het schip is door de oude piraat voorzien van een hele reeks gemene vallen; de Fratellis zien dit niet in en de schat ontgaat hen. Het schip begint te bewegen en krijgt uiteindelijk zijn vrijheid; evenals de Goonies die meer dan genoeg geld hebben om hun land te behouden.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Sean Astin Mikey Walsh
Josh Brolin Brand Walsh
Jeff Cohen Lawrence 'Chunk' Cohen
Corey Feldman Clark 'Mouth' Devereaux
Kerri Green Andy Carmichael
Martha Plimpton Stef Steinbrenner
Jonathan Ke Quan Richard 'Data' Wang
John Matuszak Lotney 'Sloth' Fratelli
Robert Davi Jake Fratelli
Joe Pantoliano Francis Fratelli
Anne Ramsey Mama Fratelli
Lupe Ontiveros Rosalita
Mary Ellen Trainor Harriet Walsh
Keith Walker Irving Walsh
Curtis Hanson Elgin Perkins
Steve Antin Troy Perkins

Goonies Never Say Die[bewerken | brontekst bewerken]

De film was weliswaar succesvol, maar had in 1985 niet het beoogde succes, mede door concurrentie van Back to the Future en Rambo II, doch The Goonies ontwikkelde in de loop der jaren wél een cultstatus en een zeer grote groep fanatieke fans wereldwijd. Nog steeds maken jaarlijks vele fans een pelgrimstocht naar enkele opnamelocaties te Astoria en Cannon Beach zoals het befaamde huis van het belangrijkste karakter Mickey Walsh, het politiebureau en Haystack Rock. Het hoogtepunt van de pelgrimstochten dusverre vond plaats tijdens het 25-jarig jubileum in 2010 waarbij zelfs enkele acteurs aanwezig waren.

Vooral in Amerika zet een fanatieke groep fans zich in om een tweede deel van de film af te dwingen bij het duo Spielberg en Donner. Laatst genoemde twee hebben inmiddels diverse scripts geschreven maar Warner Bros. heeft geen interesse getoond in een vervolg en bezit de rechten van de eerste film.

Een tweetal Amerikaanse jongens, genaamd Ron en Pat, maakten in 2003 een videoverslag van hun vakantiereis naar de opnamelocaties waarin zij beelden uit de film verweefden met eigen opnames. Het filmpje werd meer dan 100.000 keren gedownload en wegens het succes zijn de jongens inmiddels bezig een dvd-documentaire te produceren over hun favoriete film. Zij hebben hiertoe zelfs enkele oorspronkelijke Goonies-acteurs bereid gevonden hun medewerking te verlenen en een productiemaatschappij gevonden.

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

De in 1985 uitgebrachte soundtrack van de film bevat voornamelijk popmuziek welke incidenteel in de film hoorbaar was. Speciaal voor de film schreef eighties popicoon Cyndi Lauper het nummer 'Good Enough'. Lauper komt ook kort voor in de film zelf en de kinderen op hun beurt in haar videoclip. De instrumentale muziek van de film is geschreven door Dave Grusin. Ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de film in 2010 heeft platenmaatschappij Varèse Sarabande de complete instrumentale muziek uitgebracht op een gelimiteerde cd. Er zijn 5000 exemplaren verkrijgbaar.

Videospellen[bewerken | brontekst bewerken]

Er is een MSX-spel gemaakt naar aanleiding van deze film: The Goonies.[2] Tevens is er een NES-spel gemaakt. Ook is spel op de Commodore 64 uitgekomen.

Het spel bevat scenes uit de film met opdrachten die door 2 karakters moeten worden opgelost door samen te werken.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]