Naar inhoud springen

The Greatest American

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

The Greatest American was een televisieserie uitgezonden door Discovery Channel in 2005. Het is een spin-off van de BBC-reeks 100 Greatest Britons.

De eerste fase was de nominatieronde. Deze liep ten einde op 31 januari 2005. Van de 100 namen werd in de eerste uitzending de top 25 bekendgemaakt, dit in alfabetische volgorde.

De tweede uitzending bevatte de biografieën van de 25 hoogste nominaties en commentaren van invloedrijke personen als beroemdheden en politici.

De derde aflevering introduceerde de top 5, waarna voor elk van de 5 een aantal volgelingen aanwezig was. Het publiek had een debat tegenover een panel van 3 beroemdheden.

In de vierde en laatste aflevering werd de top 5 bekendgemaakt, ook de percentages werden bekendgemaakt.

Men had in total 3 stemmen per stemmingsmogelijkheid per aflevering (9 in totaal). De staten waarvan de meeste stemmen kwamen waren Californië, Texas en Florida, 3 van de 4 grootste staten in bevolkingsaantal.

De 10 grootste Amerikanen[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Ronald Reagan- 24.0%
 2. Abraham Lincoln - 23.5%
 3. Martin Luther King, Jr. - 19.7%
 4. George Washington - 17.7%
 5. Benjamin Franklin - 14.9%
 6. George W. Bush
 7. Bill Clinton
 8. Elvis Presley
 9. Oprah Winfrey
 10. Franklin Delano Roosevelt

Nummers 11 tot en met 25[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Billy Graham
 2. Thomas Jefferson
 3. Walt Disney
 4. Albert Einstein
 5. Thomas Alva Edison
 6. John F. Kennedy
 7. Bob Hope
 8. Bill Gates
 9. Eleanor Roosevelt
 10. Lance Armstrong
 11. Muhammad Ali
 12. Rosa Parks
 13. Orville Wright en Wilbur Wright
 14. Henry Ford
 15. Neil Armstrong

Resterende nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

De plaats van de nummers 26 tot en met 100 werd niet bekendgemaakt. De personen in kwestie werden in alfabetische volgorde afgehaald van de lijst.

Kritiek[bewerken | brontekst bewerken]

Velen bekritiseerden de shortlist omdat het aanbod mannen véél hoger lag dan het aantal vrouwen. Slechts drie vrouwen belandden in de top 25: Rosa Parks, Eleanor Roosevelt en Oprah Winfrey. Bovendien kreeg geen enkele beroemde Native American een nominatie.

Daarnaast was er ook kritiek op het overaanbod entertainers in de lijst en personen die in de 20ste en 21ste eeuw beroemd werden, terwijl personen uit de eeuwen voorheen slechts in kleine getale vertegenwoordigd waren. Ook waren een groot aantal beroemde personen oorspronkelijk buiten de VS geboren: Arnold Schwarzenegger, Albert Einstein, Alexander Graham Bell, Andrew Carnegie, Mel Gibson, Nikola Tesla en Bob Hope, waardoor ze technisch gezien geen Amerikanen zijn.

Ook de winnaar van de verkiezing, Ronald Reagan, werd betwist, vooral omdat Abraham Lincoln slechts tweede werd en de reputatie geniet de "grootste Amerikaanse president aller tijden" te zijn.

Andere landen[bewerken | brontekst bewerken]

Land Jaar Wedstrijd Winnaar Andere kandidaten Opmerkingen
Verenigd Koninkrijk 2002 100 Greatest Britons Winston Churchill Isambard Kingdom Brunel, prinses Diana Eerste verkiezing van de grootste landgenoot
Duitsland 2003 Unsere Besten Konrad Adenauer Maarten Luther
Karl Marx
Zuid-Afrika Great South Africans Nelson Mandela Mahatma Gandhi
Desmond Tutu
Frankrijk Le Plus Grand Français Charles de Gaulle Louis Pasteur
Édith Piaf
Finland Suuret Suomalaiset Carl Gustaf Mannerheim
Tsjechië 2005 Největší Čech Keizer Karel IV
Canada 2004 the Greatest Canadian Tommy Douglas
België 2005 De grootste Belg Pater Damiaan (Vlaanderen) en Jacques Brel (Wallonië)
Nederland 2004 De grootste Nederlander Pim Fortuyn De winst van Pim Fortuyn leidde tot grote controverse en later werd aangevoerd dat, als er verder doorgeteld zou zijn geweest, Willem van Oranje gewonnen zou hebben.

De filosoof Desiderius Erasmus, genomineerd als grootste Belg, stond bij de grootste Nederlander genomineerd als een van de hoogste tien.

Nieuw-Zeeland 2005 Top 100 History Makers Ernest Rutherford Er liepen twee lijsten naast elkaar, eentje met een officiële jury, een andere werd door de kijkers verkozen.
India Greatest Indians Moeder Theresa Er was geen tv-reeks
Australië The Greatest Australians Howard Florey Hele verkiezing gebeurde op één dag.