The Guardian (krant)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Guardian
The Guardian (krant)
Het hoofdkantoor in Londen.
Het hoofdkantoor in Londen.
Type dagblad
Formaat tabloid
Eerste editie 1821
Eigenaar(s) Guardian Media Group
Uitgeverij(en) Guardian News and Media
Oplage 161.091 (op 16 december 2016)[1]
Hoofdredacteur Katharine Viner
Land(en) Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Gevestigd te Kings Place, Londen, Verenigd Koninkrijk
Talen Engels
ISSN 0261-3077
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

The Guardian is een in 1821 opgericht Brits dagblad. The Guardian wordt uitgegeven door de Guardian Media Group en is eigendom van de Scott Trust. Sinds 1993 behoort de zondagskrant The Observer ook tot de Guardian Media Group. Tot 1959 heette deze krant The Manchester Guardian, in Noord-Amerika wordt de krant nog wel zo genoemd. De krant heeft ook de bijnaam The Grauniad, dit door de vele zetfouten waar deze krant in vroeger tijden om berucht was.

The Guardian wordt tot de meest serieuze en gerespecteerde kranten in Groot-Brittannië gerekend. Volgens een enquête uit 2004 stemde 44% van de lezers Labour en 37% voor de Liberal Democrats.

Op 13 september 2005 werd voor het formaat van de krant overgestapt van broadsheet- naar het berlinerformaat. Alle andere kranten in het Verenigd Koninkrijk komen uit in broadsheet- of het tabloid-formaat. De krant wordt in zowel Manchester als Londen gedrukt. Het is de enige Britse krant op nationaal niveau die helemaal in kleur wordt gedrukt. Van The Guardian werden in december 2016 dagelijkse ruim 160.000 exemplaren verkocht. Ter vergelijking, van de Daily Telegraph waren dat er 460.000+ en van The Times 446.000+.[1]

Crowdsourcing[bewerken]

The Guardian is een van de koplopers op het gebied van crowdsourcing in de journalistiek: het inzetten van je publiek voor het maken van verhalen. In 2009 startte The Guardian met het project Check Your MP's Expenses, waarbij de declaraties door parlementariërs door de krant werden opgevraagd en gemakkelijk online kwam. Gebruikers konden op de speciale website door de bonnetjes bladeren en aangeven welke declaraties verdacht waren. Er kwam een reeks grote verhalen uit voort.

De site GuardianWitness is de basis voor alle crowdsourcingprojecten van The Guardian. Gebruikers kunnen aan losse opdrachten bijdragen in de vorm van verhalen, video's en foto's.

Externe links[bewerken]