The Hague Institute for Global Justice

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Actuele gebeurtenis In dit artikel wordt een actuele gebeurtenis beschreven.
De informatie op deze pagina kan daardoor snel veranderen of inmiddels verouderd zijn.
Gebouw van The Hague Institute for Global Justice aan de Sophialaan in Den Haag

The Hague Institute for Global Justice, of kortweg The Hague Institute, is een internationale denktank, die gevestigd is in de Nederlandse stad Den Haag.

Het is een academisch samenwerkingsverband tussen diverse internationale in Den Haag gevestigde organisaties, met medewerking van de Nederlandse regering. De organisatie werd opgericht in 2011 en richt zich op interdisciplinair onderzoek vanuit drie gezichtspunten: conflictpreventie, wetgeving en internationaal bestuur. The Hague Institute for Global Justice is onafhankelijk en niet-partijgebonden.

Het instituut is gevestigd aan de Sophialaan, in een gebouw waar tot 1972 Het Haagsche Lyceum zat. De huidige voorzitter van het The Hague Institute is de Amerikaan Abiodun Williams. De adviesraad van het instituut staat onder leiding van de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright.

In 2018 werd bekend dat het instituut ophoudt te bestaan vanwege geldnood.[1]

The Hague Approach[bewerken]

Een van de projecten van het instituut is de zogenaamde The Hague Approach. Een uitgewerkte set van zes principes bedoeld om beleidsmakers, diplomaten en internationale hulpverleners te helpen bij vredesoperaties in conflictgebieden.[2]

De zes principes zijn:

  1. Prevention Matters
  2. Fostering a Rule of Law Culture
  3. A Network Response
  4. Private Sector Engagement
  5. Strategic Communication
  6. Responsibility to Learn

Externe link[bewerken]