The Human Comedy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Human Comedy
De menselijke komedie
Regie Clarence Brown
Producent Clarence Brown
Sidney Franklin
Scenario Boek:
William Saroyan
Scenario:
Howard Estabrook
Hoofdrollen Mickey Rooney
Frank Morgan
Muziek Herbert Stothart
Montage Conrad A. Nervig
Cinematografie Harry Stradling Sr.
Distributie Metro-Goldwyn-Mayer
Première Vlag van de Verenigde Staten 2 maart 1943
Genre Drama / Familie
Speelduur 118 minuten
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Human Comedy is een Amerikaanse dramafilm in zwart-wit uit 1943 onder regie van Clarence Brown. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1942 van William Saroyan.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Homer Macauley is een tiener die opgroeit in een kleine stad in Californië. Zijn oudere broer Marcus vecht aan het front en zijn moeder Katie, een weduwe, heeft geen inkomen. Om die reden werkt hij als bezorger van telegrammen en zorgt hij voor zijn moeder en jongere broertje. Voor zijn baan moet hij mensen informeren dat hun geliefdes zijn overleden. Hij heeft het hier zwaar mee en ontdekt dat hij in een korte periode steeds volwassener aan het worden is. Dit wordt gepaard met een eenzaamheid, waar hij enkel zijn moeder over vertelt. Ondertussen beleeft Homer verscheidene dingen op school waar alle tieners mee te kampen hebben.

Een ander verhaallijn gaat over Tom Spangler, een nuchtere jongeman die met tegenzin de ouders van zijn vriendin Diana Steed ontmoet. Hij vreest dat zijn ouders hem niet zullen goedkeuren, maar Diana verzekert hem dat ze hem met open armen zullen ontvangen. Aan de andere kant van de stad ontmoet Homers jongere zus Bess, samen met haar vriendin en Marcus' verloofde Mary, een groep soldaten. Terwijl zij de jongemannen vergezellen, inspireert Marcus zijn mede-soldaat Tobey George om na de oorlog ook in de kleine stad te vestigen. Vervolgens schrijft hij een brief aan Homer, waarin hij toegeeft dat hij binnenkort uitgezonden zal worden en mogelijk niet zal terugkeren.

Er gaan enkele maanden voorbij. Tom is inmiddels getrouwd met Diana en meldt zich aan bij het leger. Hoewel ze zwanger is en al zijn hulp nodig heeft, steunt ze haar man in zijn keuze. Ondertussen is Homer getuige van het overlijden van zijn vriendelijke baas Willie Grogan, die in bijzijn van hem, Bess, Mary en zijn kleine broer Ulysses bezwijkt aan een hartaanval. Tijdens het verwerken van dit tragische nieuws wordt de familie verrast door de komst van Tobey, die met open armen wordt ontvangen.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Foto Acteur Personage
Mickey Rooney Homer Macauley
Frank Morgan Willie Grogan
James Craig Tom Spangler
Marsha Hunt Diana Steed
Fay Bainter Mevrouw Katie Macauley
Ray Collins Geest van meneer Macauley
Van Johnson Marcus Macauley
Donna Reed Bess Macauley
Jackie 'Butch' Jenkins Ulysses Macauley
Dorothy Morris Mary
John Craven Toby George
Barry Nelson Norman
Robert Mitchum Quentin Gilford

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Destijds was William Saroyan een bekende schrijver en toen hij het verhaal The Human Comedy publiceerde, kwamen al snel plannen van een verfilming. Saroyan wilde de film dolgraag regisseren, maar producent Louis B. Mayer twijfelde of hij dit aan zou kunnen. Hij liet hem een korte film opnemen om zijn regiebekwaamheden tentoon te stellen, maar hij viel niet in de smaak.[1] Clarence Brown werd in juli 1942 aangesteld als regisseur.[2]

Aanvankelijk zouden Gene Kelly, Lionel Barrymore, Spring Byington en Keenan Wynn een rol vertolken in de film, maar ze werden uiteindelijk allemaal vervangen.[2] De film werd overwegend positief ontvangen. De pers en het publiek reageerden vooral positief op het sentiment.[3] Een recensent van The Hollywood Reporter noemde het 'de mooiste film ooit gezien'.[2] Het werd uiteindelijk Mayers favoriete film.[2] Daarnaast werd Jackie 'Butch' Jenkins, naar aanleiding van de film, onmiddellijk een kindster.[4]

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Prijs Categorie Genomineerde(n) Uitslag
1944 Academy Awards Beste Originele Script William Saroyan Gewonnen
Beste Film The Human Comedy Genomineerd
Beste Regisseur Clarence Brown
Beste Acteur Mickey Rooney
Beste Cinematografie Harry Stradling Sr.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]