The Hustler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Hustler
Spel in de nacht (NL)
De haaien van de grootstad (B)
Regie Robert Rossen
Producent Robert Rossen
Scenario Robert Rossen
Sidney Carroll
Hoofdrollen Paul Newman
Piper Laurie
George C. Scott
Jackie Gleason
Muziek Kenyon Hopkins
Montage Dede Allen
Cinematografie Eugen Schüfftan
Distributie 20th Century Fox
Première 25 september 1961 (VS)
Genre sport / drama
Speelduur 134 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 2.000.000
Gewonnen prijzen Academy Awards (2), BAFTA's (2)
Overige nominaties Academy Awards (7), Golden Globes (3), BAFTA's (1)
Vervolg The Color of Money
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Hustler is een film uit 1961 van regisseur Robert Rossen. De hoofdrollen worden vertolkt door Paul Newman, George C. Scott, Jackie Gleason en Piper Laurie. De film is een verfilming van het gelijknamige boek van Walter S. Tevis.

De film won twee Academy Awards en twee BAFTA's.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

"Fast" Eddie Felson is een talentvolle poolspeler. Hij bezoekt verschillende poolzalen en cafés, waar hij doet alsof hij niet kan poolen. Vervolgens speelt hij om veel geld en wint hij toch, waardoor hij snel veel geld verdient.

Deze vorm van bedrog bezorgt hem al gauw een reputatie binnen het poolcircuit. Bijna niemand wil het tegen Eddie opnemen, maar dat is geen probleem voor de zelfverzekerde Eddie. Hij wil het opnemen tegen de beste poolspeler, de legendarische Minnesota Fats. Meer dan 24 uur lang spelen ze een wedstrijd tegen elkaar. Eddie gaat ten onder aan drank en een overdosis zelfvertrouwen. Minnesota Fats speelde het spel sluw en won met de hulp van zijn geldschieter Bert Gordon een hoop geld.

Eddie heeft geen geld meer en vertoont tekenen van zelfdestructief gedrag. Hij heeft een drankprobleem en leert Sarah Packard kennen. Zij bevindt zich in hetzelfde ellendige straatje als Eddie. Samen beginnen ze een relatie waarin ze vooral moeten leren met zichzelf om te gaan. Terwijl Sarah probeert op het goede pad te blijven, begint Eddie samen te werken met de arrogante geldwolf Bert.

Eddie kan geen kant meer uit en moet alles doen wat Bert van hem verlangt. Dit leidt tot ruzie tussen Sarah en Eddie, die nu verplicht wordt een kant te kiezen tussen zijn geliefde en zijn passie. Sarah kan het niet meer aanzien en pleegt uiteindelijk zelfmoord. Dit doet de ogen van Eddie opengaan en hij beseft dat hij Bert moet laten vallen.

In een ultieme confrontatie met Minnesota Fats probeert Eddie zich te verlossen van al zijn zonden. Hij speelt de beste wedstrijd uit zijn leven en wint. Maar omdat hij Bert heeft laten stikken, is er wel nog een keerzijde aan de medaille: Eddie zijn reputatie is naar de vaantjes, waardoor hij zich nooit meer in een poolzaal kan laten zien.

Rolverdeling[bewerken]

Prijzen[bewerken]

Academy Awards (1962)

Golden Globes (1962)

British Academy of Film and Television Arts (1962)

Trivia[bewerken]

  • Regisseur Martin Scorsese heeft met The Color of Money (1986) een vervolg op deze film gemaakt, waarin Eddie Felson (opnieuw gespeeld door Paul Newman) een jonge, talentvolle poolspeler (Tom Cruise) de fijne kneepjes van het vak probeert bij te brengen.
  • Biljartlegende Willie Mosconi heeft een kleine cameo in de film.
  • Het personage Eddie Felson is van Oakland, Californië.
  • Jack Lemmon weigerde Eddie Felson te spelen en acteur Cliff Robertson deed auditie maar verloor van Paul Newman.
  • George C. Scott vond de acteerprestatie van Paul Newman in The Hustler niet speciaal. Maar de acteerprestatie van Newman in de film Hud (1963) vond hij geweldig.
  • De opnames duurden zes weken en vonden plaats in New York.
  • George C. Scott meende dat de "Academy" die de Oscars uitreikt, beslissingen nam op basis van politieke overtuigingen. Daarom weigerde hij in 1971 de Oscar die hij won voor zijn hoofdrol in de film Patton (1970). George C. Scott werd voor The Hustler genomineerd in de categorie Beste Bijrol maar verloor van George Chakiris. Dit was dus volgens Scott een "politieke beslissing".
  • Jackie Gleason is in het echt een erg goede poolspeler.
  • Na deze film was Piper Laurie voor een periode van zo'n 15 jaar in geen enkele film meer te zien. Ze keerde terug naar het grote scherm met de film Carrie (1976) van Brian De Palma. Haar rol in die film leverde haar een tweede Oscarnominatie op.
  • Trombonist Willie Colon persifleerde de film op de hoes van zijn tweede album The Hustler (1968).