The Killers (Hemingway)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Killers
Auteur(s) Ernest Hemingway
Land Verenigde Staten
Taal Engels
Genre kortverhaal
Uitgever Charles Scribner's Sons
Uitgegeven 1927
Verfilming The Killers (1946)
Voorloper Men Without Women
Vervolg A Farewell to Arms
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

The Killers ('De Doders') is een kortverhaal van Ernest Hemingway, dat in 1927 eerst in 'Scribner's Magazine'. verscheen. Het zou een van Hemingways beroemdste en meest gelezen kortverhalen worden dat ook verschillende malen verfilmd werd. De bekendste versie is de film noir The Killers uit 1946.

Hoeveel Hemingway ontving voor zijn literaire bijdrage in Scribner's Magazine is onbekend, maar volgens sommige bronnen zou het 200 dollar zijn. Historici hebben een aantal documenten waaruit blijkt dat de werktitel van het stuk 'The Matadors' was op basis van een eerste verhaal 'A Matter of Colour'. Na Scribner's werd het verhaal gepubliceerd in Men Without Women, The Snows of Kilimanjaro and Other Stories en The Nick Adams Stories. De satirische beschrijving van menselijke ervaringen rond eeuwige thema's als de dood, vriendschap en het zoeken van een doel in het leven hebben bijgedragen aan het succes van "The Killers".

Inhoud[bewerken]

In het verhaal treedt Nick Adams op, een beroemd personage uit Hemingways kortverhalen. Hemingway beschrijft hier Adams' levensfase van tiener naar volwassene. De plot draait om een paar criminelen die in een restaurant op zoek gaan naar een bokser, Ole Andreson of 'de Zweed', met de bedoeling hem te doden. De Zweed leeft ondergedoken, vermoedelijk als gevolg van het niet nakomen van een gearrangeerd gevecht.

Adaptaties[bewerken]

Het kortverhaal van Hemingway was de basis voor zes films en een stripverhaal: