Forbrydelsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf The Killing (televisieserie))
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Zie het artikel The Killing voor de misdaadfilm van Stanley Kubrick.
Forbrydelsen / The Killing
Genre Politieserie
Speelduur ± 55 minuten per aflevering
Hoofdrollen Seizoen I: Sofie Gråbøl, Søren Malling, Lars Mikkelsen, Bjarne Henriksen, Ann Eleonora Jørgensen, Nicolaj Kopernikus
Regie Kristoffer Nyholm, Henrik Ruben Genz, Hans Fabian Wullenweber, Birger Larsen
Scenario Søren Sveistrup
Muziek Frans Bak
Land van oorsprong Vlag van Denemarken Denemarken
Taal Deens
Uitzendingen
Start 2007
Afleveringen 40 (serie I: 20, serie II: 10, serie III: 10)
Seizoenen 3
Netwerk Danmarks Radio
Website
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Forbrydelsen (Het misdrijf), internationaal bekend als The Killing (De moord of Het moorden), is een Deense politieserie die in 2007 in première ging op de publieke omroep DR.

Beschrijving[bewerken]

Forbrydelsen I (2007) gaat over de eigenwijze inspecteur Sarah Lund (gespeeld door Sofie Gråbøl), die met haar collega Jan Meyer belast is met het onderzoek naar de verkrachting van en de moord op een negentienjarig meisje. Er zijn verbindingen met de politiek. Het eerste seizoen bestond uit twintig afleveringen van elk ongeveer een uur.

Het tweede seizoen Forbrydelsen II, dat in 2009 in Denemarken werd uitgezonden, had tien afleveringen. Ook hierin heeft Sarah Lund de hoofdrol. Verder komt geen van de andere personages uit serie I erin voor, behalve politiecommissaris Lennart Brix. Bij het onderzoek naar de moord op een advocate raken ook de politiek en het leger betrokken.

Forbrydelsen III werd vanaf eind september 2012 in Denemarken uitgezonden en vanaf 17 november 2012 op BBC Four. Sofie Gråbøl (Sarah Lund) en Morten Suurballe (Lennart Brix) keren terug en er is een nieuwe hoofdrol voor Nikolaj Lie Kaas. Het derde en laatste seizoen speelt zich af tegen de achtergrond van de financiële crisis en het naderende 25-jarig jubileum van Sarah Lund.

Zowel op vele tv-zenders als in dvd-vorm heeft de serie veel aandacht getrokken. Hoe trendy de serie ook buiten Denemarken geworden is, blijkt uit het feit dat Sofie Gråbøl in de kerstaflevering 2011 van de cult-sitcom Absolutely Fabulous van de BBC een kleine cameo had. Eddie (Jennifer Saunders) is zo verslaafd aan The Killing, dat ze droomt dat Sarah Lund de kamer binnenstapt.

In het Nederlandse taalgebied zond het Vlaamse Canvas de toen drie jaar oude serie uit in 2010. De KRO zond de series I en II in Nederland vanaf 23 juli 2012 zes weken lang uit op maandag t/m vrijdag. De uitzendingen van seizoen III startten op maandag 12 augustus 2013 op Nederland 2.

Prijzen en nominaties[bewerken]

 • Sofie Gråbøl werd voor haar spel in Forbrydelsen I in 2008 genomineerd voor een Emmy Award.
 • Nicolaj Kopernikus ontving eind 2007 de Deense Ove Sprogøe Prisen voor zijn vertolking van de rol van Vagn Skærbæk.
 • In 2011 werd de International BAFTA voor het beste TV-drama aan The Killing toegekend.
 • Ook in dat jaar werden vijf acteurs van serie I, Sofie Gråbøl, Søren Malling, Bjarne Henriksen, Ann Eleonora Jørgensen en Lars Mikkelsen, genomineerd voor de Crime Thriller Awards van het Britse ITV.
 • In 2012 werd ook Forbrydelsen II genomineerd voor een BAFTA, maar die ging naar een andere Deense serie, Borgen.

Serie I[bewerken]

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Detective-inspecteur Sarah Lund kijkt uit naar haar laatste dag bij de politie van Kopenhagen. Zij gaat verhuizen naar Zweden met haar verloofde en zal naar de Zweedse politie overstappen. Alles verandert nadat een 19-jarig meisje, Nanna Birk Larsen, is gevonden, verkracht en vermoord. Samen met haar collega Jan Meyer wordt Sarah gedwongen het onderzoek te doen, waarbij al snel duidelijk is dat zij jagen op een intelligente en gevaarlijke moordenaar. De lokale politicus Troels Hartmann is middenin een harde verkiezingscampagne om de nieuwe burgemeester van Kopenhagen te worden, als plotseling het bewijs voor de moord zich met hem verbindt. Tegelijkertijd worstelen familie en vrienden van het meisje met hun verlies.

Rolverdeling[bewerken]

Serie II[bewerken]

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Ook in het tweede seizoen heeft rechercheur Sarah Lund de hoofdrol. In seizoen II wordt zij teruggeroepen door de Kopenhaagse politie om de moord op advocate Anne Dragsholm te onderzoeken. De moordenaar blijkt het op een heel legerteam gemunt te hebben, zodat het leger en de politici van Denemarken in de moorden verstrikt raken.

Rolverdeling[bewerken]

Serie III[bewerken]

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

In Forbrydelsen III werkt Sarah Lund samen met speciaal agent Mathias Borch, die ze van vroeger kent, en de beginnende rechercheur Asbjørn Juncker. De toevallig lijkende moord op een zeeman brengt hen in de zakenwereld. Het dochtertje van een scheepsmagnaat wordt ontvoerd, tegen de achtergrond van de Deense verkiezingen en de wereldwijde economische crisis.

Rolverdeling[bewerken]

Internationale uitzendingen[bewerken]

 • 2007: Noorwegen op NRK1 (als Forbrytelsen)
 • 2007: Finland op FST5 (als Rikos)
 • 2007: Faeröer op SVF (als Brotsgerðin)
 • 2008: Zweden op SVT1 (als Brottet)
 • 2008: IJsland op RUV
 • 2008: Duitsland op ZDF (als Kommissarin Lund)
 • 2009: Oostenrijk op ORF
 • 2010: België, Frankrijk, Duitsland op ARTE
 • 2010: Australië op SBS One
 • 2010: België op Canvas (als The Killing)
 • 2011: Verenigd Koninkrijk op BBC Four
 • 2011: Rusland op Channel One
 • 2011: Italië op Fox Crime (als Essi uccidono)
 • 2011: Spanje op AXN (als The Killing: Cronica de un asesinato)
 • 2011: Portugal op AXN Black (als The Killing: Cronica de um assassinato)
 • 2011: Polen op Ale Kino (als The Killing)
 • 2012: Nederland op KRO (als The Killing)

Amerikaanse versie[bewerken]

Een Amerikaanse remake van The Killing serie 1, geproduceerd door Fox Television Studios, werd vanaf april 2011 uitgezonden door AMC. Mireille Enos speelde detective Sarah Linden. Deze versie werd genomineerd voor zes Emmy Awards, maar kreeg ook veel kritiek, omdat de ontknoping uit de laatste aflevering is weggelaten. De serie werd in twee seizoenen van ieder dertien afleveringen gesplitst. In 2012 werd duidelijk dat serie 2 niet als remake zou verschijnen. Producent Fox onderhandelt echter nog met Netflix en DirecTV om de serie daar onder te brengen.

Externe links[bewerken]