The Legend of Sleepy Hollow

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Legend of Sleepy Hollow
Illustr. uit Sleepy Hollow (1864), William Hart
Auteur Washington Irving
Origineel gebundeld in The Sketch Book of Geoffrey Crayon
Uitgiftedatum 1820
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Genre Gothic novel, horror
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
The Headless Horseman Pursuing Ichabod Crane van John Quidor, olieverf, 1858, Smithsonian American Art Museum

The Legend of Sleepy Hollow is een kort verhaal, geschreven door Washington Irving, dat deel uitmaakte van zijn verhalenbundel The Sketch Book of Geoffrey Crayon, Gent. Hij schreef het toen hij in Birmingham in Engeland verbleef. Het werd voor het eerst gepubliceerd in 1820. Samen met het korte verhaal Rip van Winkle is Sleepy Hollow een van de meest gelezen Amerikaanse verhalen tot vandaag de dag, vooral populair tijdens halloween.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het verhaal speelt zich af in 1790, in de Nederlandse gemeenschap van Tarry Town, New York; deze gesloten gemeenschap werd ook wel Sleepy Hollow genoemd. Het vertelt het verhaal van Ichabod Crane, een zeer bijgelovige schoolmeester uit Connecticut, die de rivaal is van Abraham van Brunt, die met hem strijdt om de gunsten van de 18-jarige Katherina van Tassel, de dochter en het enige kind van de rijke boer Baltus van Tassel. Crane verlaat een verjaardagspartij bij de Van Tassels op de avond voor Allerheiligen, wanneer hij omstreeks middernacht 1 november geconfronteerd wordt met de onthoofde ruiter (Headless Horseman), die mogelijk de geest is van een Hessische ruiter, die zijn hoofd kwijt is geraakt door een verdwaalde kanonskogel tijdens een van de vele schermutselingen in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlogen. Deze ruiter komt alleen 's nachts tevoorschijn om zijn hoofd te zoeken. Ichabod verdwijnt dan spoorloos uit de gemeenschap en Katherina trouwt met Van Brunt.

De interpretatie over de achtergrond van de onthoofde ruiter wordt door Irving opengelaten voor speculatie. Het verhaal impliceert dat de ruiter eigenlijk Van Brunt was, vermomd als de ruiter.

Inspiratie[bewerken | brontekst bewerken]

De legende van Sleepy Hollow is gebaseerd op een volksverhaal van Duitse origine, dat zich afspeelt in de Nederlandse cultuur van de Pre-revolutieoorlog in de staat New York. De eerste vermelding van het volksverhaal werd beschreven door Karl Musäus. Korte beschrijving:

De onthoofde ruiter werd hier veel gezien, een oude man die niet geloofde in geesten, vertelde over een ontmoeting met de onthoofde ruiter terugkomend van zijn reis naar de Hollow. De ruiter dwong hem achter op het paard te klimmen, ze reden over struiken, heuvels en moerassen. Toen ze de brug bereikten, veranderde de ruiter in een skelet. Hij gooide vervolgens de oude man in een greppel en verdween over de toppen van de bomen met een donderklap.

In de serie gebeurtenissen in het verhaal wordt de brug, die een belangrijk punt vormt in het verhaal, gelinkt aan de brug over de rivier de Pocantico, gelegen in het gebied waar de Oude Nederlandse kerk en begraafplaats zich in Sleepy Hollow bevinden. De personages Ichabod Crane en Katarina van Tassel zijn mogelijk gebaseerd op lokale bewoners in het gebied, die bekenden waren van Irving. Het personage Katrina is vermoedelijk deels gebaseerd op Eleanor Van Tassel Brush, waarbij haar voornaam zou overgenomen zijn van Eleanors tante Catriena Ecker Van Tessel.

Irving zou mogelijk ook een bekende zijn geweest van een legerkolonel genaamd Ichabod Crane, afkomstig van Staten Island (deze zou eens Thomas Jackson onder zich hebben gehad als rekruut). Het personage uit The legend zou toch merendeels gebaseerd zijn op Jesse Merwin, een lokale schoolleraar uit Kinderhook, noordelijk gelegen aan de Hudson. Irving zou enkele maanden in 1809 bij hem in huis hebben gewoond.

Filmbewerkingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina The Sketchbook of Geoffrey Crayon/The Legend of Sleepy Hollow op de Engelstalige Wikisource.
Zie de categorie The Legend of Sleepy Hollow van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.