The Letter (1940)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Letter
De brief (B/NL)[1]
The Letter
Regie William Wyler
Hoofdrollen Bette Davis
Distributie Warner Bros. Pictures
Première 22 november 1940 (VS)
13 mei 1947 (NL)[2]
Genre Drama
Speelduur 95 minuten
Taal Engels
Land Verenigde Staten
Overige nominaties Academy Awards
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Film noir

The Letter is een film noir uit 1940 onder regie van William Wyler. De film is gebaseerd op een toneelstuk van W. Somerset Maugham, dat in 1927 te zien was in Londen. De film werd in 1929 ook gemaakt onder regie van Jean de Limur. In die Oscargenomineerde versie hadden Jeanne Eagles en Reginald Owen de hoofdrollen. De film werd in 1947 opnieuw gemaakt onder de titel The Unfaithful. In die film had Ann Sheridan de hoofdrol.

The Letter kreeg zeven Oscarnominaties, maar won er geen. Naast een nominatie voor Beste Film, kreeg de film ook nominaties voor Beste Regisseur (Wyler), Beste Actrice (Davis), Beste Mannelijke Bijrol (Stephenson), Beste Camerawerk, Beste Montage en Beste Originele Muziek.

Het einde van de film verschilt van het einde van het toneelstuk, omdat Production Code niet toestond dat een persoon weg zou komen met overspel en moord.[3]

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Wanneer Leslie Crosbie in koelen bloede een man doodschiet, vertelt ze haar man dat deze zich tegen haar opdrong en ze dit puur uit zelfverdediging deed. Haar advocaat merkt al gauw dat er iets niet klopt aan haar verhaal. Wanneer er dan ook een machtige vrouw van Aziatische afkomst een brief van haar bezit waarin ze de man eerder die dag had uitgenodigd naar haar huis en schreef over hun affaire, ontdekt de advocaat op die manier dat Leslie een affaire had met de man en deze met opzet doodschoot. De advocaat heeft gemengde gevoelens over de brief, maar besluit haar desondanks te blijven verdedigen. Wanneer de Aziatische vrouw een grote som geld eist in ruil voor de brief, zal Leslie haar man de waarheid moeten vertellen om de brief met zijn geld te kunnen kopen.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Bette Davis Leslie Crosbie
Herbert Marshall Robert Crosbie
James Stephenson Howard Joyce
Frieda Inescort Dorothy Joyce
Gale Sondergaard Mrs. Hammond

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (nl) Cinema Context Nederlandse titel
  2. Cinema Context Nederlandse releasedatum "The Letter"
  3. IMDb Trivia sectie
Zie de categorie The Letter (1940 film) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.