The Lincoln County War

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

The Lincoln County 'Cattle' War (Nederlands: Veeoorlog in Lincoln County) was een gewapend conflict in New Mexico dat duurde van 18 februari tot 19 juli 1878. Het conflict ging tussen The Lincoln County Regulators (die vochten voor John Tunstall's wreking) en bendes onder leiding van het Murphy/Dolan genootschap. In het laatste gevecht vochten ook statelijke troopers aan hun kant. Het Murphy/Dolan-genootschap was een bedrijf onder leiding van James Dolan, Lawrence Murphy en John H. Riley. Het was een conflict dat ontstond na de dood van handelaar en bankier John Tunstall en eindigde met de dood van advocaat Alex McSween.

Bendes in het gebied rond de stad Lincoln, New Mexico[bewerken]

Aan de kant van John Tunstall, Alex McSween en John Chisum.

Aan de kant van het Murphy/Dolan-genootschap:

Ook hebben zij in enkele gevechten samen gestreden met de statelijke soldaten van New Mexico.

Neutralen

Oorzaak van het conflict[bewerken]

De twee zakenpartners McSween en Tunstall (die financieel gesteund werden door John Chisum) concurreerden met James Dolan, Lawrence Murphy en John H. Riley. Zij probeerden Tunstall onderuit te halen maar dat lukte niet op een legale manier. Ze probeerden hem te laten vermoorden. Daarom richtte John Tunstall the Iron Clad op om Tunstall te beschermen. Op een dag lukte het William Morton, Jesse Evans en Tom Hill (en Buckschot Roberts mogelijk ook) om Tunstall te vermoorden. Na deze moord vormden de jongens - die onder de voogdij van Tunstall vielen - een bende genaamd The Regulators, ook wel Lincoln County Regulators genoemd, en deze bende kreeg de opdracht om de moordenaars van Tunstall te arresteren. Hierdoor begon de bende The Boys terug te slaan en dit draaide uit op een oorlog waarbij bijna een kwart van de bevolking van Lincoln omkwam.

Belangrijke vuurgevechten[bewerken]

Hieronder is een lijst weergegeven met alle vuurgevechten die zich afspeelden in The Lincoln County War tussen de twee kanten.

Het begin[bewerken]

Na de moord op Tunstall werden de leden van Iron Clad gedeputeerd en kregen ze arrestatiebevelen voor de moordenaars van Tunstall, de bende kreeg toen de naam The Lincoln County Regulators. De bende kreeg toen meer leden maar de belangrijkste leden waren: Billy the Kid (William Henry McCarty), Richard "Dick" Brewer, Frank McNab, Josiah Gordon "Doc" Scurlock, Jim French, John Middleton, George Coe, Frank Coe, Jose Chavez y Chavez, Charlie Bowdre, Tom O'Folliard, Fred Waite en Henry Newton Brown.

Blackwater Creek executies[bewerken]

The Regulators begonnen meteen met het opsporen en het arresteren van de leden van de bendes van het Murphy/Dolan-genootschap. De eerste man die op het platteland vlak bij Rio Penasco werd gegrepen was William Morton. Hij gaf zich, samen met mede hulpsheriff Frank Baker, over na een lopend vuurgevecht van 8 kilometer. Ze werden teruggebracht naar Lincoln, maar Richard Brewer zei dat hij ze liever dood zag. Hij vertelde hen dat ze levend zouden aankomen in Lincoln, maar overige Regulators wilden hen executeren. Door de tussenkomst van William McCloskey werd hun leven gespaard.

Op 9 maart 1878 werden William Morton en Frank Baker alsnog geëxecuteerd. Nadat McCloskey wederom probeerde te bemiddelen, werd ook hij vermoord, mede op verdenking van verraad. Door de Regulators werd verteld dat Morton degene was die McCloskey doodschoot en probeerde te vluchten waardoor de Regulators hem doodschoten. Dit werd echter niet geloofd omdat McCloskey bevriend was met Morton en Baker. Ook was het verhaal ongeloofwaardig omdat alle drie de lichamen doorboord waren met 11 kogels, wat wees op een zware executie en dat McCloskey stierf bij het proberen om het tegen te houden. Op diezelfde dag overvielen de andere twee moordenaars van Tunstall (genaamd Tom Hill en Jesse Evans) een schapendrijver. Er ontstond een vuurgevecht waarbij Tom Hill stierf en Evans zwaargewond raakte. Toen hij in Fort Stanton werd behandeld voor zijn wonden, werd hij met een federaal arrestatiebevel gearresteerd wegens het stelen van een indianenreservaat.

Het Tularosa Vuurgevecht[bewerken]

Op 1 april 1878 overvielen de Regulators (genaamd: Jim French, Frank McNab, John Middleton, Fred Waite, Henry Brown en Billy the Kid) de sheriff genaamd William J. Brady en zijn deputie George Hindman vlak bij de plaats Tularosa. Brady stierf door minstens twaalf kogels en zijn deputy werd twee keer fataal geraakt. Nadat ze waren gestopt met schieten op de twee mannen renden Billy the Kid en McNab naar het lichaam van sheriff Brady om Billy's geweer te pakken dat eerder was afgepakt maar ook voor het pakken van zijn arrestatiebevel voor Alex McSween. Billy Matthews schoot op hen waardoor ze zwaargewond raakten. McNab kon hierdoor niet meer op een paard rijden, daardoor moest hij achterblijven en onderduiken bij Sam Corbet tot hij weer aangesterkt was en hen kon inhalen.

Het vuurgevecht met Buckschot Roberts[bewerken]

Op 4 april 1878 kwamen de Regulators terecht bij Blazer's Mill waar zij Buckschot Roberts aantroffen. Voor hem hadden ze ook een arrestatiebevel. Eerst probeerde Frank Coe om hem te overtuigen. Richard Brewer werd echter ongeduldig en stuurde zijn mannen erop af, waardoor Roberts uit angst voor de aankomende mannen in het rond begon te schieten. Toen Roberts probeerde te herladen werd hij besprongen door Billy the Kid maar die werd neergeslagen met het geweer van Roberts. Daarna kroop Roberts het huis in en Richard Brewer ging er zelf op af. Roberts en Brewer schoten op elkaar, waardoor Brewer meteen stierf. Roberts bleef zitten waar hij zat en stierf aan zijn verwondingen. Roberts en Brewer werden naast elkaar begraven op de plaats van het vuurgevecht. Ook was Roberts in staat om de wijsvinger en duim van George Coe eraf te schieten, ook Josiah Gordon 'Doc' Scurlock en John Middleton raakten gewond. Na dit vuurgevecht en het overlijden van Brewer werd Frank McNab gekozen als de nieuwe leider. Maar op 29 april (slechts 25 dagen) later werd ook hij vermoord waardoor Scurlock de nieuwe leider werd.

Verdere verloop[bewerken]

Op 30 april 1878 kwamen de Regulators in gevecht met de mannen van Dolan maar ook met Amerikaanse soldaten. De enige dode in dit gevecht werd veroorzaakt door George Coe die iemand doodschoot vanaf 440 meter. Doordat ze ook op soldaten schoten werd de oorlog een stuk heviger en kregen ze er nieuwe vijanden bij. Op 15 mei 1878 waren de Regulators in staat om Manuel Segovia gevangen te nemen, hij had Frank McNab gevangengenomen. Later probeerde hij te ontsnappen maar toen werd hij neergeschoten door Billy the Kid en Josefita Chavez.

Het einde(The Five Day Ordeal)[bewerken]

Op 15 juli 1878 werden The Regulators in de val gelokt. Ze zaten vast in het huis van McSween en in de Ellis winkel. In de Ellis winkel zaten Doc Scurlock, Charlie Bowdre, John Middleton, Frank Coe en andere, in het huis van McSween zaten Alex en Susan McSween, Billy the Kid, Henry Newton Brown, Jim French, Tom O'Folliard, Jose Chavez y Chavez, George Coe, Yginio Salazar, Tom Cullens en nog enkele Mexicanen, ook liepen er in de stad enkele andere Regulators rond die onder leiding stonden van Josefita Chavez. Zij schoten op de omsingelaars. Ze werden omsingeld door de bendes genaamd The House en The Seven Rivers Cowboys.

In de drie dagen daarop werd er geschoten en gescholden op elkaar maar geen van de twee partijen werd overmeesterd door de andere. Wel stierf aan de Regulators kant een cowboy genaamd Tom Cullens en aan de kant van het Murphy/Dolan-genootschap viel een dode genaamd Charlie Crawford, hij werd doodgeschoten op een afstand van 500 meter door de schoonvader van "Doc" Scurlock die Fernando Herrera heette. Op dat moment gingen John Henry Brown, George Coe en Joe Smith naar de Tunstall winkel waar zij twee mannen van The House achtervolgden en hen in een buiten-wc.

De kansen bleven gelijk voor beide kanten totdat Nathan Dudley met zijn statelijke soldaten kwam helpen aan de kant van het Murphy/Dolan genootschap. Zij begonnen te schieten met kanonnen op de Ellis winkel daardoor vertrokken de Regulators die in dat huis zaten onder leiding van Doc Scurlock en elk lid ging zijn eigen kant op. Ook deden de mannen die onder leiding stonden van Josefita Chavez dit, waardoor de overige regulators in het McSween huis er alleen voor stonden.

Op 19 juli 1878 in de middag werd het huis van McSween in brand gestoken. Deze brand breidde zich langzaam uit en Alex McSween vroeg of zijn vrouw het huis mocht verlaten zonder beschoten te worden. Dat mocht. Om negen uur 's avonds besloten ze om te vluchten. Jim French ging eerst en werd gevolgd door Billy the Kid, Tom O'Folliard en Jose Chavez y Chavez. De leden onder het Murphy/Dolan-genootschap zag dit en openden het vuur op hen, waarbij Harvey Morris (de advocatenpartner van Alex McSween) om het leven kwam. De statelijke soldaten liepen de achtertuin in, waar een vuurgevecht plaatsvond waarbij Alex McSween omkwam (dit staat symbool voor het einde van The Lincoln County War). Ook stierf Seven Rivers Cowboy Bob Beckwith, en tevens werden Francisco Zamora en Vincento Romero vermoord. Yginio Salazar werd in zijn rug geschoten en deed alsof hij dood was, waardoor hij het overleefde. Drie Mexicanen die ontsnapten verzamelden zich later op een afgesproken plaats.

Afloop[bewerken]

Na afloop verspreidden de overgebleven Regulators zich. Billy the Kid ging verder met Charlie Bowdre, Tom O'Folliard en Dave Rudabaugh vormden een nieuwe bende. Patt Garret sloot zich ook hierbij aan. Hij werd later door de staat ingehuurd om Billy the Kid te vangen. Dit lukt hem uiteindelijk, waarbij hij hem doodschoot. Tijdens het achtervolgen vermoordde Patt Garrett ook Charlie Bowdre en Tom O'Folliard.

Zie ook[bewerken]

  • Young Guns, een film gebaseerd op The Lincoln County War