The Little Drummer Boy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

The Little Drummer Boy (Nederlands: De kleine tamboer), ook bekend als Carol of the Drum, is een populair kerstlied geschreven door pianist Katherine Kennicott Davis in 1941.[1] Volgens de originele bladmuziek had zij zich gebaseerd op een Tsjechisch kerstliedje, hoewel nooit bekend is geworden om welke melodie dat ging. De eerste belangrijke opname van het nummer was van de Trapp Family Singers in 1955.[2] Het nummer werd pas echt bekend nadat het in 1958 was opgenomen door The Harry Simeone Chorale, waarna het vele malen is gebruikt door andere artiesten.

De tekst vertelt over een arme jongen die niet in staat is om de pasgeboren Jezus een geschenk te geven. Door middel van het spelen op zijn trommel bewijst hij de eer met goedkeuring van moeder Maria. De pasgeborene lijkt het te begrijpen en lacht uit dankbaarheid.

Tegenwoordig staan als componisten vermeld, naast Davis, ook Harry Simeone en Harry Onorati, beiden arrangeurs van verschillende opnamen van het lied.

Er zijn verschillende Nederlandse versies van het lied verschenen, onder andere van Gert & Hermien ("De kleine trommelaar", tekst van Gert Timmerman), Jan Rot ("Met de kleine trom"[3][4], tekst van Jan Rot) en André Hazes ("Jochie met een trommeltje", tekst van Marijke van Demer)

Covers[bewerken | brontekst bewerken]

De populariteit van dit lied is duidelijk te zien aan de hand van de grote hoeveelheid covers; zo'n 220 verschillende versies in zeven talen in allerlei genres: