The Little Drummer Boy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
een 18e-eeuwse tamboer op afbeelding

The Little Drummer Boy (Nederlands: De kleine tamboer), ook bekend als Carol of the Drum, is een populair kerstlied geschreven door pianist Katherine Kennicott Davis in 1941.[1] Het werd daarna opgenomen door de Trapp Family Singers in 1955.[2] Het nummer werd pas echt bekend nadat het in 1958 was opgenomen door het Harry Simeone-koor, waarna het vele malen is gebruikt door andere artiesten.

De tekst vertelt over een arme jongen die niet in staat is om de pasgeboren Jezus een geschenk te geven. Door middel van het spelen op zijn trommel bewijst hij de eer met goedkeuring van moeder Maria. De pasgeborene lijkt het te begrijpen en lacht uit dankbaarheid.

Er zijn verschillende Nederlandse versies van het lied verschenen, onder andere van Gert & Hermien ("De kleine trommelaar", tekst van Gert Timmerman), Jan Rot ("Met de kleine trom"[3][4], tekst van Jan Rot) en André Hazes ("Jochie met een trommeltje", tekst van Marijke van Demer)

Covers[bewerken]

De populariteit van dit lied is duidelijk te zien aan de hand van de grote hoeveelheid covers; zo'n 220 verschillende versies in zeven talen in allerlei genres: