The Little Foxes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Little Foxes
Hyena’s (NL)[1]
Regie William Wyler
Producent Samuel Goldwyn
Scenario Arthur Kober
Dorothy Parker
Alan Campbell
Hoofdrollen Bette Davis
Herbert Marshall
Teresa Wright
Muziek Meredith Willson
Cinematografie Gregg Toland
Distributie RKO Radio Pictures
Première 21 augustus 1941 (VS)
26 augustus 1947 (NL)[2]
Genre Drama
Speelduur 115 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Little Foxes, in het Nederlands uitgebracht onder de titel Hyena’s, is een film uit 1941 onder regie van William Wyler. De film is gebaseerd op een toneelstuk van Lillian Hellman en werd genomineerd voor negen Oscars, maar won er geen.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De film speelt zich af in een kleine stad in de periode dat de Amerikaanse Burgeroorlog zojuist ten einde is gekomen. Regina Hubbard Giddens is een aristocrate afkomstig uit het zuiden van de Verenigde Staten. Ze woont samen met haar broers Ben en Oscar Hubbard in een grote villa. Ook haar dochter Alexandra, Oscars echtgenote Birdie en de dienstmensen leven in het huis. Regina is inmiddels vervreemd van haar echtgenoot Horace Giddens, die op dat moment ergens anders woont. Ze teert op het vermogen van haar rijke broers.

Oscar is enkel met Birdie getrouwd om de plantage die haar familie bezit. Ze is erg ongelukkig en zoekt haar troost in drank. Oscar, Ben en Regina kijken op haar neer. De enige met wie ze het goed kan vinden, is de jonge en naïeve Alexandra. Oscar komt op een dag op het idee samen met Ben een katoenfabriek te beginnen. Ze zoeken een lening van $75.000 bij Regina. Regina beseft dat de enige manier om hieraan te komen, via haar man is. Ze besluit haar dochter er op reis naartoe te sturen om Horace terug naar huis te lokken. Aan Alexandra vertelt ze enkel dat ze haar vader hoeft te bezoeken.

Birdie is achter het complot gekomen en probeert Alexandra tevergeefs te waarschuwen. Ze probeert Alexandra ervan te weerhouden om te gaan. Om dit succesvol te doen, stelt ze een huwelijk tussen haar en Birdie’s zoon Leo voor. Alexandra slaat de suggestie beleefd af. Oscar komt erachter dat Birdie het complot tegen probeert te gaan en slaat haar. Alexandra heeft zelf een oogje op haar buurjongen David. Tijdens het bezoek aan haar vader ziet ze David echter in de armen van Julia Jordan.

Wanneer Alexandra samen met haar vader Horace terugkeert, is Horace ziek en wil niet over zaken praten. Oscar en Ben zijn echter ongeduldig en kunnen niet wachten totdat ze het geld hebben. Horace maakt duidelijk een afgunst te hebben voor Regina’s broers en geeft dan ook geen toestemming voor een huwelijk tussen Alexandra en Leo.

Oscar, Ben en Regina beseffen dat ze een nieuw plan moeten verzinnen. Oscar stelt voor het geld te krijgen via een vriend van Leo, die $90.000 heeft. Leo heeft het geld intussen gestolen uit een doos van Horace. Regina betrekken ze niet in dit plan. Regina komt erachter en is razend. Ze reageert haar frustraties af op haar man en herinnert hem eraan dat hij binnenkort waarschijnlijk zal sterven. Ze geeft toe dat ze niet kan wachten op dat moment.

Al snel vormen Alexandra, Horace, Birdie, David en dienstmeid Addie een groep. Ze uiten hun frustraties over de hebzucht van Regina en haar twee broers. Birdie geeft toe haar eigen zoon Leo, die veel wegheeft van zijn geldgierige vader, te haten. Niet veel later komt Horace erachter dat iemand zijn $75.000 aan schuldbewijzen voor spoorwegen heeft gestolen. Hij zegt tegen Regina dat hij denkt dat Leo de dader is. Hij dreigt toe te geven dat Regina Leo het geld als lening gaf, waardoor Regina geen cent overhoudt uit het complot.

Regina zint op wraak en geeft toe een hekel aan hem te hebben. Op dat moment krijgt Horace een hartaanval. Regina doet echter geen moeite hem proberen te redden. Al snel komt hij te sterven. Leo komt erachter dat Horace de doos met het geldbedrag heeft gevonden en das afweet van de beroving. Ben en Oscar vrezen dat hun plan in duigen valt. Regina besluit haar broers te chanteren. Op die manier hoopt ze 75% van de winst in handen te krijgen.

Regina weet succesvol het geld te bemachtigen, maar verliest hiermee het respect van haar dochter. Alexandra vindt het verschrikkelijk dat niemand lijkt te malen om Horace’s dood en besluit weg te lopen met David.

Rolverdeling[bewerken]

Achtergrond[bewerken]

De film is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Lillian Hellman. Deze opende in 1939 op Broadway met Tallulah Bankhead in de hoofdrol. Toen regisseur William Wyler er twee jaar later een filmversie van maakte, wilde hij liever Bette Davis voor de hoofdrol. Wyler en Davis werkten al eerder samen aan de films ‘’Jezebel’’ (1938) en ‘’The Letter’’ (1940). Producent Samuel Goldwyn had hier geen bezwaar tegen, aangezien Bankheads filmcarrière niet succesvol was. Davis was eerder te zien in een filmbewerking van en toneelstuk waar Bankhead de rol van speelde in het toneelstuk, namelijk ‘’Dark Victory’’ (1939).

Wel liet hij andere acteurs uit de Broadway-versie spelen in de film, waaronder Dan Duryea, Charles Dingle, Carl Benton Reid en Patricia Collinge. De rol van David Hewitt schreef Wyler speciaal voor de film, zodat er meer mannelijke personages zouden zijn om Horace bij te staan tijdens zijn ziekte.

Bette Davis werkte op dat moment onder contract van Warner Bros. Pictures. ‘’The Little Foxes’’ werd echter geproduceerd door RKO Radio Pictures. Ze werd door Jack Warner uitgeleend aan de studio voor de film. Warner kreeg hiervoor $385.000 betaald. Toen David dit ontdekte, eiste ze en ontving uiteindelijk een deel van dit bedrag. Er gingen nog geruchten rond dat Davis zowel de rol van Regina als Alexandra zou spelen. De rol van Alexandra zou naar Teresa Wright gaan, die daarmee haar filmdebuut maakte.[3]

Haar samenwerking met William Wyler zou dit keer niet op rolletjes verlopen. Ze vochten constant op de set en David zou uiteindelijk het project verwaarlozen. Ze keerde pas terug toen er geruchten ontstonden dat Katharine Hepburn of Miriam Hopkins de rol zou overnemen. Ze zou na het maken van deze film echter nooit meer samenwerken met Wyler.[4]

Toen de film werd uitgebracht, kreeg de film veel lof en ook Bette Davis werd geprezen om haar acteerprestaties. De film werd overigens elf keer genomineerd voor een Academy Award, maar won er geen. In 1948 kreeg de film een vervolg, genaamd ‘’Another Part of the Forest’’.[5] Overigens volgde een remake van de film in de vorm van een televisiefilm in 1956. Actrice Greer Garson speelde in deze versie de hoofdrol.

Academy Awards[bewerken]

The Little Foxes werd genomineerd voor negen Oscars, maar won er geen: