The Mary Tyler Moore Show

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Mary Tyler Moore Show
Mary Tyler Moore Show title card.jpg
Genre Komedie
Speelduur 25 minuten
Bedenker James L. Brooks
Allan Burns
Hoofdrollen Mary Tyler Moore
Edward Asner
Gavin MacLeod
Ted Knight
Valerie Harper
Cloris Leachman
Betty White
John Amos
Georgia Engel
Muziek Sonny Curtis – Love is all around
Land van oorsprong Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Uitzendingen
Start 19 september 1970
Einde 19 maart 1977
Afleveringen 168 + 1 film
Netwerk of omroep CBS
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie
De cast in 1970 en 1977

The Mary Tyler Moore Show was een Amerikaanse sitcom van de zender CBS die liep van 19 september 1970 tot 19 maart 1977. Het was een baanbrekende serie, omdat het de eerste keer was dat de centrale figuur een carrièrevrouw was. In vroegere series met een vrouw in de hoofdrol vertolkten zij normaal altijd huisvrouwen.

Mary Tyler Moore, in de rol van Mary Richards, vertolkte een vrijgezel van in de dertig, niet getrouwd of gescheiden en ook niet op zoek naar een man. Sommige personages werden zo populair dat ze een eigen serie kregen: zo verlieten Valerie Harper en Cloris Leachman de reeks voor hun respectievelijke personage Rhoda en Phyllis. Edward Asner kreeg ook zijn eigen serie, Lou Grant, maar pas nadat The Mary Tyler Moore Show was gestopt. Dit werd ook een dramaserie, een van de weinige keren in de televisiegeschiedenis dat een spin-off van een comedyserie een dramaserie werd.

Toen Moore gevraagd werd voor de rol, was ze eerst onzeker, omdat ze dacht dat de rol zou moeten inboeten als ze vergeleken zou worden met haar personage Laura in The Dick Van Dyke Show, een van de populairste rollen in de tv-geschiedenis tot dan. Moore zou aanvankelijk een gescheiden vrouw spelen, maar omdat dit in 1970 nog steeds controversieel was, werd gekozen voor een verbroken verloving. Tijdens de eerste twee seizoenen droeg ze een lange pruik om haar haarstijl anders te hebben dan die van Laura.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Mary Richards verhuist naar Minneapolis, Minnesota nadat haar relatie van twee jaar afgebroken is. Ze solliciteert voor een baan op het secretariaat van tv-station WJM-tv maar deze vacature is al ingevuld. Tot haar verrassing wordt haar een andere baan aangeboden: medeproducent van het zesuurjournaal, wel minder betaald dan de baan die ze eerst voor ogen had.

Op het werk raakt ze bevriend met haar strenge baas Lou Grant, die ook een zachte kant heeft, de sympathieke nieuwsschrijver Murray Slaughter (Gavin MacLeod) en de niet al te slimme nieuwslezer Ted Baxter (Ted Knight). Andere personages zijn haar bovenbuur Rhoda Morgenstern, die haar beste vriendin wordt, huisbazin Phyllis Lindstrom en haar dochter Bess (Lisa Gerritsen). Latere personages zijn Sue Ann Nivens (Betty White), een nymfomane presentatrice van een kookprogramma, de lieve Georgette Franklin (Georgia Engel) en vriendin van Ted Baxter, en de Afro-Amerikaanse weerman Gordon Howard (John Amos)

De serie sneed op een komische manier belangrijke onderwerpen aan zoals liefde, dood, carrière en vriendschap.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]